ΓΔ: 2608.44 -0.59% Τζίρος: 320.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: United Group

Ολοκλήρωσε την πώληση πύργων κινητής τηλεφωνίας στην Tawal η United

H συναλλαγή για την TowerCo, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 4.800 πύργους, ανήλθε στο συνολικό ποσό των 1.220 εκατ. ευρώ.

Ολοκλήρωσε στις 24 Αυγούστου 2023 η United Group BV, κορυφαία εταιρεία πολυμέσων και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μητρική της Nova, την πώληση της μονάδας υποδομών πύργων κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία ("TowerCo") στην TAWAL, θυγατρική του STC Group και κορυφαία εταιρεία ολοκληρωμένων υποδομών ICT στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε σύμφωνα με όρους της συμφωνίας πώλησης και αφού έλαβε ρυθμιστική έγκριση.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η συναλλαγή για την TowerCo, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 4.800 πύργους, ανήλθε στο ποσό των 1.220 εκατ. ευρώ, πλήρως πληρωτέα τοις μετρητοίς, γεγονός που αντιπροσωπεύει ένα EV / 2022 EBITDAal (προ ΔΠΧΑ 16) πολλαπλάσιο της τάξης του 20,1x.

Τα καθαρά έσοδα από την συναλλαγή ανήλθαν σε 1.218 εκατ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν για την πλήρη αποπληρωμή των Senior Secured Notes της Εταιρείας ύψους 525 εκατ. ευρώ του 2024 και των Senior Secured Notes ύψους 550 εκατ. ευρώ του 2025. Το υπόλοιπο ποσό θα κατευθυνθεί προς την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας της United Group. Επιπλέον, η ρευστότητα της Εταιρείας θα ενισχυθεί περαιτέρω από πρόσθετες πληρωμές από την TowerCo ύψους 29 εκατ. ευρώ αμέσως με την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μετά την αποπληρωμή των βασικών και δεδουλευμένων τόκων για τα Ομόλογα του 2024 και 2025, το συνολικό θετικό αποτέλεσμα στη ρευστότητα της Εταιρείας ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ.

Η συναλλαγή αυτή είναι η πρώτη επένδυση που πραγματοποιεί η TAWAL στον ευρωπαϊκό τομέα των τηλεπικοινωνιών. Η TAWAL είναι ο μεγαλύτερος ολοκληρωμένος πάροχος υποδομών ICT στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική και διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερους από 21.000 σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας.

Η United Group και οι θυγατρικές της στις εν λόγω γεωγραφικές περιοχές, θα παραμείνουν ως ενοικιαστές στους σταθμούς βάσης που αποτελούν μέρος της συναλλαγής. Η Εταιρεία έχει συνάψει μια μακροπρόθεσμη Βασική Συμφωνία (Master Services Agreement) με αρχική διάρκεια 20 ετών και εν συνεχεία αυτόματη 8ετή ανανέωση. Επιπλέον, έχει επέλθει συμφωνία σε επίπεδο υπηρεσιών (Service Level Agreement) για να διασφαλιστεί η συνεχής χρήση των σταθμών βάσης μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η Victoriya Boklag, CEO της United Group, είπε: «Πρόκειται για μια πολύ ελκυστική συμφωνία για τη United Group, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να αποδεσμεύσουμε κεφάλαια από υφιστάμενα μη βασικά περιουσιακά στοιχεία υποδομών, αξιοποιώντας παράλληλα τις ελκυστικές αποτιμήσεις στον τομέα των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας. Η συμφωνία αυτή ευθυγραμμίζεται με πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν από πολλούς παρόχους σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Τα έσοδα από την πώληση θα διοχετευθούν για σημαντική απομόχλευση, απελευθερώνοντας ταμειακές ροές για μελλοντική ανάπτυξη. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενη για τη συνεργασία μας με την TAWAL, τον μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πάροχο ICT στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική , στην πρώτη τους ευρωπαϊκή επένδυση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και θα διερευνήσουμε περαιτέρω ευκαιρίες για από κοινού ανάπτυξη της συνεργασίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πανοραμική Ρεθύμνου λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκαταστάθηκαν τα βασικά δίκτυα στους πυρόπληκτους του Αγ. Βασιλείου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης των βασικών δικτύων ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, οδοποιίας και τηλεπικοινωνιών στους οικισμούς που επλήγησαν από τη φωτιά, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του σε όλα τα συνεργεία.
Κτίριο OTE Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Ενίσχυση μεγεθών στο β’ τρίμηνο, ρεκόρ νέων πελατών FTTH και κινητής

Ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε αύξηση 3% στο προσαρμοσμένο EBITDA φτάνοντας τα 343,3 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο. Το περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 40,1%, ενώ τα έσοδα σταθερής λιανικής ενισχύθηκαν χάρη σε FTTH, FWA και τηλεόραση.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Πιερρακάκης στους FT: Η Ευρώπη να αξιοποιήσει το ραδιοφάσμα για νέο πλούτο

Ο Κ. Πιερρακάκης τονίζει στους Financial Times ότι η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει το ραδιοφάσμα για να ευημερήσει και πως η ΕΕ δεν μπορεί να απαιτεί παγκόσμιο ανταγωνισμό από τις τηλεπικοινωνίες, οργανώνοντάς τες σε εθνικό επίπεδο.
Κτίριο ΟΤΕ Μαρούσι
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς οι αγορές ιδίων μετοχών αυξάνουν την αξία της μετοχής του ΟΤΕ

Οι αγορές και διαγραφές ιδίων μετοχών του ΟΤΕ ενισχύουν την αξία για τους μετόχους, ενώ η αγορά στρέφει το βλέμμα στα αποτελέσματα β΄ τριμήνου και τις νέες εκτιμήσεις. Σε υψηλό 18 ετών η μετοχή.
Vodafone κτίριο τεχνολογίας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δυνατό πρώτο τρίμηνο για την Vodafone, αύξηση εσόδων και EBITDA

Αύξηση εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2027 η Vodafone, με τα έσοδα να φτάνουν τα 10,3 δισ. ευρώ και το EBITDAaL τα 2,9 δισ. ευρώ, χάρη σε ισχυρές επιδόσεις και ενοποίηση της Three UK.