Έρευνες για σοβαρό κρούσμα διαρροής στοιχείων πιστωτικών και χρεωστικών τραπεζών που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, η διαρροή δεν έγινε από τις τράπεζες αλλά από επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, στα συστήματα της οποίας εισέβαλαν χάκερς και υπέκλεψαν τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών και των κατόχων τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα και το μέγεθος της υποκλοπής στοιχείων εξετάζουν οι τράπεζες χωρίς ακόμα να έχουν ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος και τις αρμόδιες αρχές. Η διαρροή, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αφορά μέχρι και 4.000 κατόχους καρτών της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο είναι βέβαιο ότι αφορά και στοιχεία καρτών πελατών και των άλλων συστημικών τραπεζών: Alpha, Eurobank και Πειραιώς.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε ασυνήθιστος αριθμός αμφισβήτησης συναλλαγών από πελάτες τραπεζών, οι οποίοι κατήγγειλαν συναλλαγές με τις κάρτες τους που δεν είχαν πραγματοποιηθεί από τους ίδιους.
Σύμφωνα με τις σχετικές διαδικασίες, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η διαρροή έχει πραγματοποιηθεί μέσω εταιρίας παροχής τουριστικών υπηρεσιών με έδρα την Αθήνα. Εφόσον η διαρροή έχει γίνει από την συγκεκριμένη επιχείρηση, τότε οι τράπεζες γρήγορα μπορούν να μπλοκάρουν όλες τις κάρτες που είχαν πραγματοποιήσει συναλλαγή με την συγκεκριμένη επιχείρηση, ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους χάκερς.
Αν και τα κρούσματα απάτης μέσω καρτών είναι πολύ περιορισμένα, μόλις στο 0,03% του συνόλου των συναλλαγών ή 1 απάτη ανά 4.000 συναλλαγών με κάρτα, ωστόσο στο πρώτο εξάμηνο του 2019 σημειώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μεγάλη αύξηση των συναλλαγών απάτης: ανήλθαν στις 125.288 έναντι 78.394 συναλλαγών απάτης στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 και 68.923 που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2018.
Η αξία συναλλαγών απάτης στο πρώτο εξάμηνο 2019 ανήλθαν στα 5,5 εκατ. ευρώ έναντι συνολικής αξίας συναλλαγών 29,6 δις. ευρώ. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 οι συναλλαγές απάτης είχαν ανέλθει στα 3,9 εκατ. ευρώ έναντι συνολικής αξίας συναλλαγών 35,3 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι συναλλαγές απάτης οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μη χρήση αξιόπιστων τεχνικών ασφαλείας. «Η μη εκτενής χρήση του διεθνούς τεχνικού προτύπου ασφαλών συναλλαγών 3DSecure από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών του εξωτερικού συνεπάγεται υψηλότερα ποσοστά απάτης στις διασυνοριακές συναλλαγές διαδικτύου, σε αντίθεση με την ελληνική αγορά, όπου οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών έχουν υλοποιήσει σε ευρεία έκταση το πρότυπο ασφαλών συναλλαγών 3DSecure», αναφέρεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.