ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Τα υπερκέρδη στα καύσιμα, τα επιτόκια καταθέσεων και τα υψηλά 7μήνου στο ΧΑ

Τα υπερκέρδη 2,1 δισ. από HelleniQ Energy και Motor Oil, οι δύο τράπεζες που αύξησαν τα επιτόκια καταθέσεων, η αναρρίχηση των δεικτών του ΧΑ σε υψηλά 7μήνου, οι εισροές στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι απογοητευμένοι της Intralot και ο καλλωπισμός τιμών του ομίλου Viohalco.

Ούτε ο πιο ευφάνταστος οικονομικός αναλυτής θα μπορούσε να είχε προβλέψει πριν ένα χρόνο την απίστευτη κερδοφορία που εμφανίζουν φέτος οι δύο μεγάλοι όμιλοι της ελληνικής αγοράς καυσίμων, HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ) και Motor Oil. Με τη χθεσινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τη Motor Oil, που κατάφερε, όπως και τα ΕΛΠΕ, να ξεπεράσει στο 9μηνο το όριο του 1 δισ. ευρώ σε καθαρή κερδοφορία, η συνολική εικόνα των δύο ομίλων είναι εντυπωσιακή: τα καθαρά κέρδη τους αυξήθηκαν περισσότερες από οκτώ φορές και ανήλθαν στα 2,128 δισ., έναντι 254 εκατ. στο 9μηνο του 2021. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 1,874 δισ. ευρώ, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της ελληνικής αγοράς καυσίμων.

-- Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξέρουμε και τι ποσό από αυτά τα κέρδη θα καταλήξει στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών, με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει γίνει λόγος για μια είσπραξη της τάξεως των 300 – 400 εκατ. ευρώ, ποσό που φαίνεται μικρό μπροστά στη θεαματική αύξηση της κερδοφορίας των δύο ομίλων. Θυμίζουμε ότι για τον υπολογισμό του φόρου «υπερκέρδη», που θα φορολογηθούν κατά 33%, θεωρούνται όσα ξεπερνούν μια αύξηση κατά 20% από τον μέσο όρο της τριετίας 2019 – 2021.

-- Στην Κρήτη βρίσκεται από σήμερα επιτελείο της Τράπεζας Πειραιώς με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο, Χρήστο Μεγάλου και τον πρόεδρο της τράπεζας Γιώργο Χαντζηνικολάου. Σήμερα, το επιτελείο της τράπεζας θα βρίσκεται στο Ηράκλειο, ενώ αύριο οι επαφές θα συνεχιστούν σε Ρέθυμνο και Χανιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με πελάτες από όλο το επιχειρηματικό φάσμα, δηλαδή και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά μεγάλες επιχειρήσεις. Οι επενδύσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και οι δυσκολίες που δημιουργεί η αύξηση του κόστους θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών.

-- Δεν είναι μία, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά δύο οι τράπεζες που έχουν προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων καταθέσεων. Πρόκειται για την Alpha Bank και τη Eurobank που έχουν προχωρήσει σε μικρή αύξηση των επιτοκίων για προθεσμιακές καταθέσεις. Είναι βέβαιο ότι σε αντίστοιχες αυξήσεις θα προχωρήσουν και οι άλλες δυο συστημικές τράπεζες, ωστόσο, όταν μιλάμε για αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων εννοούμε μικρές κινήσεις, περισσότερο συμβολικές παρά ουσιαστικές. Οι τράπεζες σήμερα βρίσκονται με υπερβάλλουσα ρευστότητα και δεν έχουν κανένα λόγο να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια για να προσελκύσουν καταθέσεις.

-- Δεν έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις για την αγορά τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, στις 2 Νοεμβρίου, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Όπως καταγράφεται στο κείμενο των πρακτικών, μια «σημαντική πλειοψηφία» μελών του συμβουλίου συμφώνησαν ότι θα πρέπει να μειωθεί ο ρυθμός των αυξήσεων στα επιτόκια, δηλαδή τον Δεκέμβριο να γίνει μια αύξηση κατά 0,50% και όχι κατά 0,75%, ώστε να δοθεί χρόνος στη Fed να αξιολογήσει τις επιδράσεις που έχει ως τώρα το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής. Η ανακοίνωση αυτή δεν προκάλεσε μεν πανηγυρισμούς στη Wall Street, επέτρεψε όμως στους τρεις βασικούς δείκτες να συνεχίσουν και χθες την ανοδική πορεία τους, αν και όχι με μεγάλη ένταση. Αυτή η επιφυλακτικότητα έχει την εξήγησή της: η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων έχει ήδη προεξοφληθεί, αλλά ακόμη η αγορά δεν μπορεί να υπολογίσει πού ακριβώς θα κλείσει αυτός ο κύκλος αυξήσεων. Θεωρείται βέβαιο ότι το επιτόκιο του δολαρίου θα πάει στο 5% ή και υψηλότερα, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πού ακριβώς θα σταματήσουν οι αυξήσεις: στο 5,50%, στο 6%, ή μήπως και στο 7%, όπως έχουν δηλώσει ορισμένα «γεράκια» της Fed; Αυτή η αβεβαιότητα είναι σημαντική για τις αγορές, που έχουν βρει μεν τον βηματισμό τους, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ένα αμέριμνο ράλι, όσο δεν γνωρίζουν πότε θα σταματήσει το «σφίξιμο» η Fed.

-- Άλλη μια καλή συνεδρίαση είχαμε χθες στο ΧΑ. Σε νέα υψηλά εφτά μηνών έκλεισαν οι τρεις κύριοι δείκτες, ο Γενικός, ο FTSE 25 και ο τραπεζικός. Η αγορά προσπαθεί να «δέσει» το όριο ψυχολογίας των 900 μονάδων καθώς στις 906,40 μονάδες είχε να βρεθεί από τα τέλη του περασμένου Απριλίου, όμως για να θεωρηθεί ότι κατοχυρώθηκε το επίπεδο, απαιτείται κίνηση προς τις 920 – 930 μονάδες, ενώ ευχής έργο θα ήταν μια περαιτέρω αύξηση των συναλλαγών. Στις 2.202,85 μονάδες (+0,69%) έκλεισε ο FTSE 25 και στις 649,86 μονάδες ο τραπεζικός (+1,25%), επίπεδα που αμφότεροι είχαν να δουν από τις 29 Απριλίου.

-- Μετά το +10,26% του Οκτωβρίου σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το +11,38% σε επίπεδο FTSE 25 και +26% στον τραπεζικό  και ο Νοέμβριος συνεχίζει ανοδικά. Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει τον τρέχοντα μήνα σε ποσοστό 3,68%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 3,85%, o Mid Cap είναι στο +5,13%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι ο οδηγός της ανόδου με κέρδη 7,54%. Έτσι, από την αρχή του 2022, το Χ.Α. παρουσιάζει κέρδη, με τον Γ.Δ. στο +1,46%, τον FTSE 52 στο +2,51%, τον Mid Cap σε υποχώρηση 7,44% (είχε δώσει ράλι άνω του 34% το 2021), ενώ ο τραπεζικός δείκτης πλέον κερδίζει 13,03%.

-- Συνεχίζεται η μεγάλη κινητικότητα και οι εισροές στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενόψει της εισόδου στον MSCI από την 1η Δεκεμβρίου και του κλεισίματος του μεγάλου deal με τους Αυστραλούς. Μετά τον κορυφαίο τζίρο στη συνεδρίαση της Τρίτης (7,2 εκατ. ευρώ), χθες η εταιρεία διακίνησε 10,3 εκατ. ευρώ και ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος τζίρος μετά την Alpha Bank, που κυριάρχησε με συναλλαγές 12,1 εκατ. ευρώ. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 19,87 ευρώ με άνοδο 1,64%, ανεβάζοντας τα κέρδη της το 2022 στο +46,32%, που τη φέρνει στην πρώτη θέση σχεδόν σε όλο το Χ.Α. (πλην κάποιων ακραία περιφερειακών, άνευ ουσίας τίτλων). Μάλιστα, η κεφαλαιοποίησή της αναρριχήθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στα χρονικά, που τη φέρνει στην 9η θέση τον Large Cap. Περιττό να επαναλάβουμε ότι τα βλέμματα όλων είναι στο τι θα γίνει με το deal...

-- Από τον Αύγουστο είχαμε να δούμε τόσο μεγάλες συναλλαγές στον Intralot -άλλαξαν χέρια 301.000 μετοχές της εταιρείας- αλλά και τέτοια πτώση, με τη μετοχή να κλείνει στο -4,13% στα 0,58 ευρώ, δηλαδή στην τιμή με την οποία πραγματοποιήθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν άντεξαν την ατελείωτη αναμονή και έβγαλαν τα κομμάτια τους στην αγορά -και πώς να αντέξουν όταν βλέπουν τόσα χαρτιά γύρω τους να «παίζουν μπάλα» και η Intralot να βολοδέρνει μήνες τώρα στα πέριξ των 0,60 ευρώ. 

-- Στην κλασική κίνηση που σχεδόν πάντα κάνουν τέτοια εποχή επιδίδονται οι μετοχές του ομίλου Viohalco, καλλωπίζοντας μερικώς τη δική του εικόνα, αλλά και των θυγατρικών. Η μητρική κερδίζει 10,22% το τελευταίο 4ήμερο. Η ElvalHalcor είναι στο +10,28% το ίδιο διάστημα και η Cenergy Holdings στο +5,37%, ενώ κερδίζει 13,29% από τις 8 Νοεμβρίου.

-- Η Κρι Κρι συνεχίζει την προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη ζημιά του προηγούμενου 10μήνου που ήταν -36,71%, καθιστώντας το τρέχον έτος το πρώτο που σημειώνει απώλειες, μετά από πολλά χρόνια. Η Κρι Κρι κερδίζει 15,09% από τις 2 Νοεμβρίου, μειώνοντας τις απώλειες έτους στο 28,24%. Όλα αυτά βέβαια με την αίρεση της πολύ χαμηλής εμπορευσιμότητας της μετοχής.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα POS στις χρηματιστηριακές, ο φορέας ακινήτων, τα καύσιμα και η Βουλγαρία

Γιατί γκρινιάζουν οι ΑΧΕ για το POS, ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών για τον Φορέα Ακινήτων, τα καύσιμα και το παράδειγμα της Βουλγαρίας, η καταιγίδα νόμων, Τεχνητή Νοημοσύνη και αειφορία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πού το πάνε τα Χρηματιστήρια, ο ανέμελος Γ. Μπρατάκος, η Intrakat και η Αττική Οδός

Η ερώτηση του 1 εκατομμυρίου για τις αγορές, η υψοφοβία στο ΧΑ, οι ανέμελες ημέρες του Γ. Μπρατάκου, τι είδαν οι οίκοι στη Eurobank, τι είπε ο Αλ. Εξάρχου για συμμετοχή της Intrakat σε κοινοπραξία για την Αττική Οδό, τα πονταρίσματα των 20 δισ. και τα οικονομικά των εισηγμένων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αναμονή για τη FED, οι insiders στην Intracom, η Παγκρήτια και οι συστημικές

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το διεθνές τραπεζικό σύστημα και την Ελλάδα, η γενναία δημόσια τοποθέτηση του Θ. Πλεύρη για τον πατέρα του, η ΑΜΚ της Παγκρήτιας, το «πάγωμα» των αγορών εν αναμονή της FED, οι inside αγορές στην Intracom, η Τιτάν και ο φόρος στα διυλιστήρια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο περιορισμός των «Ελλήνων» στο ΔΣ του ΟΠΑΠ, τι μετράνε στη Eurobank και το ΧΑ

Οι νέοι συσχετισμοί στη διοίκηση του ΟΠΑΠ μετά την αλλαγή μετοχικής σύνθεσης, η «πράσινη» απογραφή στη Eurobank, οι αποφάσεις για την αύξηση της Intralot, ο καταστροφικός Μάιος στο ΧΑ και οι αργές διαδικασίες εξυγίανσης επιχειρήσεων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αξιοποίηση του «μαξιλαριού», ο... πλανητάρχης Πλακιωτάκης και ο Γ. Κοντόπουλος

Οι ελιγμοί της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, το σχέδιο... ευρωπαϊκής κυριαρχίας του υπουργού Ναυτιλίας με τα καράβια LNG των Ελλήνων εφοπλιστών, η προσέλκυση επενδυτών και εταιρειών στο ΧΑ και το «ξύπνημα» της Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς ξαναμπλέξαμε, το bear market των αγορών και η αντίδραση της Intralot

Τα χρηματιστήρια υπό την απειλή των κανονιών, η «βουτιά» στην Ευρώπη, η αναζήτηση νέας ισορροπίας στην Αθήνα, η ενίσχυση της μετοχής της Intralot από τον Σ. Κόκκαλη και οι νέοι μπελάδες της Coca Cola HBC στη Ρωσία.