ΓΔ: 2084.5 0.06% Τζίρος: 73.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:26:37
Φώτο: ΑΠΕ

Pitsos: Λουκέτο στο εργοστάσιο του Ρέντη, μεταφορά στην Τουρκία 

Επιστολή απέστειλε στον πρωθυπουργό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και ζητά παρέμβασή του για το ζήτημα.

Προς κλείσιμο οδηγείται το εργοστάσιο της PITSOS (Πίτσος) στου Ρέντη, με τη γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία Bosch Siemens Hausegerate (BSH) να μεταφέρει την παραγωγή της στην Τουρκία.

Αρχικά, η γερμανική διοίκηση της BSH είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το ιστορικό εργοστάσιο της Πίτσος θα έκλεινε στο τέλος του 2018. Οι πιέσεις ωστόσο των εργαζομένων, των πολιτικών και η αρνητική δημοσιότητα που έλαβε η συγκεκριμένη απόφαση οδήγησαν την εταιρεία να αναθεωρήσει, επιδιώκοντας μια πιο ομαλή έξοδό της από την εγχώρια παραγωγή οικιακών συσκευών.

Με την παρέλευση της διετίας η διοίκηση του ομίλου ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την πρόθεση της να προχωρήσει κανονικά με το σχεδιασμό της και ως εκ τούτου ως το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους να τερματίσει την παραγωγή στο εργοστάσιο του Αγ. Ι. Ρέντη, όπου κατά βάση παράγονται οι εστίες φούρνων της BSH για τη διεθνή αγορά.

Επιστολή της ΠΟΕΜ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, ζητώντας τη λήψη πρωτοβουλιών, ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο ενός ιστορικού εργοστασίου και μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες αυτή τη στιγμή στη χώρα.

«Η Εταιρεία πρώην ΠΙΤΣΟΣ ιδρύθηκε το 1865 έχει μια ιστορία 155 χρόνων. Είναι θυγατρική της ΒSH η οποία ανήκε κατά 50% στη Siemens και κατά 50% στη Bosch. Από 1η Ιανουαρίου 2015 η ΒSH (pitsos) πέρασε εξ ολοκλήρου στη Bosch και η τιμή εξαγοράς ανήλθε στα 3 δις. Η εταιρία μέχρι και σήμερα είναι κερδοφόρα» σημειώνει.

Στην επιστολή αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι της Πίτσος έχουν καταγγείλει την αθέτηση της συμφωνίας για επενδύσεις καθώς και τις αποχωρήσεις. «Μετά από παρουσία της ΠΙΤΣΟΣ 155 ετών στην Ελλάδα, η ΠΙΤΣΟΣ θα παράγεται πλέον στην Τουρκία. Η αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα σημαίνει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μείωση εξαγωγών» τονίζει η ΠΟΕΜ.

Όπως σημειώνει, η εταιρεία BSH (PITSOS) χρησιμοποιήθηκε από τη SIEMENS-BOSCH ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με τη κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία της σύμβασης, αναφέρεται σαφώς ότι, η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας.

«Η εν λόγω επένδυση από τη Siemens των 60 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στη μεταφορά του εργοστασίου της BSH (pitsos). Η νέα επένδυση που θα εξέταζε να πραγματοποιήσει η Siemens στην Ελλάδα ήταν μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση και αφορούσε την μετεγκατάσταση του εργοστάσιου της BSH (pitsos) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ με τη ‘βούλα’ των κυβερνήσεων η SIEMENS επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα» καταγγέλλει η ΠΟΕΜ.

«Ανάπτυξη με κλειστά εργοστάσια δεν υπάρχει» υπογραμμίζει τέλος η ΠΟΕΜ και ζητεί συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τηλεργασία σε εξωτερικό χώρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνημόνιο συνεργασίας Υπ. Παιδείας και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Παιδείας συμφωνούν σε μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου δυναμικού και την ενίσχυση της σύνδεσης εκπαίδευσης–παραγωγής.
Εργοστάσιο βιομηχανίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 52,7 ο PMI: Επιβράδυνση παραγγελιών αλλά διατήρηση παραγωγικής ανόδου

Ο PMI της S&P Global μειώθηκε στις 52,7 μονάδες, με ασθενέστερη άνοδο παραγγελιών και πτώση εξαγωγών. Η παραγωγή και η απασχόληση αυξήθηκαν, ενώ οι τιμές εισροών ανέβηκαν λόγω πρώτων υλών και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εντάθηκαν.
Κουτί «Made in China»
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κίνα: Πάνω από 7.000 έξυπνες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην αγορά

Η Κίνα έχει πλέον πάνω από 7.000 προηγμένες και «έξυπνες» επιχειρήσεις, αποτελώντας τη μεγαλύτερη βάση βιομηχανικής τεχνολογίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας στη Διάσκεψη World Intelligent Manufacturing 2025 στη Ναντζίνγκ.
Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη βιομηχανία μειώθηκε 1,4% τον Οκτώβριο

Ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά 1,4% σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση οφείλεται σε πτώση 4,5% του δείκτη εξωτερικής αγοράς, ενώ ο εγχώριος παρέμεινε σταθερός, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
λιμάνι με κοντέινερ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Βελτίωση εφοδιαστικών αλυσίδων για καλύτερη ισορροπία αγοράς

Έξι υπουργεία στην Κίνα ανακοίνωσαν σχέδιο δράσης για βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας καταναλωτικών αγαθών. Στόχος είναι η ενίσχυση της κατανάλωσης και η δημιουργία ισχυρών εμπορικών κέντρων έως το 2027 και το 2030.