Έχουν περάσει τρία χρόνια από εκείνη τη θεαματική έφοδο των ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τον Νοέμβριο του 2019, στα κεντρικά γραφεία των συστημικών τραπεζών, «κλειδώνοντας» τις διοικήσεις στα γραφεία τους! Το συμβάν έχει πια σχεδόν ξεχαστεί, ωστόσο πρόκειται για υπόθεση υπό εξέλιξη, με την έννοια ότι ακόμα δεν έχει βγει το πόρισμα και η τελική απόφαση της Επιτροπής. Και έχουμε ακόμη μέλλον μέχρι να έρθει η υπόθεση στην Ολομέλεια της Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, μόλις τον Οκτώβριο ορίστηκε ο εισηγητής της υπόθεσης στην Ολομέλεια και απαιτούνται τουλάχιστον πέντε μήνες για την σύνταξη της σχετικής εισήγησης ενώ πολλές φορές απαιτείται παράταση 2 – 3 μηνών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εισήγηση θα είναι έτοιμη την προσεχή άνοιξη. Κατόπιν πρέπει να οριστεί δικάσιμος, δηλαδή να βρεθεί ημερομηνία για τη συγκρότηση της Ολομέλειας. Για να μην μακρηγορούμε οι εκτιμήσεις που υπάρχουν κάνουν λόγο για έκδοση της απόφασης στο τέλος του 2023. Τουτέστιν, μετά τις εκλογές.
-- Αν ο χρόνος σας φαίνεται υπερβολικά μακρύς κάνετε λάθος. Αυτοί που γνωρίζουν μας ενημερώνουν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντίστοιχες υποθέσεις έχουν μέσο όρο χρόνο «ωρίμανσης» τους 50 μήνες, τουτέστιν λίγο πάνω από τέσσερα χρόνια. Λένε, συγκεκριμένα, από 20 ως και 80 μήνες. Άρα είμαστε εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου, παρά το γεγονός ότι η εγχώρια Επιτροπή Ανταγωνισμού απασχολεί περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων.
-- Σήμερα εκπνέει η προθεσμία που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος στην αμερικανική Ellington προκειμένου να δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχει στην υπό κυοφορία αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank. Η εποπτική αρχή έχει ζητήσει σαφή δέσμευση, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις, απαίτηση που φαίνεται ότι δυσκολεύει τους Αμερικανούς δεδομένου ότι μέχρι τώρα, λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας, η σχετική δέσμευση δεν έχει έρθει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Attica Bank είναι ένα πολύ δύσκολο case, ωστόσο η στάση της Ellington έχει κουράσει και δείχνει έλλειψη σοβαρότητας, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι τώρα η Εllington σε ανώτατο επίπεδο έχει αποφύγει να υποστηρίξει δημόσια την επένδυσή της στην Attica. Όλα αυτά δεν δημιουργούν πολύ αισιοδοξία, ωστόσο μένει να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη της υπόθεσης. Πάντως plan b, για την περίπτωση που δεν έρθει η «καθαρή» δέσμευση, υπάρχει με άνοιγμα της διαδικασίας σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
-- Ουδέν κακόν αμιγές καλού, έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι, ρητό που ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της ΔΙΑΣ και την επικεφαλής της εταιρείας Σταυρούλας Καμπουρίδου, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει κοπιάσει πολύ να πείσει τις τράπεζες να προωθήσουν επιθετικά την υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών IRIS. Ο λόγος είναι ότι μετά το πρόσφατο τζαρτζάρισμα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, στο οποίο τέθηκε και το κόστος των προμηθειών σε πολλές τραπεζικές εργασίες, οι τράπεζες συμφώνησαν να δώσουν βάρος στην ανάπτυξη, ή πιο σωστά στην προώθηση, του IRIS μειώνοντας τα σχετικά κόστη, με στόχο, μεταξύ άλλων, την προσέλκυση των νεότερων ηλικιακά ομάδων που δεν έχουν και την καλύτερη άποψη για τις τράπεζες. Καλύτερο δώρο για τη ΔΙΑΣ και το IRIS, και μάλιστα από το πουθενά, δεν θα μπορούσε να περιμένει η κ. Καμπουρίδου.
-- Με το IRIS μπορεί κανείς (αρκεί φυσικά να έχει κάνει εγγραφή) να μεταφέρει (είτε μέσω κινητού, ή μέσω υπολογιστή) στο δευτερόλεπτο χρήματα, πολύ εύκολα, πληκτρολογώντας μόνο τον αριθμό κινητού ή το ΑΦΜ του παραλήπτη. Μέσω IRIS μπορεί ένας πολίτης να πραγματοποιήσει στη στιγμή πληρωμή σε ηλεκτρονικό κατάστημα, μεταφορές χρημάτων σε φίλους, πληρωμές σε επαγγελματίες - επιχειρήσεις και πληρωμές στο Δημόσιο. Στις νεαρότερες ηλικίες η μεταφορά χρημάτων σε φίλους είναι η πιο διαδεδομένη υπηρεσία του IRIS: ένας πληρώνει το λογαριασμό και οι άλλοι του μεταφέρουν το ποσό που τους αναλογεί πληκτρολογώντας το νούμερό του.
-- «Επί δύο ώρες μπινελικωνόμασταν με τους τραπεζίτες». Αυτό ανέφερε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας για τη συνάντησή του με τις διοικήσεις των τραπεζών. Δηλαδή, αν καταλαβαίνουμε σωστά, ο υπουργός έβριζε τους τραπεζίτες και οι τραπεζίτες έβριζαν τον υπουργό. Παραγωγικά και πολιτισμένα πράγματα δηλαδή, στην Ελλάδα του 2022… Για να σοβαρευτούμε, όμως, φαίνεται ότι κατά τη συνάντηση, παρά το θόρυβο, υπήρξε πρόοδος και σύγκλιση απόψεων, ενώ και οι δυο πλευρές προσπαθούν να χαμηλώσουν τους τόνους.
-- Αφήνει πίσω της οριστικά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα η ΔΕΗ μετά την τροποποίηση σειράς άρθρων του καταστατικού της που ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση. Το πρώτο βήμα είχε γίνει όταν, μετά την αύξηση κεφαλαίου, το ποσοστό του Δημοσίου από 51% είχε υποχωρήσει στο 34%. Τώρα, με τις αλλαγές στο καταστατικό εναρμονίζεται η επιχείριση με τις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και εξαιρείται από τα όσα ισχύουν για τις άλλες ανώνυμες εταιρείες του δημόσιου τομέα. Έτσι, εντάσσονται στο μισθολόγιο και επίσημα ο 13ος και 14ος μισθός, θεσμοθετούνται τα μπόνους στα στελέχη και γενικότερα το ΔΣ θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη χάραξη της στρατηγικής με την έγκριση βεβαίως των θεμάτων από τη γενική συνέλευση. Με απόφαση της συνέλευσης θεσμοθετήθηκε και η Επιτροπή Προμηθειών της εταιρείας. Μέχρι σήμερα το ΔΣ αποφάσιζε για τις προμήθειες και, όπως ειπώθηκε, το 82% των εργασιών του αφορούσε αυτό το αντικείμενο. Τώρα αυτό αλλάζει και η επιχείρηση θα αποκτήσει όπως όλοι οι μεγάλοι όμιλοι μια αυτόνομη Επιτροπή Προμηθειών που θα ελέγχεται από το διοικητικό συμβούλιο. Τέλος, εγκρίθηκε η αναθεώρηση της πολιτικής αποδοχών της εταιρείας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, μπόνους και διανομή δωρεάν μετοχών στα μέλη του Δ.Σ. και στους γενικούς διευθυντές της ΔΕΗ και της θυγατρικής της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αν επιτευχθούν οι οικονομικοί και στρατηγικοί στόχοι που τίθενται στην αρχή κάθε έτους.
-- Δεν επιβεβαίωσε τα καλύτερα σενάρια των επενδυτών η χθεσινή ανακοίνωση της Fed για τα επιτόκια, γι’ αυτό και τελικά, ύστερα από αρκετές διακυμάνσεις, οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν στο κόκκινο: ο Dow Jones με απώλειες -0.42%, ο S&P 500 με -0.61% και ο Nasdaq με -0.76%. Τα καλά νέα από τη Fed και τον Τζερόμ Πάουελ σταμάτησαν στο ποσοστό της νέας αύξησης επιτοκίου, που ήταν 0,50%, ύστερα από τέσσερις διαδοχικές «τζάμπο» αυξήσεις (0,75%). Όμως, η Fed ανέβασε το καταληκτικό επιτόκιο υψηλότερα από όσο περίμενε η αγορά, στο 5% - 5,25%, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας επιπλέον αυξήσεις συνολικά κατά 0,75% σε δύο δόσεις (0,50% και 0,25%). Επιπλέον, ο Πάουελ έκοψε τη φόρα όσων προέβλεπαν σχετικά γρήγορη επιστροφή σε μειώσεις επιτοκίων, τονίζοντας ότι αυτές θα έλθουν μόνο όταν επιβεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός γυρίζει προς το 2%. Όσο για την ανάπτυξη, μπορεί η Fed να μην προβλέπει αρνητικό ρυθμό το 2023, όμως έκοψε την πρόβλεψη για το 2023 στο «ισχνό» 0,5%.
--Συνοψίζουμε: για τον επόμενο χρόνο, οι αγορές έχουν μπροστά τους διατήρηση των υψηλών επιτοκίων, σχετικά επίμονο πληθωρισμό και οικονομική στασιμότητα. Δεν είναι και το καλύτερο κοκτέιλ αυτό για τις μετοχές…
-- Ικανοποιητικά αλλά μειωμένα ήταν τα EBITDA της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης το τρίτο τρίμηνο του 2022. Διαμορφώθηκαν στα 19,5 εκατ. ευρώ από 26,5 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021. Στο 9μηνο τα EBITDA υποχώρησαν στα 58,6 εκατ. ευρώ έναντι 64,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Όπως εξηγεί η εταιρεία, η μείωση της κερδοφορίας στο πρώτο εξάμηνο ήταν αποτέλεσμα του lock-down στην Κίνα και της μεγάλης αύξησης τιμών των πρώτων υλών, των μεταφορικών και της ενέργειας. Το τρίτο τρίμηνο αποκλιμακώθηκαν μεν οι τιμές των πρώτων υλών και του κόστους των θαλάσσιων μεταφορών, αλλά παρατηρείται σε παγκόσμια κλίμακα μια υστέρηση της ζήτησης, γεγονός που οδήγησε σε πτώση του όγκου πωλήσεων και των περιθωρίων κέρδους. Η εταιρεία διατηρεί εργοστάσια σε Ρουμανία, Κίνα, Πολωνία, Τουρκία, Γαλλία και Ρωσία και έχει άμεση εικόνα των τάσεων για τα προϊόντα της (masterbatches, αγροτικά φύλλα, πλαστικές μεμβράνες κ.α.). Δυστυχώς, όπως επισημαίνει η διοίκηση, η μείωση της ζήτησης λόγω του υφεσιακού κλίματος στη διεθνή οικονομία συνεχίζεται και το τέταρτο τρίμηνο.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.