ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΔΕΗ

«Τρέχει» η συμφωνία ΔΕΗ - RWE για τις κοινές επενδύσεις σε ΑΠΕ

Επίκειται άμεσα η υπογραφή της συμφωνίας για την σύσταση της Κοινοπραξίας στην οποία όπως προβλέπει το μνημόνιο, τα ποσοστά συμμετοχής θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η επιχειρηματική συνεργασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τη γερμανική RWE για την, από κοινού, δραστηριοποίηση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Οι δύο εταιρίες είχαν υπογράψει πέρυσι μνημόνιο συνεργασίας για την από κοινού συνεισφορά και υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 γιγαβάτ μέσω κοινού επενδυτικού οχήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται άμεσα η υπογραφή της συμφωνίας για την σύσταση της Κοινοπραξίας στην οποία όπως προβλέπει το μνημόνιο, τα ποσοστά συμμετοχής θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η θυγατρική της ΔΕΗ πρόκειται να εισφέρει στο κοινό επενδυτικό σχήμα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 1 γιγαβάτ στο ορυχείο του Αμυνταίου, περιοχή στην οποία εστιάζονται οι επενδύσεις της επιχείρησης στο πλαίσιο και του προγράμματος δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. Από την πλευρά της η γερμανική εταρία αναμένεται να εισφέρει αντίστοιχης ισχύος άδειες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδος. Με αυτά τα δεδομένα το ύψος της κοινής επένδυσης ανεβαίνει στο 1 δισ. ευρώ, ενώ κατά το στάδιο της κατασκευής των έργων αναμένεται η δημιουργία πάνω από 1000 θέσεων εργασίας.

Στόχος των δύο εταιρειών είναι η έναρξη υλοποίησης των επενδύσεων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Η ΔΕΗ έχει υπογράψει και υλοποιεί κατ αρχήν συμφωνίες και με άλλες επιχειρήσεις για την από κοινού ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει ότι η ισχύς των ΑΠΕ της επιχείρησης (μαζί με τα υδροηλεκτρικά και τις μονάδες αποθήκευσης) θα φθάσει το 2026 στα 9,1 γιγαβάτ, η πλειονότητα των οποίων θα είναι φωτοβολταϊκά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Στάσσης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: «Πράσινο φως» από τους μετόχους για ΑΜΚ, στις ράγες επενδύσεις 24 δισ.

Μπαίνει στις ράγες το φιλόδοξο πλάνο της ΔΕΗ ύψους 24 δισ. έως το 2030 με επίκεντρο ΑΠΕ, ευέλικτη παραγωγή σε υφιστάμενες και νέες αγορές και data centers. Εμπιστοσύνη των μετόχων για την ΑΜΚ των 4 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ, οι στόχοι για EBITDA τo 2026 και ΑΠΕ το 2030

Το χρονοδιάγραμμα της επικείμενης ΑΜΚ. Σε τροχιά επίτευξης οι στόχοι για EBITDA 2,4 δισ. το 2026, 18,8 GW ΑΠΕ έως το 2030 και αυξημένο μέρισμα κατά 33% φέτος. «Πράσινο» το 82% των επενδύσεων στο τρίμηνο.
Γιώργος Στάσσης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Πλώρη για EBITDA 2,4 δισ. ευρώ το 2026 και διανομή μερίσματος 0,8 ευρώ

Επιτεύξιμος ο στόχος για προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 2,4 δισ. ευρώ το 2026. Δευτέρα ή Τρίτη ξεκινά η ΑΜΚ. Τι είπε ο Γ. Στάσσης στο call με αναλυτές για την κινητή τηλεφωνία και τις υπηρεσίες φωνής. Τέλος οριστικά στο λιγνίτη.
Γιώργος Στάσσης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ισχυρά αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο με EBITDA στα 0,7 δισ. ευρώ

Επενδύσεις 0,5 δισ. ευρώ με 82% αυτών σε ΑΠΕ, ευέλικτη παραγωγή και διανομή. Εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ στα 7,2GW με επιπλέον 6,7GW έργα υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή. Επιβεβαίωση των προοπτικών για το 2026 με εκτίμηση για προσαρμοσμένο EBITDA στα 2,4 δισ. ευρώ.