ΓΔ: 2031.81 -0.17% Τζίρος: 220.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Mylonas-Pavlos-Ethniki-trapeza
Φωτο: Εθνική Τράπεζα

Π. Μυλωνάς: Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας για την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πλέον περιορισμούς ούτε σε επίπεδο ρευστότητας ούτε σε επίπεδο κεφαλαίων.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρά τις ζοφερές προβλέψεις, στο περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας που διαμορφώνει η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών και οι παράλληλες ανησυχίες για πληθωρισμό και ύφεση, δήλωσε ο κ. Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο πάνελ της 26ης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα υπεραποδώσει των περισσότερων ευρωπαϊκών οικονομιών διότι εμφανίζει χαμηλή ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, τα δημοσιονομικά μέτρα και το ισχυρό momentum αύξησης της απασχόλησης και των μισθών θα αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος από τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ η χρονιά για τον τουρισμό θα είναι η καλύτερη από κάθε προηγούμενη. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική και εμφανίζει λιγότερες αδυναμίες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τους ακόλουθους λόγους:

  • βρίσκεται σε πολύ διαφορετική φάση του οικονομικού κύκλου και προέρχεται από μακρά περίοδο αναδιάρθρωσης
  • οι αξίες των ενέχυρων, κυρίως στην αγορά ακινήτων, παραμένουν υποτιμημένες μετά από πτώση 60% που σημείωσαν κατά τη διάρκεια των διαδοχικών κρίσεων
  • οι επιχειρήσεις δεν εμφανίζουν στην παρούσα φάση μεγάλη μόχλευση

Σε ερώτηση για την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση με σκοπό την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των επόμενων μηνών και ετών ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πλέον περιορισμούς ούτε σε επίπεδο ρευστότητας ούτε σε επίπεδο κεφαλαίων. Έχουν μειώσει αισθητά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, έχουν βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν νέα project. 

Για τον πληθωρισμό, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε στην μεγάλη πληθωριστική κρίση της δεκαετίας του 1970, σημειώνοντας ότι τα διδάγματα από εκείνη την περίοδο δεν μας επιτρέπουν σήμερα να αφήσουμε τον πληθωρισμό να ξεφύγει από τον έλεγχο και να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο και τρίτο κύμα πληθωρισμού. Εκτίμησε δε, ότι υπάρχουν μηχανισμοί αυτορρύθμισης, καθώς ήδη οι φόβοι επιβράδυνσης της οικονομίας οδηγούν σε πτώση τις τιμές του πετρελαίου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση του φαινομένου από το τέλος του έτους, αρκεί να γίνουν τα πράγματα με τον σωστό τρόπο. 

Έκλεισε επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία σίγουρα δείχνει να «τρέχει» πιο γρήγορα από την ευρωπαϊκή, περνώντας μπροστά από την πτωτική τροχιά (bear economy) της ύφεσης, ενώ τόνισε ότι η ελπίδα είναι η «ρωσική αρκούδα» (Russian “bear”) να μην επιδεινώσει περαιτέρω μια ήδη δύσκολη συγκυρία.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα σε γυάλινο κτίριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με υψηλές ταχύτητες η κερδοφορία των τραπεζών και στη διετία 2025 - 2026

Οι εγχώριες τράπεζες οδεύουν προς ιστορικές επιδόσεις το 2025 με οδηγούς την ισχυρή πιστωτική επέκταση, την σταθεροποίηση των επιτοκίων και τις εξαγορές. Πιο αισιόδοξες οι προοπτικές για το 2026.
ERGO Academy
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

NBG Business Seeds: Η ERGO Academy φέρνει τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό στο σπίτι

Η ERGO Academy αναδείχθηκε δεύτερη νικήτρια ομάδα στα ειδικά Βραβεία του Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού για την Ενδυνάμωση των Νοικοκυριών στις Οικονομικές Αποφάσεις (ΕΝ.Ν.ΟΙ.Α.) του 15ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds.
wealthyhood
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

NBG Business Seeds: Η Wealthyhood κάνει τις επενδύσεις πιο απλές από ποτέ

Η Wealthyhood αναδείχθηκε πρώτη νικήτρια ομάδα στα ειδικά Βραβεία του Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού για την Ενδυνάμωση των Νοικοκυριών στις Οικονομικές Αποφάσεις (ΕΝ.Ν.ΟΙ.Α.) του 15ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds.