Ένα από τα πιο «πράσινα» θερμοκήπια του κόσμου και το μεγαλύτερο στη ΝΑ Ευρώπη στην παραγωγή υδροπονικών λαχανικών βρίσκεται στη Θράκη. Έχει μάλιστα και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, αφού αποτελεί joint venture των Πλαστικών Θράκης και της Έλαστρον.
Το 51% της «Θερμοκήπια Θράκης», όπως είναι το όνομα της εταιρείας, ανήκει στα Πλαστικά Θράκης και ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Έτσι, αποτελεί την τρίτη βασική δραστηριότητα της εισηγμένης εταιρείας μετά τον κλάδο των τεχνικών υφασμάτων και τον κλάδο της συσκευασίας.
Η επένδυση ξεκίνησε το 2013 με ξεχωριστές θυγατρικές από τις δύο εισηγμένες, αλλά στην πορεία επειδή οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις συνόρευαν μεταξύ τους οι δύο διοικήσεις έκριναν σκόπιμο να ενωθούν ώστε να αποκτηθεί σταδιακά μια κρίσιμη παραγωγική μάζα που θα έβαζε την εταιρεία στο «χάρτη» της καλλιέργειας υδροπονικής ντομάτας αλλά και άλλων λαχανικών, όπως αγγούρια και μελιτζάνες.
Τα προϊόντα αναπτύσσονται σε μια έκταση 185 στρεμμάτων και συνολικά, μαζί με τα 11 στρέμματα στην Αττική, η εταιρεία «Θερμοκήπια Θράκης» διαθέτει 196 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Τα προϊόντα του θερμοκηπίου απορροφούν κυρίως μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου και πωλούνται ως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, υποκαθιστώντας εισαγωγές, αφού στα συγκεκριμένα λαχανικά η ελληνική αγορά είναι ελλειμματική. Έχουν αρχίσει όμως και εξαγωγές σε Κύπρο και Βαλκάνια με επώνυμο προϊόν.
Καλλιέργεια... υψηλής τεχνολογίας
Τι κάνει όμως το συγκεκριμένο θερμοκήπιο ξεχωριστό; Τα υδροπονικά λαχανικά θερμαίνονται με γεωθερμική ενέργεια αλλά και με τη χρήση φωτοβολταϊκών με σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα CO2.
Αυτό συμβαίνει γιατί στο χωριό Νέο Εράσμιο του νομού Ξάνθης, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της «Θερμοκήπια Θράκης», υπάρχει γεωθερμικό πεδίο με ζεστό νερό που έχει μισθωθεί από την εταιρεία μετά από διαγωνισμό. Το ζεστό νερό θερμαίνει το θερμοκήπιο όλες τις ημέρες του χρόνου χωρίς να σπαταλάται ενέργεια και παράλληλα αρδεύει τα λαχανικά ώστε να ωριμάσουν πρώιμα. Πρόκειται για το μοναδικό στον κόσμο θερμοκήπιο που θερμαίνεται αποκλειστικά από γεωθερμική ενέργεια.
Επίσης, η μέθοδος της υδροπονίας -τα φυτά δεν καλλιεργούνται στο έδαφος αλλά σε τεχνικό υπόστρωμα- δημιουργεί ελεγχόμενες συνθήκες ανάπτυξης των φυτών και μειώνει δραστικά το κόστος, αφού απαιτείται λιγότερο νερό και λιπάσματα.
Σε συνδυασμό με τη θέρμανση από τις φυσικές πηγές του ελληνικού γεωθερμικού πεδίου, το ρίσκο της επένδυσης έχει ελαχιστοποιηθεί και το «στοίχημα» είναι η μεγιστοποίηση της παραγωγής.
Η αρχική επένδυση και των δύο εταιρειών ήταν 40 στρέμματα αλλά η ζήτηση για τα υδροπονικά λαχανικά σταδιακά, μεγάλωνε με αποτέλεσμα τόσο τα Πλαστικά Θράκης, όσο και η Έλαστρον να χρηματοδοτήσουν με περισσότερα κεφάλαια την εταιρεία για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς, για αυτό και σήμερα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν φτάσει τα 196 στρέμματα.
Ο τζίρος, από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το 2015, ανήλθε το 2021 σε 8 εκατ. ευρώ ενώ ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί ο ισολογισμός της «Θερμοκήπια Θράκης» για το 2022.
Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας προβλέπει την επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε ποσοστό 50% έως το 2026. Έως τότε οι δύο συνεταίροι ευελπιστούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των υδροπονικών λαχανικών να φτάσουν τα 300 στρέμματα εδραιώνοντας την ηγετική θέση της «Θερμοκήπια Θράκης» στη ΝΑ Ευρώπη σε προϊόντα μεσογειακής διατροφής.
Στην εταιρεία απασχολούνται περίπου 140 άτομα με το 60% του προσωπικού να είναι γυναίκες.