ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Αλέξανδρος Εξάρχου
Φώτο: O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AKTOR και Διευθύνων Σύμβουλος της ATLANTIC SEE LNG Trade, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, Credits: Όμιλος AKTOR

Εξάρχου: Δυσκολότερες οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες για LNG στις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AKTOR, Αλέξανδρος Εξάρχου προειδοποιεί ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή και η αβεβαιότητα στις τιμές καθιστούν δυσκολότερη τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων LNG με αμερικανικούς προμηθευτές.

Η εξασφάλιση μακροπρόθεσμων συμβολαίων για αμερικανικό LNG γίνεται πλέον δυσκολότερη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Atlantic SEE LNG Trade, Αλέξανδρο Εξάρχου, καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει ανατρέψει τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πόλεμος με το Ιράν και το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ έχουν εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ Ευρωπαίων και Ασιατών αγοραστών για αμερικανικό LNG. 

Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών spot και κάνει τις αμερικανικές εταιρείες πιο επιφυλακτικές απέναντι σε πολυετείς συμφωνίες, όπως αυτές που επιδιώκει η Atlantic SEE.

«Οι Αμερικανοί προμηθευτές έχουν γίνει απρόθυμοι να δεσμευθούν σε μία τιμή για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο Bloomberg ο Αλέξανδρος Εξάρχου. «Πρόκειται για διαφορετική κατάσταση σε σχέση με πριν από έξι μήνες, όταν αναζητούσαν τέτοιες μακροπρόθεσμες συμφωνίες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αβεβαιότητα για την πορεία των τιμών, μετά και τις ζημιές στο μεγαλύτερο τερματικό εξαγωγής LNG στον κόσμο, στο Κατάρ, έχει οδηγήσει ορισμένους προμηθευτές στις ΗΠΑ ακόμη και στο να προσφέρουν κίνητρα για τη μείωση του μεγέθους υφιστάμενων συμβολαίων.

Στο επίκεντρο η συμφωνία με Venture Global και οι επαφές με Ρουμανία

Η Atlantic SEE, κοινοπραξία του Ομίλου Aktor και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, είχε συμφωνήσει τον Νοέμβριο με τη Venture Global για την εισαγωγή 4 δισ. κυβικών μέτρων LNG ετησίως από το 2030, στο πλαίσιο 20ετούς συμφωνίας. 

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ποσοτήτων προορίζεται για γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η εταιρεία επιδιώκει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρουμανία έως το τέλος του καλοκαιριού, κάτι που θα ανεβάσει τις συνολικές συμφωνημένες ποσότητες στα 3,7 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aktor.

Νέα συμβόλαια LNG με φόντο την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για νέες συμφωνίες αμερικανικού LNG συνδέεται και με την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τερματίσει τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου έως το τέλος του έτους.

Εφόσον υπάρξουν συμφωνίες με τη Βουλγαρία και την Ουκρανία μέσα στους επόμενους μήνες, η Atlantic SEE θα αναζητήσει πρόσθετα συμβόλαια LNG από τις ΗΠΑ, με στόχο οι συνολικές ποσότητες να φτάσουν έως και τα 8 δισ. κυβικά μέτρα. Η εταιρεία εξετάζει επίσης πιθανές συμφωνίες προμήθειας με χώρες όπως η Σερβία, η Κροατία και η Βόρεια Μακεδονία.

Παρότι η συμφωνία με τη Venture Global προσφέρει στην Atlantic SEE προστασία απέναντι στη μεταβλητότητα της αγοράς, ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι οι τιμές των 20ετών συμβολαίων έχουν αυξηθεί σημαντικά.

«Συζητούμε για πρόσθετες ποσότητες με διάφορους προμηθευτές στις ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής της Atlantic SEE, εκτιμώντας ότι οι τιμές spot θα αυξηθούν σημαντικά από τον Σεπτέμβριο.

Ο ίδιος προειδοποίησε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό των κινδύνων εφοδιασμού ενόψει του χειμώνα, την ώρα που η περιοχή προσπαθεί να αναπληρώσει τα μειωμένα αποθέματα φυσικού αερίου στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυβερνητικό κτίριο Καΐρου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής της CIA στο Κάιρο: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου

Ο διευθυντής της CIA συναντήθηκε στο Κάιρο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι για να συζητήσουν εντάσεις στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας την ανάγκη πολιτικής επίλυσης κρίσεων, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προειδοποίηση στο Ιράν για επανέναρξη επιχειρήσεων σε βάρος του

Ο ιρανικός στρατός προειδοποιεί ότι θα απαντήσει δυναμικά σε κάθε αμερικανική επίθεση, τονίζοντας πως όσες περιφερειακές χώρες στηρίξουν τις ΗΠΑ, θα θεωρηθούν μέρη της σύγκρουσης, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.
Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Όροι της Τεχεράνης προς τις ΗΠΑ για το άνοιγμα του Στενού Ορμούζ

Ο Μπαγέρ Γαλιμπάφ δήλωσε πως η Τεχεράνη κατέθεσε στις ΗΠΑ τους όρους της για το Στενό του Ορμούζ, τονίζοντας ότι χωρίς αναγνώριση των δικαιωμάτων του Ιράν και τήρηση δεσμεύσεων δεν θα επανέλθει η κυκλοφορία ή οι διαπραγματεύσεις.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σχέδιο νηοψίας σε κινεζικό πλοίο λόγω λαθών AI του στρατού

Ο αμερικανικός στρατός παραλίγο να κάνει νηοψία σε κινεζικό πλοίο στη Μέση Ανατολή, λόγω εσφαλμένης αναφοράς πληροφοριών που βασιζόταν σε Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με το CNN και τέσσερις ανώνυμες πηγές.