ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Ημέρες του 2020, η επιστροφή της Παυλίδης σε Παυλίδη και η επέλαση του IRIS

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες Μητσοτάκη και η σκληρή πραγματικότητα, τα «πηγαινέλα» της Παυλίδης, το άλμα των συναλλαγών IRIS κόντρα στις εκτιμήσεις Σταϊκούρα, η φορολογική συνεισφορά της Παπαστράτος και η εισαγγελική συνέντευξη.

Είναι ολοφάνερη η νοσταλγία των κυβερνητικών για τις ημέρες του 2020. Τότε που η Ελλάδα γινόταν διεθνές πρωτοσέλιδο αρχικά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των γεγονότων στον Έβρο και λίγο μετά για την αποτελεσματική αντίδραση και διαχείριση της πανδημίας. Τότε που η Ελλάδα πραγματοποιούσε ένα αδιανόητο come back εκτοξεύοντας τη δημοτικότητα και τη φήμη της νεοεκλεγμένης τότε κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Οι ημέρες αυτές όμως φαντάζουν σήμερα πολύ μακρυνές με την κυβέρνηση, μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του περασμένου Ιουλίου (νίκη με χορηγό τον Αλέξη Τσίπρα), να τρέχει καταϊδρωμένη πίσω από τα προβλήματα που αποκαλύπτουν τους γνωστούς περιορισμούς του κράτους και της δημόσιας διοίκησης: από τους Κροάτες χούλιγκαν μέχρι τις φωτιές που ακόμα κατακαίνε τον Έβρο. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για φυγή προς τα εμπρός με θετική ατζέντα απλά ακυρώνονται από την σκληρή πραγματικότητα. Εξαιρετικά κακό ήταν το timing της πρωτοβουλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρόσκληση στη Αθήνα των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων την ώρα που η Αλεξανδρούπολη και ο Έβρος πάλευαν με τις φλόγες αντιμετωπίζοντας ακραίες καταστάσεις. Αλλά και η πολύ σημαντική επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού στην Αθήνα έγινε στη σκιά των πυρκαγιών. Χθες δυστυχώς είχαμε μεγάλη αναζωπύρωση στην πυρκαγιά που καίει τον Έβρο εδώ και σχεδόν 10 ημέρες. Και οι πολίτες αναρωτιούνται: Γιατί δεν ενισχύθηκαν οι δυνάμεις όταν εξασθένισαν οι άνεμοι και τα πύρινα μέτωπα ώστε να σβήσει η φωτιά;

-- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά τις καλές προθέσεις και τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες και επιδόσεις του σε κρίσιμους τομείς όπως οι διεθνείς σχέσεις και οι επενδύσεις, βρίσκεται αντιμέτωπος με τους περιορισμούς που εμπόδισαν και άλλους φιλόδοξους πρωθυπουργούς στο παρελθόν: τα δομικά προβλήματα της χώρας. Είναι ωραίες οι διεθνείς πρωτοβουλίες αλλά καλό είναι πρώτα να επιτύχουμε ένα ελάχιστο επίπεδο οργάνωσης και διοίκησης ώστε να μπορέσει η χώρα να σταθεί στο διεθνές περιβάλλον. Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας η υλοποίηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία, την Δικαιοσύνη, την Φορολογική Διοίκηση, την Αστυνομία, την Υγεία και γενικώς τη Δημόσια Διοίκηση για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε χαμένο έδαφος όχι μόνο σε σχέση με χώρες της ευρωζώνη αλλά και σε σχέση με χώρες των Βαλκανίων. Θα δούμε μεταρρυθμίσεις ουσίας για να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου; Πηγές κοντά στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι στην εφετινή ΔΕΘ ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ξεδιπλώσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα με σαρωτικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του κράτους. Πολλοί πάντως αμφιβάλλουν δεδομένων του track record της χώρας και των πολιτικών κομμάτων.

-- Μέχρι στιγμής και παρά την πρόσφατη θριαμβευτική επανεκλογή, περισσότερα ακούμε και διαβάζουμε για την εμπλοκή του Πρωθυπουργού στον σχεδιασμό των επόμενων εκλογών, των αυτοδιοικητικών, και πολύ λιγότερα για τις μεταρρυθμίσεις.

-- Τώρα το γιατί ένας Πρωθυπουργός με ολόφρεσκη, καθαρή, λαϊκή εντολή ασχολείται τόσο πολύ προσωπικά (όπως διαβάζουμε στα ρεπορτάζ) με τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κάτι που μόνο στον κομματικό μικρόκοσμο μπορεί να εξηγηθεί. 


Τα «πηγαινέλα» της Παυλίδης

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η επιστροφή της Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες, που είχε εξαγοραστεί προ ολίγων μηνών από το fund ECM, στα χέρια του Χριστόφορου Παυλίδη, καθώς δεν είναι και πολύ συνηθισμένο deals τέτοιου μεγέθους να ανατρέπονται σε διάστημα λίγων μηνών. Η εξαγορά της Παυλίδης Μάρμαρα από το κυπριακό fund ECM, έναντι του εντυπωσιακού ποσού των 500 εκατ. ευρώ, είχε ανακοινωθεί στις αρχές του έτους (με την συμφωνία να ολοκληρώνεται τον Μάρτιο 2023) και κατά το ρεπορτάζ, κομβικής σημασίας για την υλοποίηση του deal τότε ήταν η κακή χημεία μεταξύ των τριών αδελφών – μετόχων της Παυλίδης. Όπως λέγεται, τα τρία αδέρφια Παυλίδη, ο Χριστόφορος, η Χριστίνα και ο Κυριάκος, είχαν διαφωνίες σχετικά με το management της εταιρείας, και γι’ αυτό προτίμησαν να δεχτούν την πρόταση της ECM και να αποχωρήσουν.

-- Τι άραγε συνέβη και ένα fund που ξόδεψε 500 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει μια εταιρεία, έχοντας προφανώς έναν σχεδιασμό, επιστρέφει, μόλις 4 μήνες μετά, την εταιρεία που εξαγόρασε στον έναν εκ των αρχικών ιδιοκτητών; Σίγουρα η ασυνήθιστη αυτή υπόθεση έχει πολλά και ενδιαφέροντα παρασκήνια, κάποια από τα οποία, θα δουν και το φως της δημοσιότητας. Μέχρι τότε η στήλη θα περιοριστεί σε μια παρατήρηση: το ECM εξαγόρασε την εταιρεία από τρία αδέλφια Παυλίδη και τώρα το ECM «επέστρεψε» την εταιρεία, με το deal που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, στο ένα από τα αδέλφια Παυλίδη, τον Χριστόφορο.


Η επέλαση του IRIS και ο Χρ. Σταϊκούρας

Άκρως εντυπωσιακή είναι η επέλαση των συναλλαγών μέσω IRIS που επιτρέπει δωρεάν μεταφορές έως 500 ευρώ ημερησίως από τράπεζα σε τράπεζα. Οι σχετικές συναλλαγές έχουν εκτοξευτεί σε 7,5 εκατ. σημειώνοντας μια άνοδο κοντά στο +300%. Κομβικό σημείο για τη συναλλακτική επέλαση του IRIS ήταν η απόφαση των συστημικών τραπεζών να παρέχουν τη δυνατότητα στους πολίτες να μεταφέρουν, μέσω της υπηρεσίας IRIS, ποσά έως 500 ευρώ την ημέρα χωρίς καμία απολύτως χρέωση ή άλλη προμήθεια.

-- Το «άνοιγμα» του IRIS για δωρεάν συναλλαγές έως 500 ευρώ ήταν πρόταση των τραπεζών στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που πραγματοποιούνταν με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σε μια περίοδο έντασης για τις χρεώσεις και τις προμήθειες των τραπεζών. Εκ του αποτελέσματος η κίνηση αποδεικνύεται εξαιρετική καθώς, όπως γνωρίζουν πολύ καλά όλοι όσοι έχουν πραγματοποιήσει μεταφορές μέσω IRIS, η ευκολία του IRIS είναι ασυναγώνιστη. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι όταν οι τράπεζες πρότειναν στον κ. Σταϊκούρα την ανάδειξη του IRIS για μικροσυναλλαγές, για την μείωση του κόστους συναλλαγών, ο κύριος υπουργός δεν είχε ενθουσιαστεί με την ιδέα αντιτείνοντας στους εκπροσώπους των τραπεζών ότι μάλλον… κοροιδευόμαστε.


Τα παράπλευρα οφέλη του τουρισμού

Από τους μεγάλους κερδισμένους της μετά Covid εποχής είναι τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών. Τα ελληνικά Duty Free που πραγματοποιήσαν “αναγκαστικές” επενδύσεις στα αεροδρόμια που ανέλαβε η Fraport πέρυσι κατάφεραν να διπλασιάσουν πωλήσεις και να τριπλασιάσουν κέρδη. Για φέτος αναμένουν ακόμη καλύτερα μεγέθη για δύο κυρίως λόγους. Ο προφανής είναι η περαιτέρω αύξηση των τουριστικών ροών στην χώρα μας και ο δεύτερος έχει να κάνει με τη μείωση σε κόστη, όπως το ενεργειακό, που επιβάρυναν πέρυσι τα αποτελέσματα.


Η σημασία της πάταξης λαθρεμπορίου τσιγάρων

Ένα ποσό που άγγιξε το 1 δισ. ευρώ κατέβαλε το 2022 η Παπαστράτος για φόρους και τέλη στο ελληνικό δημόσιο. Κάπως έτσι εξηγείται και η “μαγική εικόνα” των καθαρών πωλήσεων ύψους 657,2 εκατ. ευρώ πέρυσι όταν ο συνολικός κύκλος εργασιών μετά φόρων ήταν για την κορυφαία καπνοβιομηχανία της χώρας στα 1,57 εκατ. ευρώ το 2022. Το ποσό που μπήκε στα ταμεία του κράτους από μία και μόνη εταιρεία του κλάδου δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Θα μπορούσε να είναι αρκετά μεγαλύτερο και να έδινε χώρο για δημοσιονομικές κινήσεις καθώς σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τα απολεσθέντα έσοδα από τα παράνομα τσιγάρα ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.


Να μην δαιμονοποιούμε τους εαυτούς μας

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε τη συνέντευξη του εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου στην χθεσινή Καθημερινή, ο οποίος έχει αναλάβει την δίωξη των αυθαιρεσιών στις ακτές στις Κυκλάδες. Τη συνέντευξη αυτή δεν θα την είχαμε διαβάσει πότε αν μια ομάδα πολιτών δεν κινητοποιούνταν δυναμικά για τις κατειλημμένες ακτές, κινητοποιήσεις που υποχρέωσαν τελικά κυβέρνηση, δημοτικές αρχές, αστυνομία, δικαιοσύνη κ.α. να κάνουν τη δουλειά τους (για την οποία πληρώνονται) και να εφαρμόσουν το νόμο, κάτι που μέχρι τώρα δεν έκαναν. Εξαιτίας της κινητοποίησης πολιτών ο κ. Τσορμπατζόγλου ανέλαβε να βάλει τάξη στις ατελείωτες αυθαιρεσίες στις Κυκλάδες. 

-- Στο πλαίσιο αυτό μας κάνει μεγάλη εντύπωση η απάντηση του κυρίου εισαγγελέα στην ερώτηση περί εκτεταμένης παραβατικότητας στη χώρα: «Η παράβαση του νόμου είναι μια κατάσταση που συναντάται παντού στον κόσμο. Πιστεύετε πως δεν υπάρχουν παραβάσεις του νόμου σε άλλες χώρες; Κάθε χώρα έχει να επιδείξει τη δική της εκτροπή προς την παρανομία, συχνά μάλιστα σε πολύ μεγάλη κλίμακα και με τρομακτικά μεγέθη. Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τους εαυτούς μας». Προς στιγμήν βρεθήκαμε σε μια σύγχυση για το τι λέει ο κύριος εισαγγελέας και σε ποια χώρα αναφέρονταν «αλλά η μέρα ήτανε ζεστή και ποιητική, ο ουρανός ένα γαλάζιο ανοιχτό», που θα έλεγε και ο ποιητής, οπότε παραιτηθήκαμε της περαιτέρω εμβάθυνσης των λεγομένων του κ. Τσορμπατζόγλου.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι νησιώτες νιώθουν ασφάλεια, μήνυμα κατά των διακινητών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Αγαθονήσι διαβεβαίωσε πως οι νησιώτες είναι ασφαλείς χάρη στις ένοπλες δυνάμεις και έστειλε μήνυμα κατά της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών, επισκέπτοντας το νέο αρχαιολογικό μουσείο.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ο Μητσοτάκης πολεμά αλλά και υπηρετεί τον λαϊκισμό

Ο Κώστας Τσουκαλάς άσκησε κριτική για ασυνέπεια στην κυβέρνηση σχετικά με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για μείωση καυσίμων, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει ουσιαστικό όφελος για τους καταναλωτές, σε αντίθεση με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η UNESCO εντάσσει τον Όλυμπο στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς

Ο Όλυμπος εντάσσεται σήμερα στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που αποτελεί εθνική διάκριση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει τη σημασία της προστασίας του για όλη την ανθρωπότητα και ευχαριστεί τα αρμόδια υπουργεία.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκπτωση συνολικά 15 λεπτών στο diesel τον Αύγουστο ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει τη σημασία του έργου Ε65, που παραδόθηκε στους πολίτες, και τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρουσιάζει το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ύψους 23 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μιλήσατε λίγο για το Σύνταγμα για να κρύψετε επιχειρήματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι αποφεύγει τη συζήτηση για το Σύνταγμα και τον κατηγόρησε για φτωχά επιχειρήματα, ενώ τόνισε πως η ΝΔ διεκδικεί καθαρή εντολή για τις συνταγματικές αλλαγές.
Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Απόδειξη αναγέννησης του πολιτικού συστήματος στους πολίτες

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το Σύνταγμα του 1975 πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα, αναφέροντας ως παράδειγμα την άρση απαγόρευσης για μη κρατικά πανεπιστήμια και θέτοντας θέμα κανόνων στα δημοψηφίσματα.