Κάποιοι αναμφίβολα το είδαν ως αμφιλεγόμενη επιλογή: ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, να δώσει το «παρών» στη πολύ δημοφιλή εκπομπή GreekEconomics, του καθηγητή Κοσμά Μαρινάκη.
Ο κ. Μαρινάκης, μέσα από το κανάλι του, έχει πετύχει κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Κάνει τα οικονομικά «εύπεπτα» και προσιτά σε ευρύ κοινό, ειδικά σε νεότερες ηλικίες.
Το ζήτημα, ωστόσο, είναι το περιεχόμενο. Ο κ. Μαρινάκης συχνά ρέπει προς τον λαϊκισμό και την υπεραπλούστευση. Συγχέει απόψεις με γεγονότα, επιλέγει δεδομένα που ενισχύουν τις θέσεις του και παρουσιάζει σύνθετα ζητήματα με μονοδιάστατο τρόπο.
Προσφέρει εύκολες απαντήσεις σε περίπλοκα προβλήματα.
Αν και συχνά εκκινεί από υπαρκτά ζητήματα, η ερμηνεία τους μπορεί να είναι απλοϊκή, μονοδιάστατη ή και παραπλανητική.
Εν κατακλείδι, συνδυάζει στοιχεία πραγματικότητας με απλουστεύσεις ή και ανακρίβειες. Διαμορφώνει συνεκτικά, αλλά πολλές φορές παραπλανητικά αφηγήματα, τα οποία μπορούν εύκολα να επηρεάσουν ένα μη εξειδικευμένο κοινό.
Και όλα αυτά με τον μανδύα του καθηγητή, που στην Ελλάδα έχει μια μαγνητική επίδραση.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι παράλογο να αναρωτηθεί κανείς αν ήταν ορθή η επιλογή του κ. Θεοδωρόπουλου να συμμετάσχει.
Την απάντηση, ωστόσο, τη δίνει το ίδιο το περιεχόμενο της συζήτησης. Ο κ. Θεοδωρόπουλος κυριάρχησε. Ανέπτυξε με σαφήνεια την οικονομική —και όχι μόνο— λογική και αντέκρουσε μια σειρά από απλουστευτικά επιχειρήματα για τις τράπεζες, τη βιομηχανία, τον τουρισμό, το ευρώ και άλλα κρίσιμα ζητήματα.
Ακριβώς γι’ αυτό είναι κρίσιμο να υπάρχει αντίλογος. Τέτοιες προσεγγίσεις δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες, αλλά να αντιμετωπίζονται με τεκμηριωμένο και ψύχραιμο λόγο από ανθρώπους με γνώση.
Διότι όταν τα έμμορφα αλλά απλουστευτικά αφηγήματα μένουν χωρίς απάντηση και ο δημόσιος διάλογος μονοπωλείται από τον λαϊκισμό και τον ανορθολογισμό, οι στρεβλώσεις παγιώνονται. Μετατρέπονται σε «κοινή λογική» και σταδιακά σε αδιαμφισβήτητες αλήθειες.
Έτσι ανοίγει ο δρόμος στην κατρακύλα και σε ακόμα μεγαλύτερη απόκλιση από την πραγματικότητα.
Η απόφαση για την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα
Η απόφαση για την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για τρίτη συνεχόμενη φορά, πέραν του παρασκηνίου που διαθέτει, συνιστά μια ιστορική εξέλιξη για τα ελληνικά δεδομένα.
Για πρώτη φορά, ένας διοικητής προτείνεται να συνεχίσει το έργο του πέραν δύο θητειών. Το γεγονός αυτό αντανακλά την αναγνώριση της συμβολής του στη σταθερότητα και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει συνδέσει το όνομά του με κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας της χώρας. Κατά την περίοδο της βαθιάς κρίσης, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Συνέβαλε στη διατήρηση της εμπιστοσύνης τόσο των αγορών όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών.
Με σταθερότητα και τεχνοκρατική επάρκεια, υπερασπίστηκε τη νομισματική κανονικότητα σε μια περίοδο έντονων αμφισβητήσεων.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η συμβολή του στην εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Υπό την καθοδήγησή του, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της πιστωτικής επέκτασης.
Ωστόσο, ίσως το πιο καινοτόμο στοιχείο της θητείας του αποτελεί η συμβολή του στη διαμόρφωση ενός νέου τραπεζικού τοπίου. Συγκεκριμένα, με τη δημιουργία του λεγόμενου «πέμπτου τραπεζικού πυλώνα», μέσω της ίδρυσης της CrediaBank.
Η τρίτη θητεία του Γιάννη Στουρνάρα δεν αποτελεί απλώς μια τυπική ανανέωση. Αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης στη συνέχιση μιας πορείας σταθερότητας, μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής στις σύγχρονες προκλήσεις.
Το μπόνους των 2,5 εκατ. ευρώ στο προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας
Δωρεάν μετοχές συνολικής αξίας περίπου 2,5 εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) διέθεσε η διοίκηση της Εθνικής σε περίπου 161 στελέχη της Τράπεζας, στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου του προγράμματος 2023.
Έτσι, ο αριθμός των μετοχών που έχουν διανεμηθεί συνολικά μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος επιβράβευσης στελεχών στην Τράπεζα και σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια.
Η διάθεση των μετοχών πραγματοποιήθηκε μέσω της χρήσης ιδίων μετοχών. Οι μετοχές αυτές αποκτήθηκαν στο πλαίσιο προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών της Τράπεζας.
Η διαδικασία έγινε κατ’ εφαρμογή της σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης και μετά από έγκριση που χορηγήθηκε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Single Supervisory Mechanism – SSM).
Η απόφαση για τη χορήγηση bonus στα στελέχη σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από μια απλή οικονομική παραχώρηση. Πρόκειται για σαφές σήμα σχετικά με τους προσανατολισμούς της διοίκησης, την αντίληψη της απόδοσης και την άποψη για τον ανθρώπινο παράγοντα στην Τράπεζα.
Μια τέτοια απόφαση λειτουργεί και ως ισχυρό εργαλείο έναντι του ανταγωνισμού, για την προσέλκυση και διακράτηση ικανών στελεχών.
Metlen: Επαναγοράς μετοχών
Στο επίκεντρο της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Metlen, στις 21 Μαΐου, θα βρεθεί η πρόταση για πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Η πρόταση αφορά έως και το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Προβλέπει προσδιορισμένα όρια τιμής και χρονικό ορίζοντα έως την επόμενη γενική συνέλευση ή, το αργότερο, έως τον Αύγουστο του 2027.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Metlen που ξεκινά πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Πώς οι Γερμανοί μειώνουν με επιτυχία τον φόρο στα καύσιμα
Μόνον στην Ελλάδα, τελικά, αδυνατεί να περάσει στον καταναλωτή η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση προτίμησε τη λύση του fuel pass, η οποία, σύμφωνα με τα «περίεργα» μαθηματικά της, επιφέρει μεγαλύτερο όφελος στον καταναλωτή.
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Καυσίμων και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.
Θα μετακυλήσει στους καταναλωτές τη μείωση του φόρου των 17 λεπτών/λίτρο για τους επόμενους δύο μήνες.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συνδέσμου, Κρίστιαν Κούχεν, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό που μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα είναι ότι η μείωση του φόρου περίπου 14 σεντς + ΦΠΑ, δηλαδή 17 λεπτά, θα μετακυληστεί».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, επειδή παρεμβάλλεται η παγκόσμια αγορά πετρελαίου, δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί ποιο θα είναι το απόλυτο ποσό μείωσης στην αντλία.
Διαβεβαίωσε, παρ’ όλα αυτά, ότι οι τιμές θα είναι κατά 14 λεπτά χαμηλότερες ή ακόμη και κατά 20.
Οι τιμές, ωστόσο, βρίσκονται ουσιαστικά στο έλεος των διεθνών κρίσεων, της έλλειψης και της ζήτησης.
Στεγαστικά δάνεια στην Πολωνία από τις τράπεζες και τη Dimand
Μια αποκαλυπτική εικόνα για το ελληνικό real estate έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών.
Ανέφερε πως υπάρχουν ξένοι επενδυτές που ουσιαστικά θέλουν, αλλά δεν μπορούν να έρθουν στη χώρα μας.
Σε συνάντηση που είχε με μεγάλο Πολωνό επιχειρηματία, του ανέφερε πως η κατάσταση στη Ρωσία δημιουργεί ανασφάλεια στην Πολωνία.
Πολλοί θέλουν να μεταφέρουν τη βάση τους (κατοικία και επιχείρηση) στην Ελλάδα.
Το εμπόδιο, όμως, που συναντούν είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν τους δίνουν δάνειο, επειδή το νόμισμα της Πολωνίας δεν είναι το ευρώ.
Προκειμένου η Dimand να ανοίξει τα ακίνητά της και σε ξένους επενδυτές, θα προχωρήσει σε συζητήσεις τόσο με τις συστημικές όσο και με τις μικρότερες τράπεζες.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια λύση, στην περίπτωση που υπάρξει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές της χώρας.
Η χαμηλή διείσδυση του FTTH καλεί για τον διάδοχο του Gigabit Voucher
Η ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών στην Ελλάδα επιταχύνεται. Η κάλυψη φτάνει πλέον περίπου το 65% της επικράτειας.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζει τον διάδοχο της πετυχημένης δράσης Gigabit Voucher, ώστε να περάσει η χώρα στην Gigabit κοινωνία.
Μπορεί οι διαθέσιμες συνδέσεις FTTH να ξεπερνούν σήμερα τα 3 εκατ., ωστόσο τα ποσοστά διείσδυσης παραμένουν αρκετά χαμηλά. Μόλις 1,1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις αξιοποιούν υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων.
Παρά τις ενέργειες των προηγούμενων ετών, η ζήτηση δεν έχει αυξηθεί όσο αναμενόταν. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο εξετάζει τη δημιουργία διαδόχου προγράμματος, αναγνωρίζοντας ότι η ενίσχυση της ζήτησης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα.
Το προηγούμενο πρόγραμμα, του οποίου η περίοδος εξαργύρωσης των κουπονιών έληξε στα μέσα Φεβρουαρίου, λειτούργησε καταλυτικά. Επιτάχυνε τη μετάβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι η δράση, ύψους 80 εκατ. ευρώ, παρείχε επιδότηση 200 ευρώ για την αναβάθμιση σύνδεσης σε FTTH. Οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 400.000.
Αποποίηση ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλή, πρόταση ή προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε προτροπή για επενδυτικές αποφάσεις. Η ιστοσελίδα δεν φέρει ευθύνη για αποφάσεις που θα ληφθούν βάσει των παραπάνω πληροφοριών.