ΓΔ: 2643.68 0.44% Τζίρος: 28.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:00:37
Φωτο: Shutterstock

Επαρκή τα κεφάλαια των μη συστημικών τραπεζών

Ολοκληρώθηκε το stress test από την Τράπεζα της Ελλάδος με θετικά, σε γενικές γραμμές, αποτελέσματα. Δεν θα απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίων, οι πρόσθετες ανάγκες ορισμένων τραπεζών θα καλυφθούν με τα capital plans.

Δεν θα χρειασθούν αυξήσεις κεφαλαίου οι μη συστημικές τράπεζες της χώρας, που πέρασαν με αρκετά καλές επιδόσεις, σε γενικές γραμμές, το stress test (άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων) από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος, που διενεργήθηκε στις μη συστημικές τράπεζες ένα χρόνο μετά τον αντίστοιχο έλεγχο στις συστημικές, έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα είναι θετικά. Προέκυψε, ειδικότερα ότι σχεδόν όλες οι μικρές τράπεζες πληρούν το κριτήριο κεφαλαιακής επάρκειας και μόνο σε ορισμένες τράπεζες εντοπίζονται μικρές κεφαλαιακές ανάγκες, οι οποίες θα καλυφθούν μέσω των σχεδίων τους για κεφαλαιακή ενίσχυση (capital plans), χωρίς να απαιτηθεί να προσφύγουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η άσκηση άρχισε τον Απρίλιο και την «έτρεξε» η Τράπεζα της Ελλάδος με την επίβλεψη της ΕΚΤ, καθώς οι μη συστημικές τράπεζες δεν εποπτεύονται απευθείας από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Βάση αναφοράς αποτέλεσαν τα οικονομικά στοιχεία στο τέλος της χρήσης 2018. Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ελέγχθηκε σε δύο σενάρια, βασικό και δυσμενές, για τη χρονική περίοδο 2019 - 2021.

Στο stress test συμμετείχαν οι τράπεζες Attica Bank, Praxia, η Optima (πρώην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος) και οι συνεταιριστικές τράπεζες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλλειμμα 2,28 δισ. ευρώ στην κεντρική διοίκηση το 7μηνο του 2026

Έλλειμμα 2,28 δισ. ευρώ εμφάνισε η κεντρική διοίκηση το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2026, έναντι πλεονάσματος 1,86 δισ. ευρώ το 2025, με αύξηση εσόδων και δαπανών στο τακτικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

AMLA: Νέα εποχή στην εποπτεία για ξέπλυμα χρήματος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η AMLA και το νέο εποπτικό πλαίσιο αλλάζουν ριζικά την εποπτεία κατά του ξεπλύματος χρήματος στην ΕΕ, με αυστηρότερους ελέγχους, κοινά πρότυπα. Πλήρης εφαρμογή έως το 2028 σε όλη την Ευρώπη. Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σωρός κερμάτων με γράφημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρο-χρηματοδοτήσεις: Παραμένουν σε «χαμηλή πτήση» παρά το άλμα +136% το 2025

Στα 18,9 εκατ. ευρώ έφτασαν οι μικροχρηματοδοτήσεις το 2025, από 8 εκατ. το 2024, με ώθηση από το Ταμείο Μικροπιστώσεων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά η συνολική συνεισφορά τους την αγορά να παραμένει πολύ μικρή.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την ολοκλήρωσή της για να ενισχύσει την ασφάλειά της

Ο Γ. Στουρνάρας τονίζει ότι οι διεθνείς αναταράξεις είναι ευκαιρία για την Ευρώπη να επιταχύνει την ολοκλήρωση και τον πολιτικό συντονισμό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εστίασης σε επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ευημερία.