ΓΔ: 2628.73 0.65% Τζίρος: 272.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αλέξανδρος Μπένος
Φώτο: Αλέξανδρος Μπένος, CFO Cenergy Holdings, Credit: Business Daily

Cenergy: Άλμα 26% στο EBITDA, ιστορικό υψηλό ανεκτέλεστο έργων στα 3,9 δισ.

Η ισχυρή κερδοφορία α’ εξαμήνου και ένα αυξανόμενο ανεκτέλεστο παραγγελιών οδηγούν σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για το 2026.

Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις κατέγραψε η Cenergy Holdings κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της στους κλάδους των καλωδίων και των σωλήνων χάλυβα.

Η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας, σε συνδυασμό με το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, οδήγησε τη διοίκηση στην αναβάθμιση των εκτιμήσεων για το σύνολο της χρήσης.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 1,15 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 13% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025.

Η άνοδος αποδίδεται στην ισχυρή ανάπτυξη και των δύο βασικών επιχειρηματικών τομέων, γεγονός που αποτυπώνει τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ενεργειακές υποδομές και έργα μεταφοράς ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις διεθνείς αγορές.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η πορεία της λειτουργικής κερδοφορίας. Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 26% και διαμορφώθηκε στα 216 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο κέρδους να ανέρχεται στο ιδιαίτερα υψηλό 18,7%.

Η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως στο ευνοϊκότερο μείγμα πωλήσεων, αλλά και στην ομαλή εκτέλεση των μεγάλων έργων που έχει αναλάβει ο Όμιλος.

Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 43%, φτάνοντας τα 177 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ενισχύθηκαν κατά 45%, στα 138 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η περαιτέρω ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών, το οποίο ανήλθε σε περίπου 3,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Το μέγεθος αυτό εξασφαλίζει ισχυρή ορατότητα για τα επόμενα χρόνια και αποτελεί ένδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνει η διεθνής αγορά στις δυνατότητες της εταιρείας να υλοποιεί σύνθετα ενεργειακά έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Με βάση τις επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου και τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του χαρτοφυλακίου έργων, η διοίκηση της Cenergy Holdings προχώρησε στην αναβάθμιση της εκτίμησής της για το σύνολο του 2026.

Πλέον, το αναπροσαρμοσμένο EBITDA αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 390 και 420 εκατ. ευρώ, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης, γεγονός που αντανακλά τη θετική πορεία των δραστηριοτήτων του Ομίλου και τις ευνοϊκές προοπτικές της αγοράς ενεργειακών υποδομών.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Ομίλου, ο Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings, δήλωσε: 
«Το πρώτο εξάμηνο του 2026 αποτέλεσε ακόμη ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη Cenergy Holdings.

Μετατρέψαμε το ήδη ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών σε ιδιαίτερα ικανοποιητικές επιδόσεις, παραμένοντας επιλεκτικοί και πειθαρχημένοι στην ανάληψη και εκτέλεση ενεργειακών έργων.

Και οι δύο τομείς στήριξαν την αύξηση της κερδοφορίας, ενώ η ανάθεση της συμφωνίας-πλαισίου από τον ΑΔΜΗΕ, η μεγαλύτερη στην ιστορία μας, οδήγησε το ανεκτέλεστο σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, με αναθέσεις έργων που πλέον εκτείνονται και μετά το 2030.

Παράλληλα, θέτουμε τα θεμέλια της επόμενης αναπτυξιακής μας φάσης. Η νέα μονάδα παραγωγής χερσαίων καλωδίων στο Maryland, ΗΠΑ θα είναι η βάση της παρουσίας μας στη Βόρεια Αμερική, μια αγορά όπου η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η ενίσχυση των δικτύων και η ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας αναδιαμορφώνουν τις επενδυτικές προτεραιότητες.

Την ίδια στιγμή, η νέα παραγωγική μονάδα σωλήνων χάλυβα στο Ηνωμένο Βασίλειο μας φέρνει πιο κοντά στους πελάτες μας τόσο στις παραδοσιακές ενεργειακές αγορές όσο και στην αναπτυσσόμενη αγορά δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS).

Οι επενδύσεις αυτές ευθυγραμμίζονται με τις επικρατούσες μακροπρόθεσμες παγκόσμιες τάσεις: τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά καλώδια και την ανθεκτική ζήτηση για σωλήνες χάλυβα υψηλών προδιαγραφών.

Μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με αυτοπεποίθηση, πάντα προσηλωμένοι στην ασφάλεια, στην καλή εκτέλεση των έργων και στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Μπένος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy: Προς EBITDA έως 420 εκατ. ευρώ, πιθανό πρώτο HVDC έργο από τον ΑΔΜΗΕ

Δεν αναθεωρεί επίσημα το guidance για το 2026, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και στην αβεβαιότητα που δημιουργούν οι κινήσεις των ΗΠΑ έναντι του Ιράν. Πιθανόν το πρώτο έργο συνεχούς ρεύματος να προέλθει από τον ΑΔΜΗΕ.
Εργοστάσιο Cenergy Holdings
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy στις ΗΠΑ: Πότε μπαίνει σε φουλ παραγωγή το νέο εργοστάσιο

Στα μέσα του 2027 θα ξεκινήσει η λειτουργία και το 2029 θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί τζίρο 250-200 εκατ. δολαρίων το εργοστάσιο της Cenergy. Ευνοϊκή συγκυρία για Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν Hellenic Cables και Jan De Nul με την National Grid

Η Hellenic Cables σε συνεργασία με την Jan De Nul υπέγραψαν συμφωνία με τη National Grid, κατοχυρώνοντας τη συμμετοχή τους στους προκριθέντες αναδόχους για μελλοντικά έργα καλωδίων HVDC στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Hellenic Cables υπέγραψε σύμβαση με την RTE για το έργο Bretagne Sud

Το έργο, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της νότιας Βρετάνης, θα παρέχει συστήματα καλωδίων που θα υποστηρίξουν τη σύνδεση μελλοντικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων με το ηπειρωτικό δίκτυο της χώρας.