ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
ADMIE, ADMHE
Πηγή: ΑΔΜΗΕ

ΑΔΜΗΕ: Επιτάχυνση των επενδύσεων ανανέωσης κρίσιμων ηλεκτρικών υποδομών

Εμπροσθοβαρής ο νέος σχεδιασμός του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που εκτείνεται χρονικά ως το 2026.

Διεύρυνση και επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος για ανανέωση των κρίσιμων στοιχείων του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, με αφορμή την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης και την  αυξανόμενη ανάγκη θωράκισης του Συστήματος Μεταφοράς.

Με το διευρυμένο Πρόγραμμα Ανανέωσης Παγίων, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, ο Διαχειριστής αντικαθιστά το 60% των υφιστάμενων στοιχείων του Συστήματος με υπερσύγχρονο εξοπλισμό έως το 2026.

Ο σχεδιασμός του νέου Προγράμματος 2021-2026 είναι ιδιαίτερα εμπροσθοβαρής, καθώς:

  • μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του πλέον κρίσιμου εξοπλισμού Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης και 
  • θα έχουν επενδυθεί 150 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού.

Το 2021 ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε την αντικατάσταση ή την πλήρη ανακαίνιση 74 στοιχείων του Συστήματος.

  • Με τον ρυθμό αυτό, εκτιμάται ότι Πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί και πριν από το 2026, ανάλογα με τις δυνατότητες των επόμενων ετών.
  • Εκατοντάδες έργα αντικαταστάσεων βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα για την τεχνολογική αναβάθμιση κρίσιμων  ηλεκτρικών υποδομών.

Διεύρυνση του Προγράμματος

Ανανέωσης Παγίων 2021-2026

Η επιδείνωση της κλιματικής κρίσης επέβαλε την αναβάθμιση των προδιαγραφών ανθεκτικότητας κρίσιμων υποδομών του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Ο ΑΔΜΗΕ ανταποκρίνεται με αποτελεσματικότητα στην αυξανόμενη ανάγκη θωράκισης του Συστήματος Μεταφοράς, οι αντοχές του οποίου δοκιμάζονται ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Διαχειριστής έχει τοποθετήσει στο επίκεντρο του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού του σχεδιασμού την ενίσχυση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς:

  • Στα τέλη του 2020 ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε σημαντική αναβάθμιση του κυλιόμενου Προγράμματος Ανανέωσης Παγίων, το οποίο κατάρτισε και έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2018.
  • Ο Διαχειριστής αύξησε τον αρχικό προϋπολογισμό του Προγράμματος από 80 εκατ. ευρώ σε 200 εκατ. ευρώ και διαμόρφωσε ένα διευρυμένο και εμπροσθοβαρές Πρόγραμμα Ανανέωσης Παγίων, το οποίο προβλέπει την αντικατάσταση του 60% των υφιστάμενων στοιχείων του Συστήματος, με ορίζοντα το 2026.
  • Κάθε στοιχείο εξοπλισμού με ηλικία άνω των 24 ετών εντάσσεται στους κυλιόμενους 6ετείς κύκλους ανανέωσης.

Εμπροσθοβαρής σχεδιασμός

Ενδεικτικό του εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα του Προγράμματος Ανανέωσης Παγίων 2021-2026 είναι ότι ο πλέον κρίσιμος εξοπλισμός του Συστήματος θα έχει ανανεωθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2023, ενώ το σύνολο σχεδόν των διακοπτών 400 kV (69 από 74), θα έχουν αντικατασταθεί έως το 2024.

Σε απόλυτους αριθμούς, με την ολοκλήρωση του Προγράμματος το 2026, πάνω από 1.300 στοιχεία κύριου εξοπλισμού στο ηλεκτρικό σύστημα Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης θα έχουν αντικατασταθεί από εξοπλισμό υπερσύγχρονης τεχνολογίας.

Επιτάχυνση των έργων το 2021

Από το 2021, πρώτο έτος εφαρμογής του διευρυμένου Προγράμματος Ανανέωσης Παγίων, ο ΑΔΜΗΕ επιτάχυνε σημαντικά τον ρυθμό ολοκλήρωσης κρίσιμων έργων ανανέωσης ηλεκτρικού εξοπλισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά την περασμένη χρονιά, ο Διαχειριστής αντικατέστησε ή ανακαίνισε πλήρως 74 στοιχεία εξοπλισμού, ενώ τα αντίστοιχα έργα που ολοκληρώθηκαν κατά την τριετία 2018-2020 ήταν 76.

Με τον ρυθμό αυτό, εκτιμάται ότι το Πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί και πριν από το 2026, ανάλογα με τις δυνατότητες των επόμενων ετών.

Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Μεταφοράς

Ο ΑΔΜΗΕ μεριμνά για τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών υποδομών σε όλο το γεωγραφικό εύρος του διασυνδεδεμένου Συστήματος.

Με την ολοκλήρωση του τρέχοντος Προγράμματος Ανανέωσης Παγίων 2021-2026, ο Διαχειριστής θα έχει ολοκληρώσει 268 αντικαταστάσεις εξοπλισμού στη Βόρεια Ελλάδα, 327 στην Κεντρική Ελλάδα και τη Δυτ. Μακεδονία, 438 στη Στερεά Ελλάδα και τις Κυκλάδες, 322 στη Δυτ. Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Παράλληλα δρομολογεί αναλόγως σημαντικά έργα τεχνολογικής αναβάθμισης του Συστήματος της Κρήτης, τα οποία έχουν ενσωματωθεί και στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2032.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βάνες φυσικού αερίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Ομηροι" του φυσικού αερίου μέχρι να ωριμάσουν οι ΑΕΠ καταναλωτές και επιχειρήσεις

Καθυστερήσεις και ασάφειες στο ρυθμιστικό πλαίσιο τροχοπέδη για την ανάπτυξη των ΑΠΕ καθιστούν αναγκαία «γέφυρα» προς την ενεργειακή μετάβαση το φυσικό αέριο. Οι συνέπειες είναι υψηλότερο κόστος και αργή απανθρακοποίηση.
ηλεκτρική διασύνδεση ΑΔΜΗΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλείνουν» το «μάτι» σε μεγάλους επενδυτές για το καλώδιο Αθήνα και Λευκωσία

Η συμφωνία για άμεση επικαιροποίηση των οικονομοτεχνικών παραμέτρων βάζει ξανά στις ράγες το έργο. Πρόσκληση προς νέους, ισχυρούς επενδυτές από Αθήνα και Λευκωσία. Πληροφορίες για την αμερικανική DFC.
Πυλώνες ρεύματος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι διεθνείς διασυνδέσεις φέρνουν φθηνό ρεύμα και μειώνουν τον κίνδυνο black out

Το επενδυτικό πρόγραμμα 6 δισ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ και η διαβεβαίωση της Πολιτείας ότι θα προχωρήσει. Προτεραιότητα σε διασύνδεση με Ιταλία, Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα και πώς το GREGY θα ρίξει τις τιμές ρεύματος και θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια.
Μάνος Μανουσάκης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Τα τρία μεγάλα έργα του ΑΔΜΗΕ για την επόμενη πενταετία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, παρουσίασε έργα 6 δισ. ευρώ για διεθνείς και νησιωτικές διασυνδέσεις, που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια και τη μετάβαση της χώρας.
Καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη προσπάθεια Γιόργκενσεν να «γεφυρώσει» το χάσμα για τον GSI

Στις 12 Νοεμβρίου η δια ζώσης συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενέργεια και τη Στέγαση στις Βρυξέλλες για το GSI την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου. Τι θα συζητηθεί και ποια σημεία θα ξεπεραστούν άμεσα.