Αυξάνεται ραγδαία ο ανταγωνισμός των ελληνικών τραπεζών για επενδυτές που τοποθετούνται σε κόκκινα δάνεια, καθώς η πίτα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη μεγαλώνει λόγω του κορονοϊού.
Σε χώρες όπως η Ισπανία και η Αγγλία, προβλέπεται, ότι θα βγουν μεγάλα πακέτα κόκκινων δανείων προς πώληση σε funds το επόμενο διάστημα.
Η Fitch τονίζει σε πρόσφατη έκθεση της, ότι το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη Ευρώπη θα αυξηθεί «σημαντικά» το 2020 μετά από μείωση κατά τα τελευταία έτη. «Θα είναι μια σαφής ευκαιρία ανάπτυξης για τις εταιρείες που αγοράζουν χρέος», προσθέτει η ίδια.
Για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, πρόκειται για ένα ακόμα εμπόδιο στην προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών τους. Οι υποψήφιοι επενδυτές σε κόκκινα δάνεια της Ελλάδας θα έχουν πλέον περισσότερες επιλογές σε χώρες που, ενδεχομένως, θα αντιμετωπίζουν λιγότερα οικονομικά προβλήματα από την Ελλάδα. Επίσης, είναι χώρες που δεν «κουβαλάνε» το country risk της Ελλάδας, ενώ προσφέρουν πιο ρευστές και ώριμες αγορές κόκκινων δανείων.
Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν στο Business Daily, ότι η επιλογή της χώρας έχει να κάνει με το προφίλ του επενδυτή και με το επίπεδο ρίσκου που αναλαμβάνει.
Ωστόσο, παρατηρούν ότι, αυξάνεται σημαντικά η διαπραγματευτική ισχύς των funds απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, που θα πιέζονται όλο και περισσότερο, καθώς προκύπτουν νέα κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκια τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα κατά 7 - 10 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, την στιγμή που ήδη βρίσκονται στα 68 δισ. ευρώ.
«Αυτοί που θα κυνηγάνε μια αυξημένη απόδοση, ίσως, προτιμήσουν την Ελλάδα», επισημαίνει ένα στέλεχος. «Αυτό, όμως, σημαίνει ότι μπορεί να δούμε την επιστροφή των ευκαιριακών επενδυτών, εκεί που είχαμε να κάνουμε με επενδυτές με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα» τονίζει ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα προγραμματίζουν μεγάλες συναλλαγές πώλησης πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συναλλαγές που έχουν παγώσει εξαιτίας του κορονοϊου.