Το ΔΣ της ΔΕΗ ενέκρινε Συμφωνητικό Συνεργασίας μεταξύ της, κατά 100% θυγατρικής της εταιρείας, ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και της RWE Renewables GmbH, με σκοπό την από κοινού συνεισφορά και υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW μέσω κοινού επενδυτικού οχήματος (JVCo). Τα ποσοστά συμμετοχής στο κοινό επενδυτικό σχήμα θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.
Όπως έγραφε νωρίτερα το Businessdaily, πρόκειται για ένα ακόμη μνημόνιο συνεργασίας, αντίστοιχο με εκείνα που έχει υπογράψει η ΔΕΗ με την πορτογαλική EDP Renewables και με την Masdar, με την ουσιώδη ωστόσο διαφορά αφενός του πολύ πιο «βαριού» ονόματος της RWE, αφετέρου ότι η ατζέντα συμπεριλαμβάνει και το μεγαλεπήβολο project της απολιγνιτοποίησης σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.
Τούτο σημαίνει ότι εκτός από joint ventures σε κάποια από τα μεγάλα φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 2 GW, που σχεδιάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν και στην μετατροπή κάποιων λιγνιτικών μονάδων, σε εργοστάσια παραγωγής βιομάζας.
Υπενθυμίζεται ότι η RWE είχε φθάσει πολύ κοντά σε συμφωνίες με τη ΔΕΗ προ 13 ετών. Επί ημερών του Τάκη Αθανασόπουλου της ΔΕΗ, οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή δύο μεγάλων μονάδων λιθάνθρακα, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε λόγω σφοδρών αντιδράσεων από την τότε αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ και των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα και η ανάπτυξη των έργων να γίνει σύμφωνα με τις εταιρικές πρακτικές του κάθε μέρους με βάση τη βέλτιστη δομή συνεργασίας και το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο. Μέσω της συνεργασίας τους, τα μέρη στοχεύουν στην ανάπτυξη από κοινού έργων στην Ελλάδα, επιδίωξη η οποία ευθυγραμμίζεται με τους φιλόδοξους στόχους της ΔΕΗ για σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ. Οι δύο εταιρείες θα εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας για την σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη στην Ελλάδα μέχρι το 2028.