ΓΔ: 2087.38 -1.99% Τζίρος: 40.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:45:35
Εγκέφαλος με βιοφυτικές δομές
Εικαστική απεικόνιση εγκεφάλου με βιοφυτικά στοιχεία για το Ερρίκος Ντυνάν.

Στις 19 Μαΐου τα εγκαίνια της έκθεσης Phytobiosomes του Costas Picadas

Το Ερρίκος Ντυνάν εγκαινιάζει τη Δευτέρα 19 Μαΐου την πρώτη μεγάλη έκθεση του Costas Picadas στην Ελλάδα, συνδέοντας την τέχνη με την υγεία σε ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός.

Με την πρώτη μεγάλη θεματική έκθεση στην Ελλάδα του φημισμένου ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Costas Picadas, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα, 19 Μαΐου, το Ερρίκος Ντυνάν δεν φιλοδοξεί μόνον να φέρει πιο κοντά την τέχνη με την υγεία, αλλά να βάλει τη δική του σφραγίδα σε ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός, ανοίγοντας κι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στη διαδρομή του.

Η έκθεση της συλλογής  Phytobiosomes (Φυτοβιοσώματα) του επιδραστικού  Costas Picadas, ο οποίος συγκαταλέγεται στους βασικούς ανανεωτές της εικαστικής σκηνής της Νέας Υόρκης, αποτελείται από έργα μοναδικά στην ιστορία της τέχνης, ιδιαίτερης έμπνευσης και πρωτότυπης εκτέλεσης που συνδέουν αρμονικά τη φύση, τον άνθρωπο και το εσωτερικό ενός οργανισμού που αναγεννάται. 

Ο μαγικός αυτός κόσμος που προσεγγίζει την ιατρική επιστήμη με ευγένεια και διεισδυτικότητα, θα μετατρέψει έως το τέλος Σεπτεμβρίου τους χώρους υποδοχής του Ερρίκος Ντυνάν σε μια αίθουσα τέχνης που «ανθίζει», προβάλλοντας μια νέα, πρωτότυπη εικόνα σε κάθε ασθενή και επισκέπτη.

Τα έργα του Costas Picadas εστιάζουν σε βασικά όργανα του σώματος, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος, και  παρουσιάζουν τις μεθόδους θεραπείας της ίδιας της φύσης. Ο ρεαλισμός και η ποιητική διάθεση του καλλιτέχνη, αναδεικνύουν μια νέα οπτική για την ανατομία και τους θεραπευτικούς  δρόμους. 

Μέσα από την αποσύνθεση των οργάνων του σώματος, στις εικόνες του Costas Picadas αναδύονται φυτά που η θεραπευτική φαρμακευτική αξία τους ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Αυτή η φυσική διαδικασία ανακύκλωσης αναπαρίσταται μέσω ενός συνδυασμού ασώματων οργάνων και φυτών. Με έναν μοναδικό τρόπο, ο Costas Picadas προτείνει τη δική του καλλιτεχνική μετάφραση για τις θεραπευτικές ικανότητες της φύσης, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία, οπτικά́ και γνωστικά́.

Το Ερρίκος Ντυνάν επιλέχθηκε από τον ίδιο ως ο πλέον κατάλληλος χώρος για να φιλοξενήσει και να αναδείξει τη μεγάλη συλλογή (συνολικά με 24 έργα και δύο ειδικές δημιουργίες video-art), η οποία έχει ήδη εκτεθεί στις ΗΠΑ. Κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της έκθεσης έχει ο εκδότης Νίκος Κομν. Χατζηγεωργίου (Hellenic Facsimile Editions), ενώ την επιμέλεια έχει αναλάβει η διακεκριμένη καθηγήτρια Εικαστικών Τεχνών στο John Jay College of Criminal Justice της Νέας Υόρκης, Θάλεια Βραχοπούλου. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 19 Μαΐου, στις 08.00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Ερρίκος Ντυνάν, ενώ τα έργα της συλλογής Phytobiosomes θα φιλοξενηθούν -με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025 στους χώρους υποδοχής του νοσοκομείου.

Με αφορμή τη σημαντική έκθεση, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν), Θέμος Χαραμής, δήλωσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη, η ιατρική και η τέχνη συναντώνται στο Ερρίκος Ντυνάν. Ωστόσο, με τη θεματική έκθεση της συλλογής  Phytobiosomes του  Costas Picadas, ο οποίος με ευαισθησία και πρωτοτυπία μετατρέπει τον ρεαλισμό σε ποίηση, το Ερρίκος Ντυνάν προχωρεί σε μια αλλαγή παραδείγματος για τη λειτουργία και τη συμβολή ενός νοσοκομείου στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Και γι΄ αυτό το νέο παράδειγμα είμαστε υπερήφανοι».           

Ο Costas Picadas και η πορεία του

Ο Costas Picadas γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Σπούδασε Καλές Τέχνες στην École des Beaux-Arts και Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή του Λούβρου στο Παρίσι. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 90 εκθέσεις διεθνώς. Από το 1994 ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, επιδιώκοντας να ενώσει την τέχνη με την επιστήμη. Έχει ειδικευθεί στην εικαστική φωτογραφία και στη video-art, εστιάζοντας περισσότερο το ενδιαφέρον του στη γεφύρωση των σχέσεων Επιστήμης και Τέχνης, ιδιαιτέρως της επιστήμης που αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό και τις ζωτικές του βιολογικές λειτουργίες, όπως είναι π.χ. το καρδιοαναπνευστικό, το κυτταρολογικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Σύμφωνα με τον Costas Picadas, «ζούμε σε μια εποχή στην οποία πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το φυσικό περιβάλλον και τις ευεργετικές του ιδιότητες που κάποτε βοηθούσαν στη ρύθμιση του νευρικού μας συστήματος. Ωστόσο, στη διάρκεια της εξέλιξής μας, όταν επιστρέφουμε στη φύση, η συμβίωση που αναπτύσσουμε μαζί της επανέρχεται στη μνήμη μας και λειτουργεί αυτόματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για Ανώτατη Σχολή Τεχνών και IB στα δημόσια σχολεία

Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο του ΥΠΠΕΘ ξεκινά σήμερα με επίκεντρο την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, επιδιώκοντας αναβάθμιση και ολιστική σύνδεση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Άνθρωποι σε έκθεση τέχνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το 1821 αναβιώνει με 40 λιθογραφίες στη Λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης

Στη Λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης φιλοξενείται έκθεση με σπάνια έργα του Peter von Hess για την Ελληνική Επανάσταση, χάρη στην πρωτοβουλία της ΑΣΔΙΘ και με αγιασμό από τον μητροπολίτη, αναδεικνύοντας τη σημασία της ιστορικής μνήμης.
Αγρός καλλιέργειας Άνοιξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καρδίτσα: Οι παραδόσεις των καραγκούνηδων για τον ερχομό της άνοιξης

Οι Καραγκούνηδες καλωσόριζαν την άνοιξη με παροιμίες και έθιμα όπως ο «Μάρτης», που τα παιδιά φορούσαν για προστασία απ’ τον ήλιο, και τα χελιδονίσματα με τραγούδια για τον ερχομό της άνοιξης, συνεχίζοντας την παράδοση ως σήμερα.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΠτΔ Τασούλας εξήρε την προσφορά της Ακαδημίας Αθηνών στα 100 χρόνια της

Σε πανηγυρική συνεδρία για τα 100 χρόνια της Ακαδημίας Αθηνών, ο Πρόεδρος Τασούλας εξήρε το έργο της και τόνισε τη σημασία της παιδείας και της γνώσης ως θεμέλια του μέλλοντος και της δημιουργικής προόδου της κοινωνίας.
Κτίριο ΚΘΒΕ Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Αποχαιρετισμός Σοφίας Λάππου από το ΚΘΒΕ μετά από 57 συνεργασίες

Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά με συγκίνηση τη Σοφία Λάππου, που υπηρέτησε το θέατρο για περίπου 50 χρόνια σε 57 παραστάσεις. Η πολυδιάστατη προσφορά και το ήθος της άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στην καλλιτεχνική ζωή της Θεσσαλονίκης.
Υπουργός σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Η Ελλάδα διεθνές πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης με οδηγό τον πολιτισμό

Η Λίνα Μενδώνη τόνισε τη σημασία του πολιτισμού ως πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης, συνδέοντάς τον με τη «γαλάζια οικονομία» στο συνέδριο Blue Heritage. Η πολιτιστική κληρονομιά προσφέρει κοινωνική και οικονομική αξία ως ζωντανός πόρος.