Δεν κράτησαν πολύ τα χαμόγελα για τη μετοχή της ΔΕΗ. Ο ενθουσιασμός που τροφοδότησε η εντυπωσιακή προσφορά της αυστραλιανής Macquarie για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ξεθύμανε πολύ - πολύ γρήγορα προς μεγάλη απογοήτευση όλων όσων πίστεψαν ότι η πώληση του μειοψηφικού πακέτου της θυγατρικής θα οδηγούσε σε νέα υψηλά και σε αυτό που λέμε αλλαγή σελίδας. Η χθεσινή «βύθιση» της μετοχής, και μάλιστα σε μια συνεδρίαση κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρά κέρδη, προβλημάτισε πολύ την αγορά: αν η μετοχή δεν μπορεί να κινηθεί υψηλότερα με τέτοια νέα, τι να περιμένει κανείς και πόση υπομονή να έχει; Η εικόνα είναι πολύ απογοητευτική: με τους Αυστραλούς να αποτιμούν τη θυγατρική της ΔΕΗ στα 2,11 δις. ευρώ και τη ΔΕΗ να εισπράττει πάνω από 1 δις. ευρώ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ πως γίνεται η συνολική αποτίμησή της να διαμορφώνεται στο ΧΑ στα 2,2 δισ. ευρώ; Τι γίνεται; Η μόνη αξία της ΔΕΗ είναι η συμμετοχή στον ΔΕΔΔΗΕ; Τίποτα δεν αξίζει η υπόλοιπη εταιρεία;
-- Παρά τη σημαντική δουλειά που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια η διοίκηση Στάσση, η μετοχή της ΔΕΗ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με πολύ μεγάλο discount έναντι της λογιστικής της αξίας. Discount όχι παράλογο, δεδομένου του υπέρογκου χρέους της επιχείρησης, της αναιμικής κερδοφορίας και της καθυστέρησης στην προσαρμογή της στην πράσινη μετάβαση (που χωρίς τη νέα διοίκηση ακόμα θα την περιμέναμε) και του σημαντικού execution risk που εμπεριέχουν τα φιλόδοξα σχέδιά της. Το discount με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή της ΔΕΗ έναντι της λογιστικής αξίας έχει μειωθεί θεαματικά, ωστόσο ακόμα παραμένουν μεγάλες προκλήσεις. Στο βαθμό που η διοίκηση Στάσση συνεχίζει με συνέπεια να πιάνει τους στόχους, τόσο το discount θα μειώνεται. Σε ό,τι αφορά πάντως το γιατί ξεθύμαναν τόσο γρήγορα τα καλά νέα για την αποτίμηση της ΔΕΔΔΗΕ, ίσως θα πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους στη γενικότερη ανησυχία για τον κίνδυνο διόρθωσης των αγορών αλλά και την πολύ περιορισμένη παρουσία (για διάφορους λόγους…) ξένων θεσμικών από το ΧΑ.
-- Μια ιστορική αλλαγή στους «κανόνες παιχνιδιού» της ΕΚΤ, που αναμένεται ότι θα γίνει προς χάριν της Ελλάδας τον επόμενο χρόνο, «φωτογράφισε» ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο "Politico". Η κεντρική τράπεζα φαίνεται ότι θα παρακάμψει τον κανόνα που επιβάλλει να μην αγοράζει ομόλογα χωρών, όταν δεν έχουν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, ένα κανόνα που είχε κρατήσει για χρόνια την Ελλάδα εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Έτσι, η ΕΚΤ αναμένεται να εντάξει την Ελλάδα, μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP) στο τακτικό πρόγραμμα (APP), ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας άνω των 30 δισ. ευρώ από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Όσο για τους... συνήθεις υπόπτους από τη Γερμανία, που ίσως πουν ότι όλα αυτά κινούνται πολύ κοντά στην απαγορευμένη νομισματική χρηματοδότηση κυβερνήσεων, ο κ. Στουρνάρας έδωσε εκ των προτέρων την απάντηση: «Δεν είναι θέμα δυνατότητας της Ελλάδας να διαχειριστεί το χρέος της, είναι θέμα μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει άλλος κατακερματισμός», είπε χαρακτηριστικά.
-- Είχε κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πρωτόγνωρο η τουριστική σεζόν του 2021, που έφερε την ανάκαμψη μετά την καθίζηση στη χρονιά της πανδημίας. Φαίνεται ότι οι τουρίστες που έφτασαν στην Ελλάδα ήταν υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης και είχαν μεγάλη διάθεση να ξοδέψουν στις διακοπές τους, ύστερα από την... κλεισούρα του προηγούμενου χρόνου. Κάπως έτσι, φθάσαμε σε μια πολύ μεγάλη αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη: ενώ ο αριθμός των τουριστών ήταν περίπου στο 50% των επισκεπτών που είχαμε το 2019, τα έσοδα εκτινάχθηκαν στο 80% της τελευταίας καλής χρονιάς πριν την πανδημία, που ήταν και η καλύτερη ιστορικά για τον ελληνικό τουρισμό. Αυτό ήταν ένα σημαντικό κέρδος της χρονιάς που διανύουμε και το στοίχημα για τον τουριστικό μας τομέα είναι να καταφέρει και τα επόμενα χρόνια να κρατήσει κάτι από αυτή τη μεγάλη αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη.
-- Δέκατη πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση πτώσης για τη μετοχή της Lamda Development! Αγοραστές στον ορίζοντα δεν φαίνονται ούτε με… κιάλια και απουσία αγοραστών το άγχος αυξάνει και η υπομονή χάνεται. Τα θερινά κέρδη που τροφοδοτήθηκαν από το investor day έχουν χαθεί και ο προβληματισμός για το τι συμβαίνει με τη μετοχή βρίσκεται στο… limit up. Διότι μπορεί η εκκίνηση του έργου, επιτέλους, να αποτελεί ένα μεγάλο ορόσημο, ωστόσο ένα τόσο μεγάλο έργο αναπόφευκτα συνδέεται με μεγάλο execution risk. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επένδυση στο Ελληνικό αποτελεί την μεγαλύτερη αστική ανάπτυξη στην Ευρώπη, ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες κατά πόσο η εμπειρία της Lamda Development, η τεχνογνωσία της από έργα και το capacity της διοίκησης και των στελεχών μπορούν να αντεπεξέλθουν στο μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης της Ευρώπης. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι στο τέλος του μήνα θα ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει με το καζίνο και η αγορά δεν φαίνεται να προεξοφλεί θετική έκβαση της υπόθεσης.
-- Ναι μεν ηρέμησε αλλά δεν έπεισε η Wall Street χθες. Το σίγουρο είναι ότι δεν είδαμε το μοτίβο της ισχυρής ανάκαμψης μετά από μεγάλες πτώσεις, μοτίβο που έχει επαναληφθεί δεκάδες φορές τους προηγούμενους μήνες. Η προσπάθεια ανάκαμψης των τιμών δεν είχε θετική κατάληξη (με τον Dow Jones και τον S&P 500 να κλείνουν με μικρές απώλειες), καθώς οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και το τι θα βγει από τη συνεδρίαση της FED βάρυναν το κλίμα. Η αδυναμία αντίδρασης πυκνώνει τα σύννεφα πάνω από τις αγορές ενισχύοντας τις εκτιμήσεις περί σημαντικής διόρθωσης των αγορών.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.