Η ιστορία της Τεχνικής Ολυμπιακής, ιδιοκτήτριας του Πόρτο Καρράς, του πλέον εμβληματικού συγκροτήματος της Βορείου Ελλάδος, αρχίζει από το 1965, όταν σε ηλικία 29 ετών ο Kωνσταντίνος Στέγγος έφυγε από την Πάτρα και ήρθε στην Aθήνα, με μόνο «όπλο» μια μπουλντόζα και καταλήγει σήμερα στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με τον Ιβάν Σαββίδη.
Από τότε πέρασαν 54 χρόνια και η πορεία ήταν στρωμένη τόσο με δάφνες, όσο και με αγκάθια, καθώς η Τεχνική Ολυμπιακή έχει γράψει ιστορία επιτυχιών, αλλά έχει περάσει και περιόδους που τα πάντα φάνταζαν μαύρα.
Το Πόρτο Καρράς ανήκε αρχικά ως δασική περιοχή στην Μονή Γρηγορίου του Αγίου όρους και είχε πωληθεί στον εφοπλιστή Γιάννη Καρρά. Η εκμετάλλευσή της «ξεκλείδωσε» με νομοθετικό διάταγμα του 1968 και με νόμο του 1977, που προέβλεπε την τουριστική αξιοποίησή της. Αυτή ήταν η αρχή για μια πορεία γεμάτη αναταράξεις.
Η εταιρεία, αν και από τις μεγαλύτερες, έως τότε, κατασκευαστικές έγινε γνωστή για το Πόρτο Καρράς, την είσοδό της στην Αμερικανική αγορά μέσω της Tousa που κατέληξε σε φιάσκο, την είσοδο της Deutsche Bank στο μετοχικό της κεφάλαιο, την τροπολογία Πάχτα, με βάση την οποία αποχαρακτηρίζονταν 110 στρέμματα, ρύθμιση που θεωρήθηκε φωτογραφική υπέρ του Κ. Στέγγου, αλλά και την εμπλοκή της στο καρτέλ των κατασκευαστικών, όπου η Τεχνική Ολυμπιακή «έπεσε στα μαλακά», καθώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα επιείκειας.
Η είδηση των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για την πώληση του συγκροτήματος αρχικά ήρθε με ανακοίνωση από την εταιρεία. Αμέσως μετά διέρρευσε στην αγορά, αν και επίσημα δεν έχει επιβεβαιωθεί, ότι αυτές διεξάγονται με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.
Η ιστορία της πώλησης του Πόρτο Καρράς δεν είναι χθεσινή υπόθεση και η αγορά γνωρίζει ότι ήδη από το καλοκαίρι του 2015, που η διοίκηση εξασφάλισε από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Χαλκιδικής (4/8/2015), την άδεια για την κατασκευή των 526 βιλών στην έκταση του Πόρτο Καρράς, το πωλητήριο είχε αναρτηθεί αλλά με πολύ υψηλό πήχη από την πλευρά του «πατριάρχη» της εταιρείας, Κ. Στέγγου.
Όλοι θυμούνται τις διαπραγματεύσεις με την Hines και αρκετοί είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι το τίμημα που κάθε φορά έμπαινε στο τραπέζι ήταν απαγορευτικό.
Η εμφάνιση Σαββίδη
Ωστόσο, σήμερα παρά το ότι οι ζημιές στην Tεχνική Oλυμπιακή διευρύνονται (147,5 εκατ. ευρώ είναι οι συσσωρευμένες), ο Όμιλος δεν εκτελεί κανένα έργο στην Eλλάδα και οι υποχρεώσεις του είναι αρκετά μεγάλες, ο Kωνσταντίνος Στέγγος αναγκάζεται να αφήσει πίσω τα risky games και να λάβει αποφάσεις ώστε να διασώσει τον Όμιλο που δημιούργησε μόνος του, από το μηδέν.
Έναν όμιλο που διαθέτει στο portfolio του τις Πόρτο Kαρράς AE, Kτήμα Πόρτο Kαρράς, Πόρτο Kαρράς Mαρίνα, Πόρτο Kαρράς Γκολφ, Πόρτο Kαρράς Tουριστικές Aναπτύξεις, Πόρτο Kαρράς Eνεργειακά, Tοξότης ATE, Σάμος Mαρίνες, Oλυμπιακή Πλωτά, Tεχνική Oλυμπιακή Aερομεταφορές, Eurorom Construct, Lamda Olympic SRL.
Οι ενδιαφερόμενοι για το «διαμάντι στο στέμμα» ήταν αρχικά η ΤΕΜΕΣ, που ελέγχει το Costa Navarino και το Χίλτον, η αμερικανική εταιρεία Hines και η Prodea Investments, ωστόσο, κεφάλι πήρε τελικά ο Ιβάν Σαββίδης, ως ο επικρατέστερος διεκδικητής του Πόρτο Καρράς.
Αποτίμηση 394,5 εκατ. ευρώ
Σημειώνεται ότι το Πόρτο Καρράς έχει αποτιμηθεί προς 394,5 εκατ. ευρώ (στοιχεία 31/12/2018), αξία που είναι μειωμένη κατά 72,5 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης της 31/12/2017.
Βρίσκεται σε έκταση 17.630 στρεμμάτων στη Σιθωνία, και περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία Villa Galini, τα πέντε αστέρων Meliton και Sithonia και το Village Inn. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα διαθέτει την μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, γήπεδο γκολφ 18 οπών και συνεδριακό κέντρο. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, η Πόρτο Καρράς Α.Ε. έχει εξασφαλίσει την οικοδομική άδεια για την κατασκευή 526 υπερπολυτελών κατοικιών.
Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών θα κριθεί από το ύψος του τιμήματος στο οποίο εκτιμάται ότι θα ενσωματωθεί η υπεραξία της οικιστικής επένδυσης.
Απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις
Ωστόσο, τα «τρωτά» σημεία του συγκροτήματος, είναι αρκετά, καθώς το κόστος της ριζικής ανακαίνισης, της διαμόρφωσης - αναβάθμισης όλων των χώρων και της ανάπτυξης του σκέλους για τις βίλες, προκειμένου το εμβληματικό συγκρότημα να αποκτήσει την παλιά του αίγλη τοποθετείται, περί τα 100-120 εκατ. ευρώ.
Επίσης, βαρίδι είναι και το δάνειο των 45 εκατ. από την Fortress που έχει σημαντικά ενέχυρα και συγκεκριμένα προσημειώσεις για τα ξενοδοχεία (Σιθωνία και Mελίτων), τη μαρίνα, το γήπεδο γκολφ, τη βίλα Γαλήνη, δηλαδή όλο σχεδόν το συγκρότημα. Το δάνειο που δόθηκε με επιτόκιο 15% πρέπει να αποπληρωθεί μέσα σε 18 μήνες με δικαίωμα ετήσιας παράτασης. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν αν το δάνειο θα αποπληρωθεί από τον πωλητή, ή θα μείνει στον αγοραστή.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως αν το τίμημα κινηθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ, τότε το κόστος για το νέο ιδιοκτήτη θα ξεπεράσει με την ανάπτυξη των τουριστικών κατοικιών κατά πολύ τα 500 εκατ.ευρώ.
Τέλος, αν και η αγορά θεωρεί ότι είναι η τελευταία ελπίδα να πουληθεί το συγκρότημα πάντα υποβόσκει το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι αν η πώληση δεν τελεσφορήσει πάλι.
Ισχυρός «παίκτης» στον τουρισμό
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν η συμφωνία προχωρήσει, ο Ιβάν Σαββίδης θα είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος παίκτης στον τομέα του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς σχεδιάζει την τουριστική αξιοποίηση της έκτασης 230 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής, όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ, της οποίας την παραχώρηση έχει αναλάβει για διάστημα 99 ετών.
Παράλληλα, ο Ιβάν Σαββίδης έχει αποκτήσει μέσω μίσθωσης και το εμβληματικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, Μακεδονία Παλλάς, για 40 χρόνια.