ΓΔ: 1407.03 -0.97% Τζίρος: 71.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ξενοδόχος - δημοσιονομικός κίνδυνος, Δικαιοσύνη Λονδίνου Vs Ελλάδας και η Ideal

Πώς ο όμιλος Μαντωνανάκη απειλεί τον κρατικό προϋπολογισμό, η αστρονομική ταχύτητα της βρετανικής Δικαιοσύνης και η επιστροφή κεφαλαίου της Ideal.

Ίσως είναι ο μοναδικός ξενοδοχειακός όμιλος στην Ευρώπη που έχει μετατραπεί σε… δημοσιονομικό κίνδυνο. Ο λόγος, βεβαίως, για τον όμιλο Μαντωνανάκη, που εξακολουθεί να έχει σε εκκρεμότητα τις διαφορές του με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου για το Λαγονήσι. Η Κομισιόν επισημαίνει και στη νέα, εαρινή έκθεσή της για την ελληνική οικονομία αυτή την υπόθεση ως τον σοβαρότερο δημοσιονομικό κίνδυνο για τη χώρα. Όπως γράφει, «οι δημοσιονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υπόκεινται σε κινδύνους. Καθοδικοί κίνδυνοι απορρέουν από εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, κυρίως από τις δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ)». Και όλα δείχνουν ότι θα «συρθεί» κι άλλο αυτό το μακροχρόνιο σίριαλ, καθώς ακόμη δεν φαίνεται ότι μπορεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση από τις δύο πλευρές για να λήξει η αντιδικία. Πρόσφατα, ο Άρειος Πάγος επιδίκασε στον ξενοδοχειακό όμιλο αποζημίωση από την ΕΤΑΔ ύψους 58 εκατ. ευρώ, που ανεβαίνει στα 100 εκατ. μαζί με τους τόκους.


Επιστροφή κεφαλαίου από την Ideal

Σε επιστροφή κεφαλαίου κατά την προσφιλή της τακτική θα προχωρήσει η Ideal Holdings, ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή, ή 9,6 εκατ. ευρώ. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας στις 6 Ιουνίου. Πέρσι είχε μοιραστεί πάλι με επιστροφή κεφαλαίου το ποσό των 0,19 ευρώ ανά μετοχή. Πριν την ετήσια γενική συνέλευση, η εταιρεία θα ανακοινώσει στις 23 Μαΐου τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024 και, όπως έχει προαναγγείλει η διοίκηση, θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις νέες κινήσεις της στον τομέα των εξαγορών. Μετά την πώληση της Astir Vitogiannis στην ιταλική Guala Closures το διαθέσιμο ταμείο ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ αλλά  τα λεφτά της συναλλαγής θα μπουν στα ταμεία της Ideal τον ερχόμενο Ιούλιο ή Αύγουστο. Με την επιστροφή κεφαλαίου των 0,20 ευρώ η διοίκηση επιθυμεί να διατηρήσει μια συνεπή αλλά συντηρητική πολιτική ενόψει και των επεκτατικών κινήσεων που θα ακολουθήσουν.


Δικαιοσύνη Λονδίνου Vs Δικαιοσύνη Ελλάδας

Προφανώς η ελληνική Δικαιοσύνη θα χρειαστεί χρόνια να φτάσει -αν ποτέ φτάσει- σε ρυθμούς λειτουργίας που θα θυμίζουν τα αγγλικά δικαστήρια. Έχει ενδιαφέρον, όμως, για να παραδειγματιζόμαστε, το πώς λειτούργησε η βρετανική δικαιοσύνη στην αντιδικία της JPMorgan με την εταιρεία WeRealize του Χάρη Καρώνη. Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο στο Λονδίνο στις αρχές του έτους. Πήρε πολύ κοντινή δικάσιμο, τον Μάιο, επειδή το δικαστήριο την αξιολόγησε ως κατεπείγουσα, δεδομένου ότι τον Ιούλιο ενεργοποιείται το δικαίωμα προαίρεσης της JPMorgan για να αποκτήσει μετοχές της Viva Wallet. Παρότι η υπόθεση είναι αρκετά σύνθετη νομικά, η ακροαματική διαδικασία δεν θα διαρκέσει περισσότερες από πέντε ημέρες -άρχισε αυτή τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή. Έτσι, η απόφαση θα έχει εκδοθεί πριν τον Ιούλιο, διευκολύνοντας τις δύο πλευρές να κάνουν τη δουλειά τους, ανάλογα με την απόφαση που θα έχει εκδοθεί, αντί να αφεθούν σε μακρά αναμονή, όπως πιθανότατα θα συνέβαινε αν η ίδια υπόθεση είχε εξεταστεί από ελληνικό δικαστήριο. Όλα αυτά ακούγονται εξωπραγματικά για τη δική μας πραγματικότητα, όπου ακόμη και σήμερα, όσες μεταρρυθμίσεις και αν γίνονται, οι ρυθμοί της Δικαιοσύνης παραμένουν απελπιστικά αργοί.


Το επόμενο deal Καραμούζη

Με το βλέμμα στραμμένο στο επόμενο deal που θα κάνει το fund που διαχειρίζεται βρίσκεται ο Νίκος Καραμούζης. Το SMERemediumCap έχει ήδη συμμετοχές σε 12 εταιρείες και παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στη μεσαία κατηγορία εταιρειών. Όπως μαθαίνουμε, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε παράλληλες συζητήσεις με δύο εταιρείας: μία από τον χώρο της τυποποίησης ελαιολάδου και μία εταιρεία καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής. 


Στο προσκήνιο η αμυντική βιομηχανία

Πολλά και άκρως ενδιαφέροντα όσα ακούστηκαν στο χθεσινό συνέδριο της DEFEA για την αμυντική βιομηχανία και τον δρόμο που πρέπει να χαράξει ώστε να αναπτυχθεί με βάση τις σύγχρονες προκλήσεις και γεωπολιτικές εξελίξεις. Καινοτομία, τεχνολογία, συνέργειες εταιρειών, μη επανδρωμένα και Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας ήταν μερικά από τα θέματα που αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων από τους ομιλητές. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε που στην παρέμβασή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε υπαρξιακή ανάγκη την εκπλήρωση της Ατζέντας 2030 για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής αναφέρθηκε στη δυναμική της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας που μπορεί να παίξει το ρόλο του στηρίγματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημ. Χούπης αναφέρθηκε στη χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων αλλά και των μεθόδων αντιμετώπισης αυτών, που αποτελεί καταλυτικό και κυριαρχικό παράγοντα απόκτησης στρατηγικού πλεονεκτήματος και επικράτησης στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον. Στην DEFEA είχαμε και την πρώτη επίσημη εμφάνιση για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από τη θέση του προέδρου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που μίλησε για την ενίσχυση του κρίσιμου ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από την ανάπτυξη της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας.
Η συζήτηση πλέον για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας όπως φαίνεται έχει ανοίξει για τα καλά, αυτό που μένει να δούμε είναι πώς θα εξελιχθεί στην πράξη.


Το ασταμάτητο ράλι του χαλκού

«Χρυσός» των βιομηχανικών μετάλλων θα πρέπει να θεωρείται πλέον ο χαλκός, με την τιμή του να καταρρίπτει συνεχή ιστορικά υψηλά τόσο στην αμερικανική αγορά εμπορευμάτων όσο και στο αντίστοιχο χρηματιστήριο του Λονδίνου και όλα να δείχνουν ότι το ράλι του δεν πρόκειται να διακοπεί. Αιτία το γεγονός ότι αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα «συστατικό» για την πράσινη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας, με τη ζήτηση -από την κατασκευή ηλεκτρονικών οχημάτων έως data centers- συνεχώς να αυξάνει αλλά την παραγωγή να μην ακολουθεί την ίδια τάση. Οι κορυφαίες μεταλλευτικές εταιρείες τονίζουν ότι δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες αύξησης της παραγωγής, λόγω του ότι αρκετά μεταλλεία έχουν φθάσει σχεδόν σε κορεσμό, ενώ η ανάπτυξη νέων είναι όχι μόνο κοστοβόρα αλλά χρειάζεται αρκετά χρόνια για να αποδώσει καρπούς. Αποτέλεσμα το International Copper Study Group (ICSG), να προχωρήσει σε μεγάλο «μάζεμα» της εκτίμησής του για την αύξηση της παραγωγής φέτος, την οποία βλέπει, πλέον, μόλις στο 0,5% έναντι 3,7% που ανέμενε τον Οκτώβριο του 2023.


Η δημοσιονομική πειθαρχία του Τζ. Ντάιμον

«Περιορίστε το έλλειμμα πριν να είναι αργά», συμβουλεύει την αμερικανική κυβέρνηση ο επικεφαλής της JPMorgan Chase, Τζ. Ντάιμον, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα θέμα που οι Αμερικανοί πολιτικοί «δεν θέλουν να δουν ή παραβλέπουν», αλλά τελικά θα αναγκαστούν να το αντιμετωπίσουν αργά ή γρήγορα. Αν και παραδέχθηκε ότι η αύξηση των δημόσιων δαπανών -και λόγω της πανδημίας- έχει στηρίξει την ανάπτυξη των ΗΠΑ, έσπευσε να τονίσει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να δανείζεται συνεχώς για να στηρίξει την ανάπτυξή της, καθώς κάποια στιγμή θα βρεθεί αντιμέτωπη με… τοίχο. Στην περίπτωση, δε, των ΗΠΑ -όπως τόνισε και ο Ντάιμον- το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι εάν οι ίδιες… κρυώσουν τότε η παγκόσμια οικονομία θα πάθει πνευμονία.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «ασυλία» τραπεζιτών, το τζάκποτ της ΑΑΔΕ και ο Μυτιληναίος για Μητσοτάκη

Tο σχέδιο Φλωρίδη να επαναφέρει τις αυτεπάγγελτες διώξεις για τραπεζικά στελέχη, οι έπαινοι Μυτιληναίου για τον πρωθυπουργό, η υπερκάλυψη του ομολόγου της Ideal, η πρόταση των Public στη Vodafone και η κλήρωση των 100.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μαρτύριο των εκδρομέων, ο «δικός μας» Ποινικός και η αναβάθμιση του ΧΑ

Τα μπερδεμένα διόδια και οι τεράστιες ουρές, τα παιχνίδια πολιτικών εντυπώσεων με τον Ποινικό Κώδικα, τα POS και ο Τειρεσίας, τα δύο θέματα στη συνάντηση Χατζηδάκη - Κεραυνού και η πρόβλεψη Goldman για αναβάθμιση του ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο του turnaround, ο Χατζηδάκης και τα ακίνητα και οι εξαγορές της Ideal

Οι συντηρητικοί επενδυτές που «έριξαν» 33 δισ. σε ελληνικό 30ετές ομόλογο, οι επισημάνσεις Χατζηδάκη για τα ακίνητα, τα επόμενα deals της Ideal, οι περιπέτειες του Flyover, η Reds έτοιμη για έξοδο από το ΧΑ και το καζίνο στο Μαρούσι.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι εκλογές στον ΣΕΒ, το super πλεόνασμα και ο Ν. Καραμούζης μένει… «παγωτό»

Ιουλία Τσέτη - Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα αναμετρηθούν για την προεδρία του ΣΕΒ, το πλεόνασμα ξεπερνά κάθε προσδοκία, το δηκτικό σχόλιο του Ν. Καραμούζη για τις ευρωεκλογές, η Eurobank πάει Ρόδο και το πασχαλινό δώρο από Εθνική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ψίθυροι για Ν. Παπαθανάση, το άλμα της ΔΕΗ και τα κανάλια Δ. Μελισσανίδη

Οι γκρίνιες για τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν φτάνουν στην αγορά, τι είπε η διοίκηση της ΔΕΗ στους αναλυτές, κοντά στην εξαγορά δυο τηλεοπτικών σταθμών ο Δ. Μελισσανίδης, ο Ν. Ταχιάος «τρέχει» για το Flyover και τα περίεργα του δικαστικού χάρτη.
businessdaily-Mystakidis-Telis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Νηνεμία πριν την καταιγίδα, η Aegean ΒΒ στον Μυστακίδη και η μάχη στο ΕΒΕΑ

Αναμονή νέων επεισοδίων στην σύγκρουση κυβέρνησης - Β . Μαρινάκη, έκλεισε η εξαγορά της Aegean Baltic Bank, ο διακριτικός τραπεζίτης στη Λεωφόρο, η επιστροφή Μπρατάκου στο ΕΒΕΑ, τα μπόνους στη Motor Oil και η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.