ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

«Γονάτισαν» οι εταιρείες courier, αντιδράσεις για τις ταυτόχρονες αυξήσεις

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η αύξηση της κίνησης λόγω κορονοϊού θέτει σε δοκιμασία τη δυναμικότητα των εταιρειών ταχυμεταφορών. Η ACS ανακάλεσε τις αυξήσεις η Γενική Ταχυδρομική δεν έχει αντιδράσει μέχρι τώρα.

Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά η απόπειρα ταυτόχρονης αύξησης, κατά σχεδόν 30%, των τιμολογίων από δύο εκ των τριών μεγαλύτερων εταιρειών ταχυμεταφορών (courier).

Οι διοικήσεις της ACS και της Γενικής Ταχυδρομικής επιχείρησαν να μεταφέρουν στους πελάτες το υψηλό κόστος διαχείρισης της μεγάλης ζήτησης λόγω της πανδημίας. Πάντως, η διοίκηση της ACS, με προσωπική ανακοίνωση του βασικού μετόχου του ομίλου Quest που ελέγχει την εταιρεία, Θεόδωρου Φέσσα πήρε πίσω την αύξηση. Η Γενική Ταχυδρομική δεν έχει αντιδράσει μέχρι τώρα, ούτε για την αύξηση, ούτε για την τυχόν απόσυρσή της, αν και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πλημμυρίσει με καταγγελίες για τα νέα τιμολόγια.

Πλήθος καταγγελιών υπάρχουν, επίσης, και στον Συνήγορο του Καταναλωτή, αλλά και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνίων και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που εποπτεύει τον κλάδο, για τη συνεχιζόμενη πρακτική των εταιρειών να μην παραδίδουν τα δέματα ή τις επιστολές, αλλά – ακόμα και τώρα που σχεδόν όλοι είναι στα σπίτια τους – να κολλούν ειδοποιητήρια στις εισόδους πολυκατοικιών. Έτσι, ο αφελής που παρήγγειλε από ηλεκτρονικό κατάστημα πρέπει να πάει στο κοντινότερο γραφείο της εταιρείας ταχυμεταφορών για να παραλάβει το δέμα!

Η κλιμάκωση των μέτρων λόγω της πανδημίας αιφνιδίασε τις εταιρείες ταχυμεταφορών, οι οποίες επωφελούνται εδώ και χρόνια από τον αργό θάνατο των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) και αποφεύγουν να επενδύσουν σε καλύτερη οργάνωση και προηγμένα συστήματα διαχείρισης των αποστολών. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση και ταυτόχρονα δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον όγκο των παραγγελιών με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά το κόστος τους.

Αυτό το κόστος επιχείρησαν να μεταφέρουν στους πελάτες τους, καθώς γνωρίζουν πως τα ΕΛΤΑ είναι αδύνατον να αντιδράσουν. Δυστυχώς ο χρεοκοπημένος κρατικός οργανισμός –που κάθε μήνα βρίσκει με δυσκολία τα χρήματα για τους μισθούς των χιλιάδων υπαλλήλων– δε διαθέτει ούτε την τεχνολογική υποδομή, ούτε την οργάνωση για να εξυπηρετήσει επιχειρήσεις και καταναλωτές αυτές τις ημέρες.

Το θέμα με τις αυξήσεις της ACS, που τελικά «πάγωσαν», ήρθε στην επιφάνεια με επιστολή της Σύμπραξης Ελλήνων Εκδοτών Βιβλίου, που ετοιμάζεται να μοιράσει κατ’ οίκον τα φοιτητικά συγγράμματα, προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Ακολούθησε, την Παρασκευή, έφοδος της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στα κεντρικά γραφεία της ACS.

Η τελευταία επιχείρησε αρχικά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά τελικά με προσωπική δήλωση του προέδρου του ομίλου Quest Θεοδ. Φέσσα, ανακοινώθηκε ότι η αύξηση χρεώσεων δεν θα ισχύσει. Όπως αναφέρει ο κ. Φέσσας στη δήλωσή του,

  • «Η ACS και τα καταστήματά της λειτουργούν τις τελευταίες ημέρες υπό εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες, που οφείλονται εκτός από την μεγάλη αύξηση της ζήτησης, σε απουσίες του προσωπικού και στην αποφυγή συγχρωτισμού του κοινού στα καταστήματα της, συνθήκες που αυξάνουν σημαντικά το  κόστος λειτουργίας της».
  • Η ACS θα αξιολογήσει κατά τη διάρκεια του Απριλίου τα επιπλέον κόστη λειτουργίας που της επιβάλλουν οι ιδιαίτερες συνθήκες και θα αναθεωρήσει στη συνέχεια την τιμολογιακή της πολιτική. Συνεπώς η έκτακτη χρέωση που ανακοινώθηκε από την ACS προς τους πελάτες της την 1/4/20 δεν θα ισχύσει».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ελαιόλαδο φρέσκο ροή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά τις τιμές στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ολοκλήρωσε δύο μελέτες που αναλύουν τους παράγοντες διαμόρφωσης τιμών στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Ισπανίας και τις στρατηγικές της ελληνικής αγοράς.
Ακρόπολη με πυροτεχνήματα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Από το 1993 στο 2026: Η ολική μετάβαση στην ψηφιακή επικοινωνία

Η Πρωτοχρονιά του 1993 ήταν η τελευταία αναλογική γιορτή, με τις ευχές να ανταλλάσσονται μέσω σταθερού τηλεφώνου και ταχυδρομείου. Την ίδια εποχή, το πρώτο SMS προανήγγειλε τη νέα ψηφιακή εποχή στην επικοινωνία.
Επιτροπή Ανταγωνισμού κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχος κάθετων συμπράξεων σε σχολικές τσάντες και επώνυμα είδη ένδυσης

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέθεσε σε Εισηγητή τις υποθέσεις κάθετων συμπράξεων στις αγορές σχολικών τσαντών, ένδυσης και υπόδησης, έπειτα από ελέγχους σε σχετικές επιχειρήσεις από το 2021 έως και το 2024.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η έρευνα για τις καταθέσεις και τα δομικά προβλήματα της οικονομιας

Η Ενδιάμεση Έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποδίδει τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων σε ολιγοπώλιο, υπερβάλλουσα ρευστότητα και αδράνεια καταναλωτών. Τα δομικά προβλήματα της οικονομίας.
Τράπεζες, Δάνεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αύξηση καταθετικών επιτοκίων περνά από τους νέους παίκτες του κλάδου

Τι προτείνει η Επ. Ανταγωνισμού για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς τραπεζικών καταθέσεων: ενίσχυση ανταγωνισμού, κρατικούς λογαριασμούς, νέα καταθετικά προϊόντα και διευκόλυνση κινητικότητας καταθετών.