ΓΔ: 2374.48 0.08% Τζίρος: 326.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: Shutterstock

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας από την ΕΤΕ με αποζημίωση έως 180.000 ευρώ

Η διαδικασία τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα και θα διαρκέσει έως και τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ προσφέρεται και η επιλογή της λήψης μακροχρόνιας άδειας από 2 έως 5 έτη.

Ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, με στόχο να μειώσει περαιτέρω το λειτουργικό της κόστος, στο πλαίσιο του προγράμματος μετασχηματισμού που εφαρμόζει. 

Το πρόγραμμα τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα 29 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ η Εθνική Τράπεζα έχει προβλέψει και πρόσθετη αποζημίωση για εργαζόμενους άνω των 50 ετών οι οποίοι θα θελήσουν να λάβουν μέρος στην εθελουσία. 

Παράλληλα ειδική προσαύξηση 30% επί της ειδικής αποζημίωσης θα λάβει το προσωπικό καταστημάτων που διέκοψαν τις εργασίες τους στο β’ εξάμηνο του 2021 ή θα διακοπεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2022. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό το οποίο την 31/10/2021 τελεί στη διάθεση των Διευθύνσεων Δικτύου. Προσαύξηση 20% προβλέπεται για το προσωπικό που ανήκει στον Κλάδο του Κύριου Προσωπικού, στον Κλάδο του Τεχνικού Προσωπικού (συμπεριλαμβανομένου και του Υποστηρικτικού Προσωπικού του εν λόγω Κλάδου), στην κατηγορία των Εισπρακτόρων του πρώην Ταμιακού Κλάδου καθώς και στους Δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής, οι οποίοι έχουν χρόνο υπηρεσίας στην Τράπεζα ίσο ή μεγαλύτερο των 26 ετών και δεν τους έχουν ανατεθεί οριστικά καθήκοντα ευθύνης ή αντίστοιχη ισοτιμία.

Το πρόγραμμα έχει δύο επιλογές: αυτό της άμεσης αποχώρησης και αυτό της μακροχρόνια άδειας μετ’ αποδοχών διάρκειας από 2-5 έτη. Το μέγιστο ποσό της αποζημίωσης είναι 150.000 ευρώ και με τις προσαυξήσεις μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 180.000 ευρώ.

Για όσους επιλέξουν τη μακροχρόνια άδεια ισχύουν τις εξής επιλογές:

  • Λήψη 2ετούς μακροχρόνιας άδειας με πλήρης αποδοχές και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας στις 28/12/2023
  • Λήψη 3ετούς μακροχρόνιας άδειας με καταβολή του 75% των αποδοχών και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας στις 28/12/2024.
  • Λήψη 4ετούς μακροχρόνιας άδειας με καταβολή του 60% των αποδοχών και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας 28/12/2025.
  • Λήψη 5ετούς μακροχρόνιας άδειας με καταβολή του 50% των αποδοχών και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας στις 29/12/2026.

Με τη λήξη της άδειας θα καταβάλλεται αποζημίωση ίση με τη νόμιμη αποζημίωση καταγγελίας χωρίς προειδοποίηση σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ως μηνιαίος μισθός για τον υπολογισμό της αποζημίωσης ορίζονται οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές του υπαλλήλου όπως θα διαμορφωθούν το μήνα έναρξης της άδειας.

Tο συνολικό μικτό ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των παροχών της μακροχρόνιας άδειας και της νόμιμης αποζημίωσης καταγγελίας χωρίς προειδοποίηση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το μικτό ποσό των €300.000.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρδούβελης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαρδούβελης: Οι τράπεζες περνούν οριστικά στην ψηφιακή εποχή

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, τόνισε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στις τράπεζες και τον αυξανόμενο ρόλο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τονίζοντας τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους της νέας εποχής.
Κτήριο τραπέζης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν φοβούνται την αναταραχή στις αγορές ομολόγων

Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται καθησυχαστικές απέναντι στις πιέσεις στις αγορές ομολόγων και δεν ανησυχούν για τις επενδύσεις 86 δισ. ευρώ σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ομόλογα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ): Γιατί θέλαμε ξένο εταίρο για την επιστροφή στις ασφάλειες

Στη στρατηγική της Εθνικής στις ασφάλειες αναφέρθηκε ο επικεφαλής της τράπεζας Π. Μυλωνάς. Τι είπε για εξαγορές, τον ανταγωνισμό, τις συγχωνεύσεις συστημικών τραπεζών, την τεχνολογία και τις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία.
Υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες μετά την κρίση: Τι έγινε με μετόχους, διοικήσεις, Βαλκάνια, καταθέσεις

Τι συνέβη πραγματικά στις ελληνικές τράπεζες την περίοδο της κρίσης; Οι ζημιές από το PSI, τα «κόκκινα» δάνεια, οι ανακεφαλαιοποιήσεις, οι μέτοχοι που «εξαερώθηκαν» και η διάσωση των καταθέσεων.