ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Μανουσάκης Μανουσός ADMIE
Φώτο: Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης

ΑΔΜΗΕ: Προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου-Κω

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την προκήρυξη διαγωνισμού για τα υποβρύχια καλώδια HVDC Κόρινθος-Κως, μήκους 1.290 χλμ. και ισχύος 1.000 MW.

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την προκήρυξη διαγωνισμού για τα υποβρύχια ηλεκτρικά καλώδια που θα συνδέσουν την Κόρινθο με την Κω. Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός συστήματος υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC), συνολικού μήκους 1.290 χιλιομέτρων, με αμφίδρομη ροή ισχύος και μεταφορική ικανότητα 1.000 MW.

Η διασύνδεση Κορίνθου-Κω αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη υποβρύχια γραμμή HVDC που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, μετά το έργο Κρήτης-Αττικής. Μέσω αυτής της διασύνδεσης, τα Δωδεκάνησα θα ενταχθούν στο ηπειρωτικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα ανέρχεται σε 1,35 δισ. ευρώ, ενώ η ανάθεση θα βασιστεί στην πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.

Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης θα επιτρέψει την ένταξη της Ρόδου και της Καρπάθου στο ηπειρωτικό σύστημα, μέσω καλωδίων υψηλής τάσης εναλλασσόμενου ρεύματος (HVAC). Αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια ηλεκτροδότησης και για μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων, που σήμερα τροφοδοτούνται έμμεσα από καλώδια μέσης τάσης.

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων αναμένεται να φέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, με την απόσυρση των ρυπογόνων πετρελαϊκών σταθμών. Παράλληλα, θα συμβάλει στη μείωση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για όλους τους καταναλωτές.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει αξιολογήσει θετικά το έργο, ενώ προγραμματίζεται η υπογραφή δανειακής σύμβασης για τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης στις αρχές του 2026. Επιπλέον, ο ΑΔΜΗΕ έχει αιτηθεί επιχορήγηση από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών και σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα και στον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης εντός Ιανουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπεγράφη η συμφωνία εισόδου της Meridiam στη GSI - Δηλώσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράφηκε συμφωνία με τον επενδυτικό όμιλο Meridiam ως πλειοψηφικό μέτοχο της Great Sea Interconnector, για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Συμφωνία υπεγράφη επίσης με ΑΔΜΗΕ και Nexans για θαλάσσιες έρευνες.
Βράβευση ΑΔΜΗΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής βραβεύτηκε ως έργο της χρονιάς 2025

Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο «Στρατηγικό Έργο της Χρονιάς 2025» στο 9ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2026, με τη βράβευση να γίνεται σε εκπροσώπους ΑΔΜΗΕ και αναδόχων.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει λόγος για νέα χάραξη του καλωδίου

Ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου θα περάσει από διαδρομή που έχει σχεδιάσει η ανάδοχος, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς να επηρεάζεται από «τουρκικά θαλάσσια πάρκα», άρα δεν απαιτείται επαναχάραξη.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου σύντομα

Η Ελλάδα προχωρά, σε συνεργασία με τη Γαλλία, το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης. Η ΕΕ παρακολουθεί στενά, ενώ δεν επιτρέπονται εμπόδια από τρίτες χώρες. Θα τηρηθούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες.