Τον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι πραγματοποιούν αύριο, στις 11 το πρωί, συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, στηρίζει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, «η διάσωση, η ανασυγκρότηση και η οικονομική ανάκαμψη της ΛΑΡΚΟ, επιβάλλεται να γίνουν εδώ και τώρα. Απαιτούμε, μεταξύ άλλων, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, να αξιοποιηθούν οι νέες χρηματοδοτικές προοπτικές για τη στήριξη, τον εκσυγχρονισμό και τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της επιχείρησης, καθώς και να διασφαλιστεί δημόσιος έλεγχος για την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας».
Η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, «μίας από τις μεγαλύτερες εναπομείνασες βαριές βιομηχανίες της χώρας» και επαναλαμβάνει ότι «οι δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ ήταν, είναι και θα είναι, πολύ μεγαλύτερες από τα προβλήματά της».
Υπενθυμίζουμε πως τον περασμένο μήνα, ο διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ με αφορμή τις καταλήψεις στις μονάδες της εταιρείας είχε προειδοποιήσει για λουκέτο και είχε επισημάνει οτι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:
- Επιδόματα που δεν τύγχαναν γενικής εφαρμογής αλλά προορίζονταν για συγκεκριμένα πρόσωπα (Εντοπίστηκε περίπτωση υπαλλήλου που λαμβάνει δύο διευθυντικά επιδόματα συνολικού ύψους 923 ευρώ ενώ εισπράττει και επίδομα γάμου 645 ευρώ.
- Καταβολή διπλών επιδομάτων (Διευθυντή και Προϊστάμενου).
- Ο πιο υψηλόμισθος υπάλληλος το 2019 ελάμβανε μηνιαίο μικτό μισθό ύψους 5.880 ευρώ πλέον λοιπών επιδομάτων, ενώ το μισθολογικό του κόστος για το 2019 ανήλθε σε 134.000 ευρώ.
- Εντοπίστηκαν συνολικά δεκαπέντε περιπτώσεις στελεχών που εισπράττουν μικτή μηνιαία αμοιβή ίση ή μεγαλύτερη αυτής που προβλεπόταν για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
- Εντοπίστηκαν εργαζόμενοι οι οποίοι ευρισκόμενοι σε άδεια ελάμβαναν προσαυξήσεις επιδομάτων βάρδιας ή ετοιμότητας ή βάρδιας Σαββατοκύριακου. Οι ίδιοι εργαζόμενοι σημειώνεται ότι δηλωνόταν, συστηματικά, περί τις τέσσερις φορές το μήνα σε ετοιμότητα με αποτέλεσμα να λαμβάνουν σχεδόν διπλάσιους μισθούς.
- Πολλές φορές οι ίδιοι εργαζόμενοι εργάζονταν υπερωριακά και ταυτόχρονα εμφανίζονταν ως εργαζόμενοι σε ετοιμότητα.
- Εργαζόμενοι που κατείχαν θέση αυξημένης ευθύνης λάμβαναν κατά πολύ χαμηλότερες αμοιβές από Στελέχη με θέσεις χαμηλής ευθύνης ή και χωρίς όποια ευθύνη.