ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Βασίλειος Ψάλτης, CEO, Alpha Bak
Φωτο: Βασίλειος Ψάλτης, CEO, Alpha Bak

To.... ψηστήρι Ψάλτη, η μεγάλη φυγή από το ΧΑ και το λάθος του ΥΠΕΝ

Η πρωτοβουλία από τη διοίκηση της Alpha Bank για επαναπατρισμό Ελλήνων επαγγελματιών, οι κωδικοί στο ΧΑ που μειώθηκαν στο μισό μέσα σε οκτώ μήνες, το σφάλμα με τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας που διορθώνεται και οι νέες περιπέτειες της Frigoglass.

Για μια ειδική αποστολή βρέθηκε χθες στο Λονδίνο η διοίκηση της Alpha Bank. Η τράπεζα οργάνωσε μεγάλη εκδήλωση στην βρετανική πρωτεύουσα με στόχο την προσέλκυση ταλέντων: Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο και οι οποίοι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη χώρα μας. Στην Επιχείρηση Επαναπατρισμός μετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, ο πρόεδρος της τράπεζας Βασ. Ράπανος, οι γενικοί διευθυντές Σπύρος Φιλάρετος, Γιάννης Εμίρης, Νικόλας Χρυσανθόπουλος, Φραγκίσκη Μελίσσα κ.α.  Στην ομιλία του, ή πιο σωστά στο… ψήσιμο των Ελλήνων του Λονδίνου για τον επαναπατρισμό τους, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι «αυτό που ψάχνουμε είναι άνθρωποι με ιδέες, γνώσεις, διάθεση για σκληρή δουλειά και ομαδικό πνεύμα». Την εκδήλωση της τράπεζας παρακολούθησαν δια ζώσης περίπου 200 άτομα, ενώ ένας σημαντικός αριθμός παρακολούθησαν την εκδήλωση διαδικτυακά.

-- Σημειώνεται ότι η προσέλκυση Ελλήνων επαγγελματιών που δουλεύουν στο εξωτερικό με στόχο τον επαναπατρισμό τους στη χώρα αποτέλεσε μια από τις πρώτες κινήσεις του Βασ. Ψάλτη με το που ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας, πρωτοβουλία ενταγμένη στην ευρύτερη προσπάθεια για την ανάσχεση του μεγάλου brain drain που προκάλεσε η κρίση τη δεκαετία του 2000. Από το 2019 μέχρι σήμερα η τράπεζα έχει πετύχει την επιστροφή στην Ελλάδα, για να εργαστούν στην Alpha Bank, περίπου 50 Ελλήνων επαγγελματιών που εργάζονταν σε μεγάλους τραπεζικούς ομίλους του εξωτερικού καθώς και στους κλάδους των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών και των συμβουλευτικών υπηρεσιών.

-- Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με την μετατροπή του DTC σε μετοχές, επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριζαν ότι όλα αυτά που ακούγονταν και κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα περί «μαύρης τρύπας» και διαφωνιών στην ΕΚ δεν είχαν πολύ βάθος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Attica Bank αποτελεί ένα πολύ δύσκολο case και η επικεφαλής της τράπεζας, Ελένη Βρεττού, έχει πολλές και δυσεπίλυτες προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, ο σχεδιασμός για την κεφαλαιακή ενίσχυση και την εξυγίανση της τράπεζας προχωρούν κανονικά και χωρίς προβλήματα και διαφωνίες. Αμέσως μετά την έγκριση του Ενημερωτικού αναρτήθηκαν οι σχετικές ανακοινώσεις, ώστε μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετατροπής των warrants σε μετοχές καθώς και η εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με πηγές της Attica Bank, επόμενο μεγάλο ορόσημο είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 490 εκατ. ευρώ, με στόχο να ολοκληρωθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι άνθρωποι της τράπεζας ήδη εργάζονται για την κατάρτιση του ενημερωτικού δελτίου για την αύξηση των 490 εκατ. ευρώ, επιδιώκοντας να υποβληθεί το ταχύτερο δυνατό προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι από τη νέα χρονιά η Attica Bank να είναι κεφαλαιακά αποκατεστημένη και σε νέα τροχιά λειτουργίας, υλοποιώντας το business plan που έχει διπλό ρόλο: την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων και παράλληλα την ανάπτυξη της τράπεζας με νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

-- Καλή είναι η προσέλκυση ξένων θεσμικών, αλλά στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει αρχίσει εδώ και πολλούς μήνες μια μεγάλη και ανησυχητική φυγή Ελλήνων επενδυτών, που δεν φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα όσους ασχολούνται από θεσμική θέση με την αγορά. Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια: οι ενεργοί κωδικοί τον Οκτώβριο ήταν μόλις 15.635, έναντι 17.781 τον Σεπτέμβριο, ενώ το Φεβρουάριο ήταν διπλάσιοι, στους 31.533. Δηλαδή μέσα σε ένα 8μηνο οι ενεργοί κωδικοί έπεσαν στο μισό. Ο αμέσως χαμηλότερος αριθμός ενεργών μερίδων από τον Οκτώβριο 2022, αναφέρεται στον Αύγουστο του 2020 με 14.322 ενεργούς κωδικούς. Η αποστασιοποίηση επενδυτών αποτυπώνεται και στην αξία των συναλλαγών. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές τον Οκτώβριο μειώθηκαν στα 50,59 εκατ. ευρώ, που ήταν και χειρότερη επίδοση του 2022, ενώ σε όρους όγκων η μέση συναλλακτική δραστηριότητα τον περασμένο μήνα έπεσε στα 18,8 εκατ. τεμάχια, που είναι η χειρότερη καταγραφή από τον μακρινό Ιούλιο του 2018. Όσο για την κατανομή των συναλλαγών, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, τουλάχιστον για όσους θέλουν να έχουμε μια «ζωντανή» αγορά. Το 95% των όγκων και τζίρων γίνεται στις μετοχές του FTSE 25, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές «φυτοζωούν» με ελάχιστη κινητικότητα, παρότι στον χώρο της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης υπάρχουν πολύ ποιοτικές εταιρείες.

-- Σίγουρα η αγορά δεν πρέπει να ξαναγυρίσει στις απίστευτες υπερβολές του '99 με τους 1,1 εκατ. ενεργούς κωδικούς και τους «τρελούς» ημερήσιους τζίρους από Έλληνες μικροεπενδυτές, που σε μεγάλο ποσοστό ήταν... αέρας κοπανιστός. Από την άλλη, όμως, η διοίκηση του ΧΑ και οι επαγγελματίες της αγοράς κάτι θα πρέπει να κάνουν, γιατί όπως πάμε θα κλείσει πίσω του την πόρτα και ο τελευταίος Έλληνας μικροεπενδυτής.

-- Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας διορθώνει τώρα ένα λάθος που έκανε πριν λίγο καιρό, το οποίο μπορούσε να δει κανείς από μακριά, χωρίς να είναι εμπειρογνώμονας της ενέργειας. Με απόφαση του Κ. Σκρέκα, είχε αποβληθεί λόγω ανεξόφλητων οφειλών από τα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας η εταιρεία της οικογένειας Ρόζα που τα διαχειριζόταν από το 1936. Αυτή η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτωρυχείων, όπως είχε γίνει αμέσως αντιληπτό, θα δημιουργούσε προβλήματα ενεργειακής ασφάλειας, καθώς τα δύο ορυχεία θα αργούσαν να λειτουργήσουν ξανά και θα έμεναν κενά στην τροφοδοσία της σύγχρονης μονάδας της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας, που είναι αναγκαίο να λειτουργήσει για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας τον χειμώνα. Τελικά, το υπουργείο άλλαξε πορεία και έδωσε άλλη μια ευκαιρία στην εταιρεία να εξοφλήσει εντός διμήνου τις οφειλές της, ώστε να θέσει και πάλι σε λειτουργία τα δύο ορυχεία. Λάθη στην πολιτική μπορεί να γίνονται, τουλάχιστον στην προκειμένη περίπτωση το σφάλμα αναγνωρίστηκε και έγινε προσπάθεια να διορθωθεί. Να δούμε τώρα αν και η εταιρεία θα ανταποκριθεί σωστά στη νέα ευκαιρία που της δίνεται.

-- Είναι μια χρυσή χρονιά για την Deutsche Telekom το 2022. Για τρίτη φορά φέτος, η γερμανική, μητρική εταιρεία του ΟΤΕ ανεβάζει τις προβλέψεις για την κερδοφορία στο σύνολο του έτους. Ειδικότερα, μετά την ανακοίνωση των μεγεθών του τρίτου τριμήνου η διοίκηση εκτιμά πως τα προσαρμοσμένα EBITDA του τηλεπικοινωνιακού ομίλου στο τέλος του 2022 θα ξεπεράσουν τα 39,5 δισ. ευρώ. Το τρίτο τρίμηνο, η Telekom ανακοίνωσε έσοδα 29 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 8,8% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021. Τα προσαρμοσμένα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 8,5% στα 10,5 δισ. ευρώ και τα καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν στα 2,4 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 84%. Στο 9μηνο ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 84,6 δισ. ευρώ, όταν η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ανέρχεται σε 63,3 εκατ. ευρώ, τα προσαρμοσμένα EBITDA έφτασαν στα 30,2 δισ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 7 δισ. ευρώ. «Αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε άγκυρα σταθερότητας σε δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο Τιμ Χέτζες, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Telekom, ο οποίος προανήγγειλε αύξηση του μερίσματος για το 2022 στα 0,7 ευρώ ανά μετοχή από 0,64 ευρώ το 2021. Οι πελάτες της Deutsche Telekom στη Γερμανία ανήλθαν στο τέλος 9μηνου στα 53 εκατ,. στις ΗΠΑ στα 112 εκατ. και στην υπόλοιπη Ευρώπη στα 47 εκατομμύρια. Η προσθήκη πελατών στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο «χτύπησε» ιστορικό ρεκόρ με 1,6 εκατ. νέους συνδρομητές.

-- Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Frigoglass όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα 6μηνου απειλούν να «καταπιούν» την εταιρεία που είχε την ατυχία η μονάδα της στη Ρωσία, λόγω του πολέμου, να υπολειτουργεί, ενώ και η μονάδα στη Ρουμανία έχει καταστραφεί από πυρκαγιά. Υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία  με μεγάλο μέρος των ομολογιούχων για έκτακτη στήριξη με 30 εκατ. ευρώ αλλά δεν φτάνει. Θα χρειαστεί μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους και οι βασικοί μέτοχοι, η οικογένεια Δαυίδ-Λεβέντη χρειάζεται να στηρίξουν με κεφάλαια την εταιρεία. Η μετοχή υποχωρεί κατά 67% σε σχέση με το υψηλό δωδεκαμήνου. Στις 7 Νοεμβρίου παραιτήθηκε από τη διοίκηση ο έμπειρος Ιορδάνης Αϊβάζης και στις 9 Νοεμβρίου η Moody's, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Frigoglass, κάνοντας λόγο για αυξημένη πιθανότητα στάσης πληρωμών.

-- Στις 14 Νοεμβρίου, ένας γενικός διευθυντής της εταιρείας ρευστοποίησε 11.720 μετοχές για να εισπράξει... 978 ευρώ. Η στήλη δεν γνωρίζει τις ανάγκες του εν λόγω προσώπου, αλλά σε μια τέτοια συγκυρία για την εταιρεία πρωτοβουλίες σαν αυτή ενδεχομένως να εκπέμψουν λανθασμένα σήματα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι προβληματισμοί για το PayZy, η αποτίμηση της Τρ. Πειραιώς και η ανία στο ΧΑ

Γιατί δεν συμμερίζονται όλοι τον ενθουσιασμό του CEO του ΟΤΕ για τη νέα υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών, οι εκτιμήσεις της JP Morgan για την αποτίμηση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, τα εγκαίνια της Eurobank στη Θεσσαλονίκη και η κατάρρευση των συναλλαγών στο ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κακή μας τύχη, η κυριαρχία του ΟΤΕ, το ράλι του αλουμινίου και τα κέρδη των ΕΛΠΕ

Οι συνεχείς περιπέτειες από τη μεγάλη κρίση, στην πανδημία και τώρα στον πόλεμο, οι επιτυχίες του ΟΤΕ και το «ψαλίδισμα» των αμοιβών στους μετόχους, τα οφέλη της Mytilineos από τη νέα άνοδο του αλουμινίου και τα κέρδη των ΕΛΠΕ από την τιμή του πετρελαίου.