- Έδειξε χαρακτήρα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τον DAX να είναι κολλημένος με απώλειες άνω του 2% και να κλείνει στο -2,74% και τα futures στη Wall Street να κινούνται όλη ημέρα κοντά στο -1,5%, το -1,31% του Γενικού Δείκτη μοιάζει με θαύμα ψυχραιμίας και αυτοσυγκράτησης.
- Βέβαια για να γίνει αυτό «κάηκε» η ευχάριστη έκπληξη που μας επιφύλαξε η Fitch με την διπλή αναβάθμιση, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να είχε οδηγήσει την αγορά προς τις 1.000 μονάδες. Το σίγουρο είναι ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει (πολλή) όρεξη και (πολλή) διάθεση για υψηλότερα, αρκεί το διεθνές περιβάλλον να σταθεροποιηθεί. Διότι αν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του κοροναϊού επιβεβαιωθούν και οι πιέσεις στα χρηματιστήρια συνεχιστούν -το χθεσινό κλείσιμο της Wall Street εντείνει την ανησυχία– τότε είναι πολύ δύσκολο η Αθήνα να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα.
- Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία για την θέληση και την αποφασιστικότητα του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να πετύχει την εκκίνηση των έργων για την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό. Είναι βέβαιο ότι ο υπουργός έχει πεισμώσει, το έχει δει κάπως προσωπικά, και κάνει τα πάντα για να ξεκινήσει το έργο.
- Η δύναμη της θέλησης του Αδ. Γεωργιάδη είναι πολύ μεγάλη και αδιαμφισβήτητη ωστόσο πολύ φοβάμαι ότι δεν φτάνει για να λυγίσει το αλύγιστο ελληνικό Δημόσιο. Και δεν αναφέρομαι στην ουσιαστική εκκίνηση του έργου, κάτι που θα απαιτήσει πολλούς μήνες (στο καλό σενάριο), αλλά στα θεωρητικά εύκολα, όπως κάποιες πρόδρομες χωματουργικές εργασίες, τα οποία στην πράξη δεν είναι καθόλου εύκολα.
- Διότι μπορεί στο νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια που κατατέθηκε χθες να περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση για τις κατεδαφίσεις στο Ελληνικό, ωστόσο, όπως μου μεταφέρουν άνθρωποι που παρακολουθούν στενά το έργο, για να γίνει μια κατεδάφιση πρέπει πρώτα να περάσει και να λάβει το πράσινο φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων! Οπότε όσοι περιμένουν να δουν γρήγορα τις μπουλντόζες φοβάμαι ότι θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή ακόμη.
- Τέλος στο σίριαλ Praxia. Χθες ανακοινώθηκε η συμφωνία για την εξαγορά του 100% των μετοχών της από την Viva Wallet.
- Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα επιμέρους υπουργεία για τη συμμετοχή τους στην επίσκεψη που πραγματοποιείται από σήμερα Τρίτη στη γαλλική πρωτεύουσα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στελέχη υπουργείων παρέμειναν μέχρι πολύ αργά το βράδυ στις θέσεις τους, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα τελευταία ραντεβού.
- Στο περιθώριο Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική πρωτεύουσα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όπως είναι η Societe Generale, η BNP - Paribas και η Lazard. Από τη μεριά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει διμερείς συναντήσεις με μια σειρά από διευθύνοντες συμβούλους και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη των EDF (η βασική εταιρεία ηλεκτρισμού στη Γαλλία), RTE (η εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία), TOTAL (εταιρεία με συμβάσεις παραχώρησης ήδη στην Ελλάδα για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων), IMERYS (από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στην εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου), ENGIE, AKUOENERGY, EREN, VALOREM, EIFFAGE και τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση αποβλήτων, SUEZ και VEOLIA.
- Θυμίζω εδώ για την ιστορία ότι η Suez, με έργα διαχείρισης αποβλήτων σε όλο το κόσμο, αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ για την Ψυτάλλεια καθώς δεν κατάφερε να πιστοποιήσει τη σχετική εμπειρία της...
- Έχουν τις υποψίες τους οι κοινοτικοί επιτηρητές μας ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολλή διάθεση να συντομεύσει την πληρωμή στις τράπεζες των ποσών που προκύπτουν από καταπτώσεις εγγυήσεων σε δάνεια και ξεπερνούν ήδη τα 2 δισ. ευρώ. Και δεν είναι μια καχυποψία… γενικού χαρακτήρα, αλλά βασίζεται σε στοιχεία: το 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, οι δαπάνες για καταπτώσεις εγγυήσεων ήταν μειωμένες κατά 573 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2018, όταν είχαν ανέλθει σε 952 εκατ. ευρώ. Το ειρωνικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι το Δημόσιο εμφανίζεται ως γενναιόδωρος εγγυητής τιτλοποιήσεων του σχεδίου «Ηρακλής», βάζοντας στην άκρη εγγυήσεις έως 12 δισ. ευρώ, αλλά για τις εγγυήσεις δανείων του παρελθόντος η μόνιμη επωδός είναι «περάστε αργότερα».
Η δύναμη της θέλησης του Γεωργιάδη, το θαύμα ψυχραιμίας στο ΧΑ και τα ραντεβού στο Παρίσι
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.