Τη μεγάλη τεχνολογική μετάβαση της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και την επόμενη φάση της, με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη, το digital και το open banking, παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, επισημαίνοντας ότι την τελευταία πενταετία έχουν επενδυθεί 1,3 δισ. ευρώ στην τεχνολογία, μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας.
Το μέγεθος της επένδυσης αποτυπώνει την έκταση ενός μετασχηματισμού που, σύμφωνα με την παρουσίαση, δεν περιορίστηκε στις εφαρμογές που βλέπει ο πελάτης, αλλά έφθασε μέχρι τον τεχνολογικό πυρήνα της τράπεζας. Το μήνυμα που συνόδευσε την παρουσίαση ήταν χαρακτηριστικό: «Imagine the Bank of tomorrow. Build it today».
Αλλαγή «από τα κανάλια έως τον πυρήνα»
Η Εθνική προχώρησε σε συνολική αναμόρφωση της τεχνολογικής της υποδομής, σε 4 βασικά επίπεδα: data, digital, core και περιφερειακά συστήματα.
Στο πεδίο των δεδομένων, καταργήθηκαν χιλιάδες data marts, με τα δεδομένα να ενοποιούνται σε EDW και big-data πλατφόρμες στο cloud, δημιουργώντας μία ενιαία πηγή δεδομένων για την τράπεζα.
Στο digital, δημιουργήθηκε από την αρχή μια νέα πρόταση για mobile και internet banking, η οποία περιλαμβάνει τρεις εφαρμογές, δύο sites και ένα portal, εξυπηρετώντας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το μεγαλύτερο φορτίο στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η αντικατάσταση του core banking. Πρόκειται, όπως ανέφερε η παρουσίαση, για το μεγαλύτερο έργο πληροφορικής στην ελληνική τραπεζική αγορά, με όλους τους πελάτες, τις καταθέσεις και τα δάνεια να έχουν περάσει σε μία πλατφόρμα. Σε αυτή βρίσκονται περίπου 6 εκατ. πελάτες, 12 εκατ. λογαριασμοί και 1,5 εκατ. δάνεια.
Ταυτόχρονα, έγινε μεγάλη απλοποίηση των περιφερειακών συστημάτων. Από περισσότερα από 500 συστήματα, η Εθνική πέρασε σε λιγότερα από 50, βασισμένα σε σύγχρονες πλατφόρμες, με διάμεση ηλικία πέντε ετών.
Στα 4,6 εκατ. οι εγγεγραμμένοι ψηφιακοί χρήστες
Η νέα τεχνολογική βάση αποτυπώνεται και στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Παύλος Μυλωνάς, η Εθνική διαθέτει 4,6 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες στις ψηφιακές υπηρεσίες της και περισσότερους από 3,3 εκατ. ενεργούς χρήστες. Το μερίδιό της στους ενεργούς χρήστες ανέρχεται στο 30%, ενώ σε ετήσια βάση πραγματοποιούνται περισσότερες από 4,5 δισ. χρηματικές και μη χρηματικές συναλλαγές.
Η τεχνητή νοημοσύνη στην πρώτη γραμμή
Η επόμενη φάση του μετασχηματισμού έχει ως έναν από τους βασικούς άξονες την τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν, η Εθνική ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που λάνσαρε customer-facing AI agent, τη Sofia, ενώ ακολούθησαν η χρήση voice AI στο contact center και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στο onboarding νέων πελατών.
Περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι εκπαιδεύτηκαν στο AI
Ο Παύλος Μυλωνάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στον ανθρώπινο παράγοντα. Το μήνυμα της σχετικής παρουσίασης ήταν: χωρίς τους ανθρώπους, τα εργαλεία από μόνα τους δεν αρκούν. Περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι της Εθνικής έχουν ήδη εκπαιδευτεί στην τεχνητή νοημοσύνη, σε διαφορετικά επίπεδα εξειδίκευσης. Παράλληλα με τη μόνιμη ομάδα του AI Hub, η επιδίωξη είναι οι σχετικές δεξιότητες να μην παραμένουν συγκεντρωμένες σε μία μόνο μονάδα, αλλά να αναπτύσσονται σε ολόκληρη την τράπεζα.