ΓΔ: 1398.34 0.55% Τζίρος: 42.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:16:09 DATA
Φώτο: ΔΕΗ

ΔΕΗ: Οι κινήσεις του 2021 με στόχο τη δημιουργία ενός success story

Η έξοδος από τη λιγνιτική παραγωγή, οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, η ενισχυμένη ρευστότητα και κερδοφορία προδιαγράφουν ακόμη καλύτερη πορεία το 2021 για τη ΔΕΗ.

Αυξημένα κέρδη μέσα στο 2020, συνέχιση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και εξυγίανσης, στροφή σε πράσινες επενδύσεις. Η ΔΕΗ έκανε μία πορεία – έκπληξη φέτος στο χρηματιστήριο Αθηνών, με την καλύτερη απόδοση για το 2020 (79,9%) και τον επόμενο χρόνο θα κινηθεί στην κατεύθυνση που έδωσε το νέο business plan για την περίοδο 2021-2023, με νέες δράσεις που θα φέρουν βελτίωση στην οικονομική θέση και θα ενισχύσουν τις προσπάθειες να πιάσει τους περιβαλλοντικούς της στόχους, ενώ μεγάλα οφέλη αναμένονται και από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.

Το 2021 ξεκινάει με το «δεξί» καθώς η ΔΕΗ θα λάβει 200 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο ως προκαταβολή για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για τη χρήση 2021, ενώ μέσα στον Ιανουάριο θα λάβει και άλλα 200 εκατ. ευρώ από το πακέτο της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, για χρέη άνω των 90 ημερών, από την Pimco. 

Δημιουργώντας ένα success story

Με σταθερή προσήλωση στη δημιουργία ενός success story, η διοίκηση της ΔΕΗ ανανέωσε μέσα στους προηγούμενους μήνες την εταιρική της ταυτότητα και προχωράει το πρόγραμμα εξυγίανσης και στροφής της εταιρείας στην κερδοφορία. Ήδη, στα αποτελέσματα 9μήνου του 2020 η μεταβολή ήταν τεράστια. Η ΔΕΗ κατάφερε από ζημιές 416,8 εκατ. ευρώ πέρασε να περάσει σε κερδοφορία 46,6 εκατ. ευρώ, καθώς ευνοήθηκε από τη μείωση των τιμών χονδρικής και την πτώση στο κόστος προμήθειας καυσίμων.

Σύμφωνα με ανάλυση της Pantelakis Sec η καθιέρωση υψηλότερων τιμολογίων λιανικής από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και μετά (αυξάνοντας τα έσοδα κατά 490 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση) αντιστάθμισε σχεδόν πλήρως τη μείωση κατά 5% της συνολικής ζήτησης του τρίτου τριμήνου και τη συνεχή πτώση του μεριδίου αγοράς (σε 68% από το 74% πριν από ένα χρόνο), με τις πωλήσεις του 3ου τριμήνου να μειώνονται κατά 2% σε ετήσια βάση στα 1,271 εκατ. ευρώ (έναντι 1,258 εκατ. ευρώ). Η ΔΕΗ βελτιστοποίησε το μείγμα της παραγωγής ελαχιστοποιώντας την ακριβή και ζημιογόνο παραγωγή λιγνίτη κατά τη διάρκεια του τριμήνου (-58% σε ετήσια βάση),

Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ακολούθησε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ σε «Β» από «Β-» από τον οίκο Standard and Poor's που έθεσε και σταθερό outlook αναμένοντας πως το σχέδιο μετασχηματισμού της εταιρείας θα αποδώσει, την ίδια στιγμή που αυξάνεται και η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας.

Όπως σημείωσε στην έκθεση η S&P, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την προσδοκία του οίκου πως η στρατηγική επανατοποθέτηση και η βελτίωση των αρχών που διέπουν τη λειτουργίας της ελληνικής αγοράς ενέργειας έχουν αλλάξει την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ μειώνοντας τις ανησυχίες για τη ρευστότητά της και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της. 

Τη σαφή βελτίωση της οικονομικής θέσης της ΔΕΗ αντανακλά και η τοποθέτηση στο ΒΒ- της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον οίκο αξιολόγησης, Fitch Ratings, στην πρώτη έκθεσή του για την ΔΕΗ. Ο οίκος τονίζει ότι η αξιολόγησή του έχει λάβει υπόψη την ολοκληρωμένη επιχειρησιακή δομή της εταιρείας, την ισχυρή θέση της στην εγχώρια αγορά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της ως αποτέλεσμα της στρατηγικής επανατοποθέτησης της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τις εποικοδομητικές μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα στην αγορά ενέργειας από το 2019.

Στόχος Στάσση «ο ολικός μετασχηματισμός»

Επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ψηφιοποίηση και επικέντρωση στην κάλυψη των αναγκών πελατών – καταναλωτών είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η μεταμόρφωση της ΔΕΗ από μία ζημιογόνο και ταυτόχρονα ρυπογόνο εταιρεία σε έναν σύγχρονο και ανταγωνιστικό ενεργειακό όμιλο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, κ. Γ. Στάσσης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg

Όπως τονίζει ο κ. Στάσσης η ΔΕΗ είναι απόλυτα έτοιμη για έναν «ολικό μετασχηματισμό», με δεδομένο ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε κλείσιμο όλων των λιγνιτικών της μονάδων έως το 2028, ενώ η στροφή στην ψηφιοποίηση όλου του φάσματος παραγωγής αλλά και παροχής υπηρεσιών αποτελεί το νέο μεγάλο αλλά και αναγκαίο στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσει. 

Παραδέχεται ότι η εταιρεία σαφώς θα χάσει σημαντικό μέρος του μεριδίου της στην ελληνική ενεργειακή αγορά, με δεδομένο ότι έχει πάψει, πλέον, να είναι μονοπώλιο και ο ανταγωνισμός έχει ενισχυθεί, αλλά αυτή η προοπτική δεν «τρομάζει» τη διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς στόχος είναι να καταστεί μία πιο «μικρή» αλλά ταυτόχρονα ευέλικτη εταιρεία, που μπορεί να παράσχει ένα ανταγωνιστικό προϊόν. 

«Οραματιζόμαστε τη ΔΕΗ ως μία μικρότερη εταιρεία, αλλά πιο αποτελεσματική, με υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών που υπάρχουν και με λιγότερο ρίσκο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία απολιγνιτοποίησης (σ.σ.: πώληση των συγκεκριμένων μονάδων), γεγονός που θα μειώσει τα επίπεδα ρύπων και ως εκ τούτου και το ρίσκο», προσθέτει ο κ. Στάσσης, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η στροφή της ΔΕΗ στις ΑΠΕ αποτελεί όχι μόνο αναγκαία αλλά απόλυτα απαραίτητη επιλογή. 

Στο επικαιροποιημένο business plan για την περίοδο 2021-2023 η ΔΕΗ παρουσίασε τρεις βασικές δράσεις που αναλαμβάνει για να μετασχηματιστεί σε μία οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη επιχείρηση και έθεσε στόχο να αυξηθούν πάνω από 1,1 δισ. ευρώ το 2023 τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA).

  • Η πρώτη αφορά στην ένταξη της πράσινης συμφωνίας στην παραγωγή μέσω της απολιγνιτοποίησης και της αύξησης εισροής των ΑΠΕ. Ειδικότερα, η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ το 2023 θα σημειώνει μείωση 54% από τις 10,6 TWh το 2019 στις 4,8 TWh το 2023. Ήδη μέσα στο 2021 αναμένεται το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολη 3 και η Καρδιά 3 και 4.
  • Η δεύτερη έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση και τη βελτίωση της παραγωγικής αποδοτικότητας. Στον τομέα αυτή η ΔΕΗ σκοπεύει να βελτιώσει την παραγωγική ικανότητα των μονάδων, να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να αναβαθμίσει τα συστήματά της.
  • Η τρίτη δράση φέρνει τον πελάτη στο επίκεντρο προσφέροντας νέα προϊόντα, δημιουργώντας ψηφιακές λύσεις αν και το μερίδιο της εταιρείας θα πέσει στο 54% το 2023 από το 64% που είναι σήμερα.

Έσοδα 4 δισ. ευρώ έως το 2023

Σε έσοδα πάνω από 4 δισ. ευρώ και επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 1,1 δισ. ευρώ στοχεύει η ΔΕΗ με το νέο της επενδυτικό πλάνο.Τα EBITDA που θα φτάσουν αυτό τον στόχο θα προέρχονται κατά 42% από το δίκτυο διανομής, 41% από τη λιανική, 11% από τη συμβατική παραγωγή και τέλος κατά 3% από τις ΑΠΕ. Το νέο business plan στοχεύει η μόχλευση  να είναι μικρότερη από 3,5 φορές. Αυτό θα γίνει μέσω μείωσης δανεισμού ώστε τα δανειακά κεφάλαια να είναι λιγότερο από 3,5 φορές μεγαλύτερα από τα ίδια κεφάλαια.

Η εταιρεία σκοπεύει να πετύχει αυτούς τους στόχους μέσω της μείωσης της εξάρτησης από τον λιγνίτη και της έκθεσης σε δαπάνες για δικαιώματα ρύπων, μέσω της αναστόχευσης των πόρων της εταιρείας προς τις ΑΠΕ και τέλος, μέσω του εκσυγχρονισμού του δικτύου της. 

Στόχος οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας τα επόμενα 3 χρόνια φτάνουν τα 3,4 δισ. ευρώ, με το 34% να αφορά στις ΑΠΕ, το 21% τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το 42% τη διανομή και ένα 3% να αφορά άλλους τομείς. 

Ειδική αναφορά γίνεται σε επενδύσεις 1,4 δισ. ευρώ στα δίκτυα ενώ μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια θα δημιουργήσει 1000 νέα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον η ΔΕΗ θα αξιοποιήσει το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να εντάξει πάνω του οπτικές ίνες. Σε επόμενη φάση με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν από το ενεργειακό δίκτυο και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (masterplan) για τις λιγνιτικές περιοχές εντάσσεται και η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων από τον όμιλο ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 2,3 GW στη Δυτική Μακεδονία, μία επένδυση 133 εκατ. ευρώ και στη Μεγαλόπολη ισχύος 0,5 GW. Παράλληλα, σε κοινοπραξία με την ARCHIRODON υπέβαλε προσφορά  κατά τη φάση προεπιλογής για το υδροηλεκτρικό έργο Cebren, το οποίο αφορά την παραχώρηση άδειας για τη χρήση νερού σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός) στη Β. Μακεδονία.

Το μεγάλο στοίχημα του ΔΕΔΔΗΕ

Ρεκόρ διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον ΔΕΔΔΗΕ καταγράφεται, εξάλλου, στην έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση του 49 % των μετοχών του Διαχειριστή, που προκηρύχθηκε από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, οι σύμβουλοι της ΔΕΗ για τη συναλλαγή έχουν προσεγγίσει 70 πιθανούς επενδυτές από τους οποίους οι 19 ανταποκρίθηκαν θετικά, αριθμός που δεν έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν σε market test για ελληνική εταιρεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

photovoltaika-parka
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ και RWE αρχίζουν εργασίες για το μεγάλο φωτοβολταϊκό στο Αμύνταιο

Εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 940 MW θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στο πρώην λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου από την κοινή εταιρεία ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή που ίδρυσαν η ΔΕΗ και η γερμανική RWE.
Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επαναγορά μετοχών θα αρχίσει η ΔΕΗ, τι θα γίνει με τα νέα τιμολόγια

Γ. Στάσσης: «Θεωρώ ότι η μετοχή όχι μόνο θα ανακάμψει αλλά θα πρωταγωνιστήσει». Τι είπε για αναπροσαρμογή τιμολογίων χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής και ενεργειακή ασφάλεια τον χειμώνα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Παράθυρο» σε εξαγορές ανοίγει η ΔΕΗ για γρήγορη στροφή στις ΑΠΕ

Για πρώτη φορά η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται ανοικτή σε deal που θα επιταχύνουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Τα υψηλά λειτουργικά κέρδη, οι εκπτώσεις των 800 εκατ. ευρώ και οι προβλέψεις για το 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το σίριαλ των ερευνών εναντίον της ΔΕΗ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Από την έρευνα για το μονοπώλιο στους λιγνίτες που μόλις πρόσφατα διευθετήθηκε, ως τη νέα έρευνα για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και τις προειδοποιήσεις των βιομηχάνων για προσφυγή στις Βρυξέλλες.
ygroilektriko
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρέφονται στα μικρά υδροηλεκτρικά οι μεγάλοι της αγοράς ενέργειας

Κοινή επένδυση από ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σε μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό στην Αρκαδία. Θα δημιουργηθούν 150 θέσεις εργασίας στην φάση κατασκευής. Ποια τα πλεονεκτήματα των υδροηλεκτρικών.