ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:05:59
DEH_HQ

Σχέδιο ΔΕΗ για μεγάλες εκπτώσεις στους πιο πιστούς καταναλωτές

Εμπορική πολιτική με κλιμακούμενες εκπτώσεις, αλλά και πολλές εκπλήξεις, σχεδιάζει η ΔΕΗ. Αργούν ακόμη οι ανακοινώσεις, καθώς χρειάζεται πρώτα να δοθεί άδεια από τις Βρυξέλλες.

Κλιμακούμενες εκπτώσεις από την ΔΕΗ ανάλογα με την διάρκεια του συμβολαίου που θα υπογράφει ο πελάτης, όπως ακριβώς ισχύει σήμερα στην κινητή τηλεφωνία. Επιβράβευση των συνεπών καταναλωτών, στους οποίους η ΔΕΗ θα επιστρέφει ένα μέρος της έκπτωσης που τους αφαίρεσε, όταν το αρχικό 15%, “κόπηκε” στο 10%, για να πέσει σήμερα στο 5%.

Συνδυασμός των πακέτων αυτών, με δυνατότητα ελέγχου της ενεργειακής κατανάλωσης -αυτό που ονομάζουμε «έξυπνο σπίτι»-, ασφαλιστικές καλύψεις των οικιακών συσκευών, αλλά και παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής του σπιτιού, από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και άλλα επαγγέλματα της οικοδομής, τους οποίους οι καταναλωτές θα επιλέγουν από λίστα συνεργαζόμενων επαγγελματιών, έναντι ενός επιπλέον χαμηλού μηνιαίου κόστους.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα της νέας φιλοσοφίας που θα διέπει τη νέα εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, η οποία αναφέρεται μόνο ακροθιγώς στο business plan που παρουσιάστηκε χθες, καθώς πρόκειται να ανακοινωθεί αναλυτικά από την διοίκηση της επιχείρησης το 2020.

Το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, απέφυγε κατά την χθεσινή παρουσίαση του Business Plan της επιχείρησης να αναφερθεί στα παραπάνω πακέτα σχετίζεται και με το γεγονός ότι εκκρεμεί ακόμη η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες, ως προς το ρόλο της επιχείρησης στην αγορά ηλεκτρισμού.

Συνδέεται αυτή η στάση αναμονής για τη νέα εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, με τη συνεχιζόμενη μείωση του μεριδίου της στην αγορά λιανικής, που από περίπου 70% σήμερα, προβλέπεται να πέσει στα μέσα του 2020, σύμφωνα και με το επιχειρησιακό της πλάνο, στο 60%. Τότε πιθανώς να ξεδιπλωθεί και η νέα επιθετική εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, αφού πρώτα θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, καθώς διαφορετικά η επιχείρηση κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να «κλείσει» την αγορά.

Στα βήματα των σύγχρονων ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων, όπως αυτών σε Ολλανδία, Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία, που παρέχουν στην πελατεία τους πλήρη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, από πακέτα ρεύματος και φυσικού αερίου, έως ανακαίνιση του σπιτιού τους ή συντήρηση και αναβάθμιση του οικιακού τους εξοπλισμού, έτσι και η νέα εμπορική πολιτική της ΔΕΗ θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές εκπλήξεις.

Ως προϋπόθεση για τις εκπτώσεις στο ρεύμα, η επιχείρηση θα απαιτεί από τους συνεπείς της πελάτες να «δεθούν» μαζί της με την υπογραφή συμβολαίου ορισμένου χρόνου, όπως κάνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, σε αντίθεση με σήμερα, που ακόμη και όσοι απολαμβάνουν αυτό το εναπομείναν 5% δεν δεσμεύονται να παραμείνουν σε αυτήν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ύψος των εκπτώσεων θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη διάρκεια της σύμβασης, για παράδειγμα 10% για όποιον συνάψει 2ετες συμβόλαιο, 15% για όποιον κάνει 3ετές, κ.ό.κ.

Στην πραγματικότητα όμως τα προϊόντα που εξετάζει να λανσάρει από του χρόνου η ΔΕΗ υπερβαίνουν κατά πολύ την παραδοσιακή έννοια των εκπτώσεων, και παραπέμπουν περισσότερο σε αυτό που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ορίζεται ως «υπηρεσίες για το έξυπνο σπίτι» (smart homes). Αυτές αφορούν σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, από την συντήρηση του καυστήρα και του θερμοστάτη, έως τον έλεγχο της κατανάλωσης, της χρήσης του διαδικτύου, μέσα από εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, και παροχή τεχνολογικών εφαρμογών που χρησιμοποιούνται ήδη στο εξωτερικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΔΕΗ κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητα παραμένουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τον φετινό Ιούνιο

Η ΔΕΗ αφήνει αμετάβλητες τις τιμές ρεύματος και τον Ιούνιο, διατηρώντας σταθερότητα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρά τις διεθνείς προκλήσεις. Το οικιακό τιμολόγιο παραμένει στα 0,138 €/kWh και το myHome4All στα 0,1378 €/kWh.
Κωστής Χατζηδάκης δημόσια ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ πέτυχε ιστορική άντληση κεφαλαίων μετά τα προβλήματα του 2019

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πως η ΔΕΗ ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη άντληση κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ το 2019 κινδύνευε με χρεοκοπία. Αναρωτήθηκε αν ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί σε αυτή τη σημαντική επιτυχία.
Γιώργος Στάσσης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με 18 δισ. έκλεισε το βιβλίο της ΔΕΗ, στα 18,63 ευρώ η τιμή διάθεσης ανά μετοχή

Αντλεί 4,5 δισ., διαθέτει και ίδιες μετοχές. Ψήφος εμπιστοσύνης από κορυφαίους επενδυτές παγκοσμίως στο νέο στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου –ιστορικό ρεκόρ το συνολικό ποσό των προσφορών για το ελληνικό χρηματιστήριο.