ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Πολύ σκληρό για να πεθάνει το deal Viva - JP Morgan, τα στεγαστικά και η Quest

Οι νέες ελπίδες για τη μεγάλη συμφωνία, η επιβάρυνση στα στεγαστικά, η κινητικότητα στις μετοχές ΑΔΜΗΕ και Quest, τα κέρδη των τραπεζών, η πανάκριβη αμόλυβδη, ποιοι «φτιάχνουν» ρευστότητα στο ΧΑ, ο Άγιος Βασίλης και οι αγορές.

Ίσως αποδειχθεί πολύ σκληρό για να πεθάνει το deal Viva Wallet - JP Morgan. Όπως μεταφέρουν στη στήλη καλά πληροφορημένες πηγές, με ένταση συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Viva Wallet και JP Morgan και τώρα, στην παράταση, γίνονται και οι πιο ουσιαστικές συζητήσεις. Και παρά το γεγονός ότι το deal τον Νοέμβριο φαινόταν καταδικασμένο, λόγω των γνωστών δυσκολιών, τις τελευταίες ημέρες καταβάλλεται, από πολλές πλευρές, κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν θετικά οι διαπραγματεύσεις και να «κλείσει» το deal που από πολλούς θεωρείται ως μια κίνηση - διαφήμιση για τη χώρα και την εγχώρια επιχειρηματικότητα. Οπότε το θέμα παραμένει ανοιχτό παρά τις δυσκολίες που εμφανίζονται.

-- Ένα αισιόδοξο μήνυμα σε ότι αφορά στην ευόδωση του deal εξέπεμψε και η τελευταία έκτακτη γενική συνέλευση της Viva Wallet στις 24 Νοεμβρίου. Το θέμα της συνέλευσης ήταν η έγκριση του προγράμματος παροχής μετοχών προς το προσωπικό της εταιρείας ως bonus για τις επιδόσεις της Viva Wallet.  Η πρόταση της Diorama (Deca) που είχε απορριφθεί στην προηγούμενη συνέλευση εγκρίθηκε και από τους μετόχους μειοψηφίας και τους μετόχους πλειοψηφίας. Για όσους γνωρίζουν τις σχέσεις «στοργής» μεταξύ της Deca και του κ. Καρώνη αντιλαμβάνονται τη σημασία της θετικής ψήφου. Όπως διαβάζουμε στο ΓΕΜΗ, οι εργαζόμενοι θα λάβουν δικαιώματα προαίρεσης στο πλαίσιο της συμφωνίας για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία έως το τέλος του 2023 «εφόσον η J.P. Morgan International Finance Limited (“JPM”) πρόκειται κατόπιν της ολοκλήρωσης της από 24 Ιανουαρίου 2022 συμφωνίας αγοραπωλησίας μετοχών (closing of the SPA) να συμμετέχει στην εταιρεία με ποσοστό 48,51% σε αποτίμηση περί το 1,6 δισ. ευρώ». Δηλαδή οι Αμερικάνοι της JP θα καταβάλουν για το 48,51% στους μετόχους μειοψηφίας ακριβώς 776 εκατ. ευρώ. Δεν γνωρίζουμε αν οι κ.κ. Καρώνης και Αντύπας τα έχουν βρει με την JP Morgan και για το δικό τους ποσοστό 51,49% όταν αυτό πωληθεί μελλοντικά (ήταν το βασικό αγκάθι της διαπραγμάτευσης), όμως όλα αυτά συνηγορούν ότι εκεί που όλα έδειχναν ναυάγιο για το deal, είναι εμφανές πως το κλίμα έχει αλλάξει.

-- Πόσο δικαιολογημένος είναι, τελικά, ο θόρυβος για τις αυξήσεις των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου; Οι πρόχειροι υπολογισμοί που δημοσιεύει στην τελευταία της ανάλυση η Morgan Stanley δείχνουν ότι είναι μεν δικαιολογημένη μια ανησυχία για τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά που εξυπηρετούν τέτοια δάνεια, αλλά δεν μιλάμε για τρομακτικές αυξήσεις, που θα οδηγήσουν πολλά νοικοκυριά σε οικονομικό αδιέξοδο και θα αρχίσει ένα ντόμινο καθυστερήσεων και πλειστηριασμών. Λέει, λοιπόν, ο αμερικανικός οίκος ότι το μέσο στεγαστικό στην Ελλάδα έχει υπόλοιπο 60.000 ευρώ. Με μια αύξηση του επιτοκίου κατά 3,50%, από 1,90% σε 4,90%, η μέση μηνιαία δόση θα αυξηθεί λιγότερο από 100 ευρώ: από τα 301 στα 393 ευρώ, ή σε ποσοστό 31%.

-- Ένα μεγάλο ερώτημα για τις τραπεζικές μετοχές και την πορεία τους το 2023 είναι αν, τελικά, θα καταφέρουν να αυξήσουν τα κέρδη τους στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται με την αύξηση των επιτοκίων, από τη μια, και τον συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού και οικονομικής επιβράδυνσης, από την άλλη. Η HSBC, στη χθεσινή της ανάλυση, καταλήγει σε θετικό πόρισμα: τα αυξημένα επιτόκια θα προκαλέσουν μια εκτίναξη των εσόδων από τόκους που θα κρατήσει ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Οι προβλέψεις για νέα «κόκκινα» δάνεια θα αυξηθούν, κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο και ο οίκος υπολογίζει μια αύξηση του κόστους κινδύνου κατά 15 μονάδες βάσης. Εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα αποφύγει μια ύφεση το 2023, η HSBC δεν φοβάται ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη αύξηση των καθυστερήσεων. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να αυξήσουν την κερδοφορία τους κατά 5% τον επόμενο χρόνο, κάτι που, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών, θα κρατήσει ζωντανό το επενδυτικό story του κλάδου.

-- Θα έρθει ο Άγιος Βασίλης στις αγορές την φετινή χρονιά; Από το 1950, ο S&P 500 κερδίζει κατά μέσο όρο 1,3% κατά τη διάρκεια της επταήμερης περιόδου πριν τα Χριστούγεννα και έχει κινηθεί ανοδικά τα 34 από τα τελευταία 45 χρόνια. Μάλιστα, την τελευταία 12ετία μόνο 3 χρονιές δεν πραγματοποίησε μίνι ράλι ο S&P 500: το 2014, το 2015 και το 2018.

-- Δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ισχυρής ανόδου για τη μετοχή της ΑΔΜΗΕ (+3,16%) και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές, οδηγώντας τη μετοχή στα υψηλά 3μήνου. Δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ορμητικές κινήσεις το χαρτί, το αντίθετο. Ωστόσο είχε μείνει πίσω, πολύ πίσω έχοντας διολισθήσει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα.

-- Χρωστάει μια καλή αντίδραση η Quest Συμμετοχών (+1,44%). Η μετοχή μετά το εντυπωσιακό 2021 φέτος κινείται σε έντονα πτωτικό κανάλι και από τα επίπεδα των 6,5 ευρώ διολίσθησε στα 4 ευρώ όπου ταλαιπωρήθηκε στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Στις αρχές Νοεμβρίου βγήκε, επιτέλους, αντίδραση με κίνηση προς τα 5 ευρώ, η οποία όμως γρήγορα έχασε την ορμή της και η μετοχή επέστρεψε στη ζώνη των 4,5 ευρώ. Αρκετοί εκτιμούν ότι κάτι καλύτερο μπορούμε να δούμε μέχρι το τέλος τους έτους.

-- Νέο ιστορικό για την ΜΥΤΙΛ χθες, η οποία ανήλθε στα 18,94 ευρώ σημειώνοντας άνοδο +0,85% ενώ και η ΤΕΝΕΡΓ κράτησε τα 20 ευρώ και οι ρευστοποιήσεις κερδών που εκδηλώθηκαν απορροφήθηκαν. 

-- Και νέα μικρά κέρδη χθες το ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σταθερά ανοδικά, παρά το γεγονός ότι στις αγορές του εξωτερικού επικρατούσε νευρικότητα. Πολλοί είναι αυτοί πάντως που μειώνουν θέσεις και ενισχύουν τη ρευστότητά τους, εκτιμώντας ότι μετά το ράλι Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, είναι πιθανό ο Δεκέμβριος να κινηθεί πολύ πιο συγκρατημένα.

-- «Κολλημένη» στην πρώτη θέση της Ευρώπης, με την ακριβότερη αμόλυβδη, βρίσκεται η Ελλάδα στα στοιχεία που δημοσιεύει η Κομισιόν κάθε εβδομάδα για τις τιμές των υγρών καυσίμων. Εδώ και αρκετά χρόνια οι τιμές στην Ελλάδα ήταν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, λόγω και της εξαιρετικά υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης, όπως διαμορφώθηκε στα χρόνια των μνημονίων. Τελευταία, όμως, δεν έχουμε απλώς από τις υψηλότερες τιμές, έχουμε τις υψηλότερες. Και δεν φαίνεται να υπάρχει η παραμικρή ελπίδα να αλλάξει κάτι: η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα μειώσει τους φόρους, ενώ οι μεγάλοι όμιλοι των διυλιστηρίων που ελέγχουν και την εμπορία καυσίμων δείχνουν διάθεση κοινωνικής προσφοράς μόνο όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης (που αποτελεί και μικρό ποσοστό του τζίρου τους), προσφέροντας εκπτώσεις στους καταναλωτές, αλλά για τα καύσιμα κίνησης δεν υπάρχει αντίστοιχη γενναιοδωρία. Η δε Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αντιληφθεί το πρόβλημα ανεπαρκούς λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά και άρχισε κανονιστική παρέμβαση, μόνο που κινείται, όπως πάντα, με πολύ αργούς ρυθμούς.

-- Σε λίγες μέρες από σήμερα θα δουν το φως της δημοσιότητας τα προεκλογικά προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία. Το πρόγραμμα της ΝΔ επιμελείται ο πρώην υπουργός Χάρης Θεοχάρης και του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Έμπειροι παρατηρητές αναφέρουν πως η αντιπαραβολή των προγραμμάτων  θα δείξει που συμφωνούν και που διαφωνούν τα δύο κόμματα στον καθοριστικό για τις επιλογές του εκλογικού σώματος τομέα της οικονομίας. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, τυχόν σύγκλιση να οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ τους, αν όχι από την πρώτη κάλπη, πιθανότατα μετά τη δεύτερη. Εν αναμονή λοιπόν του crash test.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Χωνεύοντας» το Metlen, το «μασάζ» Μανουσάκη στους Κύπριους και η JPMorgan

Η συγκίνηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου για την αλλαγή επωνυμίας και η υπόσχεση για νέες κορυφές, η νέα αποστολή Μ. Μανουσάκη στην Κύπρο και η έξοδος Γεωργακόπουλου από την JPMorgan υπό τη σκιά του deal με τη Viva.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νέα δραστηριότητα της Quest, το catch up του ΧΑ και το κανάλι των εφοπλιστών

Πώς μπαίνει η Quest στην πολλά υποσχόμενη αγορά κλιματιστικών, γιατί δεν πρόλαβε το ΧΑ να συντονιστεί με τις ξένες αγορές, ποιο κανάλι παίρνουν Μπάκος και Καϋμενάκης, ποιος ξένος έφυγε από το ΤΧΣ και πώς ερμηνεύεται η διάψευση Intracom για την IDE.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ευκαιρία του ΧΑ για υπεραπόδοση, η αξιοποίηση του ΟΑΚΑ και τα «σύννεφα» στον ΟΛΠ

Η ψύχραιμη αντίδραση της αγοράς στη διεθνή αναταραχή και τα ατού που φέρνουν υπεραπόδοση, οι αιτιάσεις για φωτογραφικό διαγωνισμό για το ΟΑΚΑ, οι δυσκολίες για τους Κινέζους στον Πειραιά και η παρέμβαση Σκρέκα για τα χρέη των παρόχων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ερωτήματα για το deal της Viva, η διαχείριση κρίσεων αλά ελληνικά και η βύθιση στο ΧΑ

Τα ψιλά γράμματα στη συμφωνία εξαγοράς της Viva Wallet από την JP Morgan, το σχέδιο κράτους και Αττικής Οδού για την κακοκαιρία που θάφτηκε στο χιόνι, οι βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο και το ενθαρρυντικό μήνυμα από τη Wall Street.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το deal, τα μαλλιοτραβήγματα, ποιοι μπαίνουν στην Alpha και η εμπλοκή στον ΑΔΜΗΕ

Η επίθεση Χ. Καρώνη στον Ν. Κούλη πριν την ανακοίνωση του deal Viva Wallet – JP Morgan, η έκρηξη συναλλαγών στην Alpha Bank και η αναζήτηση των αγοραστών, η δύσκολη θέση της κυβέρνησης στην υπόθεση του ΑΔΜΗΕ και η παράξενη ψυχραιμία της αγοράς φυσικού αερίου.
Μανούσος Μανουσάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κινεζικό αντάρτικο στον ΑΔΜΗΕ, η πίκρα της ΔΕΗ και η επόμενη ημέρα για το Καζίνο

Γιατί οι Κινέζοι του ΑΔΜΗΕ κλιμακώνουν, θέτοντας και θέμα Μ. Μανουσάκη, πώς βρέθηκαν με υπερεξουσίες, η μεγάλη ημέρα για το Καζίνο στο Ελληνικό, η «βουτιά« της ΔΕΗ και το σούρσιμο του ΧΑ κόντρα στο πάρτι ανόδου στο εξωτερικό.