Ο Όμιλος ΔΕΗ και η METLEN υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο για τη σύσταση κοινής εταιρείας, με στόχο την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία χαρτοφυλακίου έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος έως 1.500 MW/3.000 MWh σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ιταλία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κάθε πλευρά θα συμμετέχει στην κοινή εταιρεία με ποσοστό 50%, διαμορφώνοντας ένα ισότιμο σχήμα συνεργασίας.
Για την κατασκευή των σταθμών αποθήκευσης θα χρησιμοποιηθούν δίωρες υγρόψυκτες συστοιχίες μπαταριών τεχνολογίας LFP, οι οποίες μεγιστοποιούν την αξιοποιούμενη ενέργεια και ενισχύουν την ασφάλεια λειτουργίας. Από το συνολικό χαρτοφυλάκιο, τα 1.000 MW αναμένεται να υλοποιηθούν εντός δωδεκαμήνου.
Τα δύο μέρη συνδυάζουν την τεχνογνωσία τους στην ανάπτυξη, κατασκευή και διαχείριση ενεργειακών έργων.
Ο Όμιλος ΔΕΗ, με την παρουσία του στις τρεις χώρες, διασφαλίζει την ταχεία ανάπτυξη και αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας, ενώ η METLEN, με μακροχρόνια εμπειρία και αξιόπιστη τεχνογνωσία, αναλαμβάνει την έγκαιρη και άρτια κατασκευή των έργων.
Ενίσχυση της ευστάθειας και της ενεργειακής μετάβασης
Οι σταθμοί αποθήκευσης θα υποστηρίζουν τη λειτουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, αποθηκεύοντας πλεονάζουσα ενέργεια για χρήση σε περιόδους μειωμένης παραγωγής.
Παράλληλα, θα συμβάλλουν στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, βελτιστοποιώντας τη διαχείριση της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και αυξάνοντας τον βαθμό συνεισφοράς τους στο ενεργειακό μείγμα.
Οι επενδύσεις αυτές ενισχύουν την αξιοποίηση της παραγωγής από ΑΠΕ και συμβάλλουν στη σταθερότητα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στρατηγική σημασία για ΔΕΗ και METLEN
Για τον Όμιλο ΔΕΗ, η συμφωνία εξασφαλίζει την υλοποίηση σημαντικού μέρους του στόχου αποθήκευσης ενέργειας εντός της επόμενης τριετίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα κατασκευής και τη λειτουργική αρτιότητα των έργων.
Τα έργα θα έχουν γεωγραφική διασπορά σε χώρες όπου ήδη δραστηριοποιείται ο Όμιλος, πλησίον υφιστάμενων έργων ΑΠΕ, ενισχύοντας τη συνολική τους απόδοση.
Για τη METLEN, η συνεργασία αποτελεί κομβικό βήμα στη στρατηγική της για ενίσχυση της παρουσίας της στα έργα αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη.
Η εταιρεία αξιοποιεί την εμπειρία της στην ανάπτυξη και λειτουργία ενεργειακών υποδομών, εντάσσοντας την αποθήκευση ενέργειας ως βασικό πυλώνα στο Μεσοπρόθεσμο Business Plan της.
Μέσω της ανάπτυξης έργων BESS και της συνεργασίας με τη ΔΕΗ, ενισχύει τον διεθνή της ρόλο και συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου ενεργειακού συστήματος υψηλής διείσδυσης καθαρής ενέργειας.
Δηλώσεις στελεχών
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ Ομίλου ΔΕΗ, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, δήλωσε: «Η συμφωνία που υπογράψαμε δημιουργεί αξία και για τα δυο μέρη και επεκτείνει την ήδη σημαντική παρουσία του ομίλου μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Τα έργα αποθήκευσης ενέργειας που ήδη υλοποιούνται θα διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή χρήση της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Η ΔΕΗ είναι πρωτοπόρος και σε αυτή τη διαδικασία, καθώς το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας».
Ο Chief Executive Director, Renewables, Storage & Energy Transition Platform, κ. Νίκος Παπαπέτρου, ανέφερε: «Η συμφωνία με τον Όμιλο ΔΕΗ αποτελεί ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα στη στρατηγική της METLEN για την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων που ενισχύουν την ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Συνδυάζοντας τη διεθνή εμπειρία και την τεχνογνωσία της METLEN με την ισχυρή παρουσία και το αποτύπωμα της ΔΕΗ στις αγορές της περιοχής, αποδεικνύουμε στην πράξη πως η αποθήκευση ενέργειας είναι καταλύτης για τη μεγιστοποίηση της αξίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των ηλεκτρικών συστημάτων».