ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ιωάννης Μπρατάκος γραφείο
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Μπρατάκος.

Γ. Μπρατάκος: Oι επιχειρήσεις χρειάζονται ανθεκτικά μοντέλα λειτουργίας

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε και στο κατάλληλο περιβάλλον το οποίο οι κυβερνήσεις είναι αρμόδιες να διαμορφώσουν, προκειμένου οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που φέρνει το μέλλον.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν ταχύτερα σε νέες συνθήκες και να μετατρέψουν τα επιστημονικά επιτεύγματα σε λύσεις, «αγκαλιάζοντας» την καινοτομία και τα οικοσυστήματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Γιάννης Μπρατάκος κατά την χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε παρουσία του επικεφαλής της ειδικής επιτροπής Μακροπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Γιάννη Μαστρογεωργίου.

«Οι επιχειρήσεις είναι αυτές, που οφείλουν να υιοθετήσουν νέα, περισσότερο ευέλικτα και ανθεκτικά μοντέλα λειτουργίας. Να καταρτίσουν σενάρια άμεσης απόκρισης, σε έκτακτες καταστάσεις. Να οικοδομήσουν δυνατότητες για απομακρυσμένη εργασία, για γρήγορη αξιοποίηση της καινοτομίας. Να επενδύσουν στους ανθρώπους τους και στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Να διευρύνουν την έννοια της Εταιρικής Υπευθυνότητας, κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα από τη συμβολή στην αντιμετώπιση έκτακτων κοινωνικών αναγκών. Να συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση συστημικών προβλημάτων», τόνισε ο κ. Μπρατάκος.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε στο κατάλληλο περιβάλλον το οποίο οι κυβερνήσεις είναι αρμόδιες να διαμορφώσουν, προκειμένου οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις νέες ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνει το μέλλον, παρέχοντας κίνητρα για νέες επενδύσεις, απομακρύνοντας εμπόδια, ενισχύοντας το «τρίγωνο της γνώσης» - την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία - επενδύοντας σε θέματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, αναβαθμίζοντας το ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να ανταποκρίνεται ταχύτερα στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Στην ανάγκη ενσωμάτωσης εναλλακτικών σεναρίων στη χάραξη της πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής Μακροπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Μαστρογεωργίου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Η πανδημία και ο πόλεμος, επιβεβαίωσαν με δραματικό τρόπο, ότι το μέλλον δεν έχει γραμμική εξέλιξη. Ποιος αλήθεια, θα πίστευε ότι η τελευταία φάση της πανδημίας θα συνδυαστεί με την έναρξη ενός πολέμου στην Ευρώπη; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, μπορεί όμως να προετοιμαστεί εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια. Στο πλαίσιο αυτό το έργο της Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των εναλλακτικών σεναρίων στη χάραξη πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση του αναπάντεχου με τη μορφή κρίσεων αλλά και με την ανίχνευση ευκαιριών.

Ο ρόλος του ΕΒΕΑ και του προέδρου του κ. Μπρατάκου στην προσπάθεια εμπέδωσης μίας μελλοντοστραφούς σκέψης, προετοιμασίας και πρότασης για το μέλλον της χώρας και της οικονομίας είναι αναγκαία προϋπόθεση προς την κατεύθυνση αυτή», είπε καταλήγοντας στην τοποθέτησή του ο κ. Μαστρογεωργίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Μπράτακος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μπρατάκος: Το νέο ενεργειακό νομοσχέδιο ενισχύει την ανταγωνιστικότητα

Το ΕΒΕΑ υπέβαλε υπόμνημα για το νομοσχέδιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στηρίζοντας τη μεταρρύθμιση και προτείνοντας μέτρα για μείωση κόστους, ενίσχυση επενδυτικής ασφάλειας και διευκόλυνση πρόσβασης σε ενεργειακές υποδομές.
Γιάννης Μπρατάκος χαμογελά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεργασία ΕΒΕΑ και Υπ. Κοινωνικής Συνοχής κατά της βίας στις γυναίκες

Το ΕΒΕΑ συνεργάζεται με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής για να προωθήσει την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, με ενημερωτικό banner και αξιοποίηση του δικτύου επιχειρήσεων για ευρύτερη ευαισθητοποίηση.
Γιάννης Μπρατάκος χαμογελά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεργασία Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και ΕΒΕΑ κατά της βίας των γυναικών

Το ΕΒΕΑ και το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής ενώνουν δυνάμεις για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, με ενημέρωση επιχειρήσεων και ανάρτηση ειδικού banner για υποστήριξη και πληροφόρηση στη Γραμμή SOS 15900.
Γιάννης Μπρατάκος χαμογελά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μπρατάκος: Η κυβέρνηση σωστά αντιτίθεται στις περικοπές ΕΕ προϋπολογισμού

Ο Γιάννης Μπρατάκος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, δήλωσε πως η αντίθεση της Ελλάδας στις περικοπές του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού είναι σωστή, καθώς επηρεάζει άμεσα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και το κόστος ενέργειας.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στήριξη επιχειρήσεων - Μπρατάκος: Ανάγκη για περισσότερο πλούτο

Ο Κ. Πιερρακάκης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα στήριξης των επιχειρήσεων, εντός των ορίων της οικονομίας, σε συνεδρίαση του ΕΒΕΑ. Ο Γ. Μπρατάκος ζήτησε σαφές σχέδιο για ενίσχυση παραγωγής και πλούτου.