Ξεπερνούν τα 44 δισ. ευρώ τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς αποτελούν το 36,1% σε σύνολο χορηγήσεων 122,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (τέλος α' εξαμήνου 2019).
Στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, η καθυστέρηση και όχι η ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων αποτελεί τον κανόνα, καθώς το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεπερνά το 50%, ενώ από την ανάλυση των καθυστερήσεων στους επιμέρους επιχειρηματικούς κλάδους προκαλεί έκπληξη ποσοστό προβληματικών δανείων στο δυναμικό τομέα του τουρισμού.
Ειδικότερα, κλωστοϋφαντουργίες (65,6%), βιομηχανίες χάρτου – ξύλου και επίπλου (64,6%), εστίασης (61,9%), τηλεπικοινωνιών- πληροφορικής και ενημέρωσης (56%), είναι οι κλάδοι όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι περισσότερα από τα εξυπηρετούμενα. Ακολουθούν οι κλάδοι αγροτικών δραστηριοτήτων (49,6%), εμπόριο (48%) κατασκευών (45,6%) και μεταποίησης (38,7%).
Λίγοι χαλούν την εικόνα του τουρισμού
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι μεταξύ των πιο προβληματικών, σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των τραπεζικών τους υποχρεώσεων, κλάδων περιλαμβάνεται και ο τομέας του τουρισμού, παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία ο τουρισμός καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο ρεκόρ με αύξηση αριθμού τουριστών αλλά και δαπάνης.
Η εικόνα αυτή δημιουργεί ισχυρές υποψίες περί κακών πρακτικών και επιχειρήσεων στον κλάδο που λειτουργούν κάνοντας κατάχρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρεται ότι «συνεχίζει να προβληματίζει το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει υψηλό ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (31,4%), παρά τον εξωστρεφή χαρακτήρα και την ανοδική του πορεία και τη διευρυνόμενη συμβολή του στο ΑΕΠ».
Από την άλλη πλευρά, παράγοντες της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν ότι η εικόνα αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό παραπλανητική, καθώς οφείλεται σε 2 - 3 πολύ μεγάλους ξενοδοχειακούς που έχουν ιδιαίτερα υψηλές τραπεζικές υποχρεώσεις, τις οποίες δεν εξυπηρετούν.
Οι μικροί δεν πληρώνουν
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η δυσμενής εικόνα των καθυστερήσεων στα επιχειρηματικά δάνεια (36,1%) συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά κυρίως από το υψηλό ποσοστό καθυστερήσεων στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που φτάνουν το 50%, ενώ οι καθυστερήσεις ανέρχονται στο 59,3% στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι τα πιστωτικά ανοίγματα προς τις επιχειρήσεις ανήλθαν στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2019 σε 122,5 δισ. ευρώ, αποτελώντας περίπου το 61% της συνολικής χρηματοδότησης των τραπεζών προς την οικονομία.
Ποιοι είναι οι καλοπληρωτές
Μόλις δυο κλάδοι εμφανίζουν μονοψήφιο ποσοστό καθυστερήσεων: οι επιχειρήσεις ενέργειας με 3,2% και ο κλάδος των πετρελαιοειδών με 1,3%.
Επίσης, σχετικά χαμηλά ποσοστά καθυστερήσεων εμφανίζουν ακόμα οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με 15,4%, η ναυτιλία με 24,1% και οι μεταφορές (πλην ναυτιλίας) με 23%.