ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πηγή: ΑΔΜΗΕ

Στο φως ήλθε αρχαίο ναυάγιο στα Κύθηρα στο πλαίσιο ερευνών από τον ΑΔΜΗΕ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ το ναυάγιο το οποίο εντοπίστηκε σε βάθος 222 μέτρων χρονολογείται από τα τέλη 5ου έως τα μέσα 4ου αι. π.Χ. 

Ένα σπάνιο ναυάγιο των κλασικών χρόνων έφεραν στο φως οι έρευνες βυθού που πραγματοποίησε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στα Κύθηρα, στο πλαίσιο των εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ

Στην ανακοίνωση του διαχειριστή τονίζεται ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ, το ναυάγιο το οποίο εντοπίστηκε σε βάθος 222 μέτρων χρονολογείται από τα τέλη 5ου έως τα μέσα 4ου αι. π.Χ. 

Στο φορτίο του βυθισμένου πλοίου αναγνωρίστηκαν αμφορείς με προέλευση από την Κέρκυρα, τη Σκόπελο και τη Χίο, γεγονός που υποδηλώνει ανεπτυγμένη εμπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος. Η ολοκλήρωση της τρισδιάστατης απεικόνισης του ναυαγίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να δώσει ακόμη πιο σαφή εικόνα για το μέγεθος του πλοίου και τον όγκο του φορτίου του. 

 

Προκειμένου τα ευρήματα του αρχαιολογικού θησαυρού να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ο ΑΔΜΗΕ έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στην Εφορεία Ενάλιων να στηρίξει ενδεχόμενες πρωτοβουλίες συλλογής ή και έκθεσης των ευρημάτων κατά την κρίση των αρμοδίων. 

«Με τη συνεισφορά του αυτή, ο Διαχειριστής επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά τον κοινωφελή χαρακτήρα των έργων του και τα πολλαπλά οφέλη που αυτά κομίζουν στην κοινωνία και το περιβάλλον με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση της χώρας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παρακολουθήστε το βίντεο του ΑΔΜΗΕ για τις υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες του ναυαγίου

https://www.youtube.com/watch?v=r9SP_A6UFT4

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μαργαρής ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Δίκτυα & διασυνδέσεις, το κλειδί για το ευρωπαϊκό μέλλον

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης τόνισε τη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για το ευρωπαϊκό μέλλον, ενώ χαρακτήρισε θετικό βήμα την έγκριση για τη Great Sea Interconnector, υπογραμμίζοντας την ενίσχυση επενδύσεων.
Ενεργειακό σεμινάριο Ευρώπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι. Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Η διασύνδεση είναι το μέλλον της Ευρώπης

Ο Ιωάννης Μάργαρης, αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων ως μέσο ενεργειακής ασφάλειας, επισημαίνοντας τα πολιτικά, ρυθμιστικά και κοινωνικά εμπόδια που καθυστερούν τα σχετικά έργα.
Γυναίκα σε επαγγελματική πόζα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η Άλκηστη Φλώρου στο Δ.Σ. του ENTSO-E ως εκπρόσωπος του ΑΔΜΗΕ

Η Άλκηστη Φλώρου, διευθύντρια στον ΑΔΜΗΕ, εξελέγη μέλος του ΔΣ του ENTSO-E, ενισχύοντας την παρουσία του ΑΔΜΗΕ στο ευρωπαϊκό όργανο από το 2019 και δίνοντας έμφαση στη βελτίωση της εκπροσώπησης της ΝΑ Ευρώπης στον τομέα ενέργειας.