ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: ΔΕΠΑ

Απορρίφθηκε η αγωγή της τουρκικής BOTAS κατά της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Το Εφετείο της Στοκχόλμης απέρριψε την αγωγή της τουρκικής BOTAS για την ακύρωση της απόφασης στη διεθνή διαιτησία ΔΕΠΑ Εμπορίας-BOTAS

Υπέρ της ΔΕΠΑ Εμπορίας απεφάνθη το Εφετείο της Στοκχόλμης, απορρίπτοντας την αγωγή της τουρκικής εταιρείας BOTAS κατά της απόφασης του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου (ICC) του 2020.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η τελευταία αυτή εξέλιξη που συνιστά αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών της νομικής υπηρεσίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας, των εξωτερικών νομικών συνεργατών, αλλά και των στελεχών της, επιβεβαιώνει τη δικαίωση της ελληνικής εταιρείας από το διαιτητικό δικαστήριο το οποίο είχε αποφασίσει την αναδρομική μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου. Σε συμμόρφωση με τη διαιτητική απόφαση, η τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου είχε καταβάλει στη ΔΕΠΑ στις 5 Μαρτίου 2020, το σύνολο των αναδρομικών χρεώσεων και η ελληνική εταιρεία με την σειρά της, έναν μήνα αργότερα, επέστρεψε στους πελάτες της τα ποσά που αντιστοιχούσαν σε κάθε έναν από αυτούς.

Το συνολικό ποσό που επεστράφη στους πελάτες της ΔΕΠΑ ανερχόταν σε 120 εκατ. ευρώ, αποτελώντας μια σημαντική ένεση ρευστότητας για την εγχώρια αγορά ενέργειας, σε μια δύσκολη συγκυρία εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.

Με την απόφαση του Εφετείου της Στοκχόλμης μπαίνει τέλος στην εμπορική διένεξη μεταξύ των δύο εταιρειών, που ξεκίνησε το 2009, για την αναπροσαρμογή της συμβατικής τιμής του φυσικού αερίου.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνδρας σε υπαίθριο χώρο
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δικαστές σε γυάλινο πύργο, διαπραγματεύσεις με μαγιό και η εισφορά του Ν.128/75

Δικαστικές αποφάσεις - γρίφος, άτοκα δάνεια για Κατσέλη - κρατικό χαράτσι στο επιτόκιο για τους συνεπείς, διαπραγματεύσεις Παπασταύρου με μαγιό και το μήνυμα Εξάρχου - Ξιφαρά.
Αλέξανδρος Εξάρχου και Κωνσταντίνος Ξιφαράς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Atlantic SEE: Το «σημείο-κλειδί» της συμφωνίας των 9 δισ. με την Venture Global

Το κλειδί της συμφωνίας είναι η δυνατότητα ανακατεύθυνσης φορτίων προς άλλες αγορές από την Atlantic SEE LNG Trade εάν δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση. Τι σημαίνει για τον Κάθετο Διάδρομο και την Ελλάδα.
Αλέξανδρος Εξάρχου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Atlantic See: Συμφωνία 9 δισ. δολ. για LNG μέσω Ελλάδας σε Αλβανία και Βοσνία

Η κοινή εταιρεία της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του Ομίλου AKTOR, Atlantic See ανακοίνωσε συμφωνία 9 δισ. δολαρίων για προμήθεια αμερικανικού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας προς Αλβανία και Βοσνία από το 2030, ενισχύοντας τον ρόλο της χώρας ως ενεργειακού κόμβου.
ΔΕΠΑ Εμπορίας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η στρατηγική θέση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη νέα γεωγραφία του φυσικού αερίου

Μια σταθερά ενισχυόμενη παρουσία στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου διαμορφώνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσα από τη συμμετοχή της σε στρατηγικές υποδομές, την ενεργό παρουσία της στο LNG και την ανάπτυξη διασυνοριακών εμπορικών ροών.