ΓΔ: 2029.05 0.23% Τζίρος: 40.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:50:44
Φωτο: Shutterstock

Ζημιογόνο το εννεάμηνο του 2020 για την Motor Oil

Μέσω θυγατρικών στη Μέση Ανατολή, τη Μεγάλη Βρετανία, την Κύπρο και τα Βαλκάνια, ο όμιλος σχεδιάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και την ενδυνάμωση του εξαγωγικού προσανατολισμού.

Πτώση εσόδων και ζημιές έναντι κερδών εμφάνισε ο όμιλος της Motor Oil στο εννεάμηνο του 2020. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 4,47 δισ. ευρώ από 7,05 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2019, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 131,56 εκατ. ευρώ από κέρδη 289,96 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Παράλληλα, ο όμιλος κατέγραψε ζημιές μετά από φόρους 106,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 206,37 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2019.

 

Σχετικά με την πανδημία και τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στον κλάδο διύλισης και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου αλλά και στο οικονομικό περιβάλλον γενικότερα, η Motor Oil χαρακτηρίζει την πορεία τόσο για τον όμιλο όσο και για την εταιρεία ικανοποιητική. Μάλιστα, μέσω θυγατρικών στη Μέση Ανατολή, τη Μεγάλη Βρετανία, την Κύπρο και τα Βαλκάνια, σχεδιάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων του στο εξωτερικό και την ενδυνάμωση του ήδη ισχυρού εξαγωγικού προσανατολισμού του.

Παράλληλα, αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αρνητικού οικονομικού και κοινωνικού κλίματος, η διοίκηση θεωρεί ότι ο κλάδος διύλισης και εμπορίας πετρελαίου, καθότι διεθνοποιημένος, ανήκει σε εκείνες τις επιχειρηματικές κατηγορίες που επηρεάζεται σημαντικά σε περίπτωση επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας της εξάπλωσης της νόσου.

Εξάλλου, η διοίκηση τονίζει ότι ο όμιλος έχει εξασφαλίσει επιπλέον γραμμές χρηματοδότησης περίπου 320 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του και την υλοποίηση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων όπως αυτές έχουν ήδη προγραμματισθεί.

Επίσης η εταιρεία καθώς και όλες οι σημαντικές θυγατρικές του ομίλου στην Ελλάδα αξιοποίησαν τις νέες δημοσιονομικές και φορολογικές πολιτικές και κανονισμούς της πολιτείας περί μη καταβολής προκαταβολής φόρου, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω ρευστότητα (εταιρεία: περίπου 68 εκατ. ευρώ, Όμιλος: περίπου 71 εκατ. ευρώ). Επίσης οι θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου που μισθώνουν πρατήρια, εφάρμοσαν την σχετική τροποποίηση περί μειώσεων ενοικίων λόγω Covid-19 εξοικονομώντας σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ.

Τέλος, η εταιρεία ολοκλήρωσε τις εργασίες τακτικής συντήρησης του συγκροτήματος mild hydrocracker στην αρχή της πανδημίας που λόγω των προληπτικών μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων της, δεν θα μπορούσαν εύκολα να πραγματοποιηθούν αργότερα, ενώ εκμεταλλεύθηκε έτσι επίσης την αρχική περίοδο της πρώτης σημαντικής μείωσης της ζήτησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης Εκδήλωση
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα Πιερρακάκη - τραπεζών, το bonus στα ταμεία της Aktor και το ΔΝΤ

Το εξαιρετικό κλίμα στη συνάντηση ΥΠΟΙΚ – τραπεζών λόγω... Ανδρουλάκη, πόσα παραπάνω θα εισπράξει η ΑΚΤΩΡ για το Μετρό Θεσσαλονίκης και γιατί αντιδρούν οι ναυτικοί για τη μεταφορά των διαθεσίμων του ΝΑΤ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Λογότυπο Motor Oil
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Yψηλή η προσαρμοστικότητα της στις αναταράξεις της διεθνούς αγοράς πετρελαίου

Ο CEO της Motor Oil, Π. Τζαννετάκης, τόνισε την ευελιξία της εταιρείας στην προμήθεια πετρελαίου, με νέο μείγμα προμηθευτών. Η παραγωγή αυξήθηκε, η ζήτηση παραμένει ισχυρή, ενώ δύο φορτία παραμένουν στα Στενά του Ορμούζ.
Γιάννης Βαρδινογιάννης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων «κλειδί» για την ανθεκτικότητα

Ο Όμιλος Motor Oil ενισχύει τη θέση του σε ηλεκτρική ενέργεια, ανανεώσιμες και κυκλική οικονομία στοχεύοντας στη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του. Η διύλιση παραμένει κεντρικός πυλώνας.