ΓΔ: 2065.04 2.90% Τζίρος: 339.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:25
αγροτικό τοπίο βοοειδή
Βοοειδή βόσκουν σε καταπράσινη ελληνική ύπαιθρο, ιδανικό για αγροτικά και κτηνοτροφικά θέματα.

Αειφόρος κτηνοτροφία σε ορεινές περιοχές με τη συνεργασία ελληνικών ΑΕΙ

Στα Ιωάννινα, 28-30/11/2025, έγινε η τελική συνάντηση του έργου LIVEMOUNT, με στόχο τη βιώσιμη κτηνοτροφία στα ορεινά υπό την κλιματική αλλαγή.

Η τελική συνάντηση του ερευνητικού έργου LIVEMOUNT (Achieving sustainability of livestock farming in the high mountains under climate change) πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα το διάστημα 28-30 Νοεμβρίου 2025, όπως ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΛΙΔΕΚ στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Ελλάδα 2.0 και είχε διάρκεια 23 μηνών, με τη λήξη του φυσικού αντικειμένου να ορίζεται στις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Συντονιστής του προγράμματος ήταν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το LIVEMOUNT εισήγαγε καινοτόμες επιστημονικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κτηνοτροφίας στα ψευδαλπικά λιβάδια της Πίνδου, από τον Παρνασσό έως τον Σμόλικα, εστιάζοντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημικών λειτουργιών υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Βραχνάκη, καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το έργο επικεντρώθηκε σε τέσσερις βασικούς στόχους: την αξιολόγηση της επίδρασης της βόσκησης στις φυτικές και εντομολογικές κοινότητες υπό ξηρασία, την αποσαφήνιση των μηχανισμών λειτουργίας των λιβαδικών συστημάτων, τον συνδυασμό ταξινομικής και λειτουργικής προσέγγισης για τη διαμόρφωση στρατηγικών προσαρμογής της κτηνοτροφίας στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τη μεγιστοποίηση του επιστημονικού και κοινωνικού αντίκτυπου του έργου.

Ο κ. Βραχνάκης υπογραμμίζει ότι η κλιματική αλλαγή επιβάλλει την επαναξιολόγηση του ρόλου της εκτατικής κτηνοτροφίας στα ελληνικά βουνά. Όπως σημειώνει, η παραδοσιακή ποιμενική κτηνοτροφία διατηρεί υψηλά επίπεδα βιοποικιλότητας, συμβάλλει στην οικολογική ισορροπία και διασφαλίζει την παροχή οικοσυστημικών υπηρεσιών, όπως η παραγωγή τροφίμων, η ρύθμιση του κλίματος, η διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας και η βιολογική δραστηριότητα του εδάφους.

Παρόλα αυτά, η εφαρμογή της ποιμενικής κτηνοτροφίας και των σχετικών πρακτικών, όπως το ισοζύγιο βοσκοϊκανότητας και η βοσκοφόρτωση, δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη στον χώρο και τον χρόνο. Αυτό οδηγεί σε φαινόμενα υπερβόσκησης ή, συχνότερα, υποβόσκησης των λιβαδιών, με την τελευταία να αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα, ειδικά μετά από πρόσφατες απώλειες ζωικού κεφαλαίου.

Προτάσεις πολιτικής και μελλοντικές δράσεις

Τα ευρήματα του έργου μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση νέων πολιτικών στον τομέα της βιώσιμης κτηνοτροφίας. Ο καθηγητής Βραχνάκης επισημαίνει ότι κάθε πολιτική πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και αναλύσεις πεδίου. Το LIVEMOUNT ανέπτυξε συγκεκριμένο πακέτο εργασίας που οδηγεί σε προτάσεις πολιτικής, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Μεταξύ των βασικών προτάσεων συγκαταλέγονται η εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, η διατήρηση της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, η καταγραφή και αξιοποίηση της παραδοσιακής γνώσης, η ενίσχυση των αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, η σύνδεση φυτικής και ζωικής παραγωγής για τη μείωση του κόστους και η εξειδίκευση στα πλαίσια του δικτύου Natura 2000.

Τονίζεται, τέλος, η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και φορέων για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Ενίσχυσης της Ποιμενικής και Μετακινούμενης Κτηνοτροφίας, σε συνάρτηση με ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάσχεσης της Απερήμωσης των Ορεινών Περιοχών. Η ενίσχυση της ποιμενικής δραστηριότητας εκτιμάται πως μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση του πληθυσμού και της βιώσιμης ανάπτυξης στις ορεινές κοινότητες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομπρέλα στη βροχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία «ΕΡΜΙΝΙΟ»: Βροχές ακραίας έντασης, Κ. Λαγουβάρδος: Η αυριανή μέρα η δυσκολότερη

Ο Κώστας Λαγουβάρδος προειδοποιεί για επικίνδυνη κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα επηρεάσουν όλη τη χώρα, με έμφαση σε Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα αλλά και νησιά. Τα έντονα φαινόμενα αναμένονται και το βράδυ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Άνοδος στο μερίδιο αγοράς μικροζυθοποιίας και μπίρας χωρίς αλκοόλ

Ο κλάδος ζυθοποιίας στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω χαμηλής ζήτησης, ανταγωνισμού και υψηλής φορολογίας, αλλά η άνοδος της μικροζυθοποιίας και η έμφαση στην ποιότητα ενισχύουν τις προοπτικές, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.
Κτίριο ΓΣΕΕ Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΣΕΕ: Ρυθμίσεις για υγεία και ασφάλεια εργαζομένων σε ακραία καιρικά φαινόμενα

Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο υγείας και ασφάλειας εργαζομένων σε ακραία καιρικά φαινόμενα, εν αναμονή της κακοκαιρίας ERMINIO που θα επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας με έντονα φαινόμενα.
Ομπρέλα με σταγόνες βροχής
ΔΙΕΘΝΗ

Allianz: Σε ιστορικά υψηλά οι ασφαλισμένες ζημιές λόγω χαλαζόπτωσης

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν το 2023 σχεδόν το 50% των ασφαλισμένων απωλειών από φυσικές καταστροφές, συνολικής αξίας άνω των 60 δισ. δολαρίων, με τις ΗΠΑ να ευθύνονται για το 80% των ασφαλισμένων ζημιών παγκοσμίως.
Ομπρέλα στη βροχή
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες νεκροί από καταιγίδες σε Αφγανιστάν και Πακιστάν

Τουλάχιστον 45 νεκροί καταγράφονται σε Αφγανιστάν και Πακιστάν από την περασμένη Τετάρτη λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων, με πολλά θύματα από κατολισθήσεις, κεραυνούς και καταρρεύσεις στέγων, σύμφωνα με τις αρχές των χωρών.