ΓΔ: 2220.57 -1.17% Τζίρος: 80.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:15:42

ΑΔΜΗΕ: Δάνειο έως 300 εκατ. από ΕΤΕπ για διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φθάνει στο ένα δισ. ευρώ, ενώ υλοποιείται από την Αριάδνη Interconnection, η οποία είναι θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ.

Την υπογραφή δανειακής σύμβασης, το ύψος της οποίας μπορεί να φθάσει έως και τα 300 εκατ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), η οποία αφορά τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής. 

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ που υλοποιείται από την 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη Interconnection», με την οποία υπήρξε και η υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ το αρχικό ποσό είναι 200 εκατ. ευρώ με δυνατότητα επέκτασης της χρηματοδότησης κατά 100 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση φέρει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και έχει διάρκεια 20 έτη, συμπεριλαμβανομένης 5ετούς περιόδου χάριτος. Η δυνατότητα συμμετοχής της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση του έργου προβλεπόταν ως option στη δανειακή σύμβαση που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο με τη Eurobank, η οποία ενεργοποιήθηκε διασφαλίζοντας ακόμη καλύτερους όρους χρηματοδότησης.

Η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο υποδομής που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στη χώρα. Η χρηματοδότησή της στηρίζεται σε τρεις άξονες: τραπεζικό δανεισμό, ιδία κεφάλαια και κοινοτικούς πόρους. Τα ιδία κεφάλαια ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό, το έργο συγχρηματοδοτείται πλέον ισομερώς από τη Eurobank και την ΕΤΕπ (200 εκατ. έκαστη). Για το υπόλοιπο ποσό των 400 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθεί η συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα είναι κρίσιμη για τον εκσυγχρονισμού του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας που αποτελεί έναν από τους βασικούς μας στόχους τα επόμενα έτη. Η σύνδεση του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού αποτελεί αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση όπως επίσης και στη μετάβαση της χώρας σε μία οικονομία με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, επισήμανε: «Η συμμετοχή της ΕΤΕπ διασφαλίζει ακόμη καλύτερους όρους χρηματοδότησης για το ιστορικό έργο διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα και ανανεώνει την ψήφο εμπιστοσύνης της ευρωπαϊκής τράπεζας στα έργα του Διαχειριστή. Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι με την πορεία υλοποίησης του έργου, το οποίο έχει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους πολίτες της χώρας».

Ο κ. Christian Kettel Thomsen, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ σχολίασε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευτεί να συνδράμει τις επενδύσεις ενεργειακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα. Με τη νέα χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕπ υποστηρίζει έμπρακτα την υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις παγκοσμίως, η οποία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Κρήτη και η αύξηση της κατανάλωσης καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα».   
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μαργαρής ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Δίκτυα & διασυνδέσεις, το κλειδί για το ευρωπαϊκό μέλλον

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης τόνισε τη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για το ευρωπαϊκό μέλλον, ενώ χαρακτήρισε θετικό βήμα την έγκριση για τη Great Sea Interconnector, υπογραμμίζοντας την ενίσχυση επενδύσεων.
Ενεργειακό σεμινάριο Ευρώπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι. Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Η διασύνδεση είναι το μέλλον της Ευρώπης

Ο Ιωάννης Μάργαρης, αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων ως μέσο ενεργειακής ασφάλειας, επισημαίνοντας τα πολιτικά, ρυθμιστικά και κοινωνικά εμπόδια που καθυστερούν τα σχετικά έργα.
Υποθαλάσσιο καλώδιο Cyprus
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έγκριση στον ΑΔΜΗΕ για αίτημα χρηματοδότησης διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου

Άναψε το «πράσινο φως» στον ΑΔΜΗΕ για αίτημα χρηματοδότησης προς την ΕΤΕπ για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, μετά από συνάντηση στη Λευκωσία. Το έργο χαρακτηρίστηκε στρατηγικής σημασίας στη σημερινή γεωπολιτική συγκυρία.