ΓΔ: 2662.14 0.75% Τζίρος: 303.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:00:38
Αστικό τοπίο Αθήνας

Ανησυχία εμπόρων για αθέμιτο ανταγωνισμό από κινεζικά e-shops στην Ελλάδα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει στρεβλώσεις στην αγορά από αφορολόγητα δέματα τρίτων χωρών και ζητά αυστηρότερη εποπτεία στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Την ανησυχία του «για στρεβλή και άνιση κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά λόγω της ανεξέλεγκτης διείσδυσης ασιατικών- πολυεθνικών ηλεκτρονικών πλατφορμών» εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος, η σημερινή πραγματικότητα επιτρέπει την αδασμολόγητη και αφορολόγητη είσοδο χιλιάδων δεμάτων από τρίτες χώρες, κυρίως μέσω ψηφιακών αγορών από την Κίνα, όταν η αξία των πακέτων δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ. 

Αυτό δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες όταν εισάγουν προϊόντα από τις ίδιες χώρες, επιβαρύνονται με ΦΠΑ, δασμούς, έξοδα εκτελωνισμού και συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

«Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει ενιαίο τέλος δύο ευρώ ανά δέμα που εισέρχεται από τρίτες χώρες, όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως το νομιμοποιεί. 

Με ένα συνολικό τέλος, πακέτα οποιαδήποτε αξίας και ποιότητας περνούν ανενόχλητα, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, χωρίς εγγύηση συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας, και χωρίς να αποδίδονται οι προβλεπόμενοι φόροι» όπως σημειώνεται.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει τα εξής:

1. Διασφάλιση ισονομίας: Είναι απαραίτητο όλες οι διαδικτυακές εμπορικές δραστηριότητες -ανεξαρτήτως γεωγραφικής προέλευσης- να υπάγονται στο ίδιο φορολογικό, δασμολογικό και νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να διασφαλίζεται ο θεμιτός ανταγωνισμός εντός της ενιαίας αγοράς.

2. Υποχρεωτικός εκτελωνισμός όλων των αποστολών, οι οποίες εισέρχονται από τρίτες χώρες ανεξαρτήτως προέλευσης και αξίας.

3. Φορολογία από το πρώτο ευρώ όλων των αποστολών.

4. Συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας των προϊόντων, όπως αυτές ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση: Όλα τα προϊόντα που εισέρχονται στην ελληνική αγορά μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφάλειας, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Εφαρμογή της νομοθεσίας περί ηλεκτρονικού εμπορίου: Απαιτείται η πλήρης συμμόρφωση των διαδικτυακών καταστημάτων με το ισχύον νομικό πλαίσιο το οποίο ισχύει και στα φυσικά καταστήματα και αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων, τις εμπορικές πρακτικές, και το καθεστώς προσφορών και εκπτώσεων (GDPR - OMNIBUS - DSA).

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί την Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και τη διασφάλιση της καταναλωτικής ασφάλειας.

«Η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαρτάται άμεσα από τη διασφάλιση ίσων όρων στον ανταγωνισμό. Δεν μπορούμε να δεχθούμε να λειτουργεί η ελληνική αγορά με δύο μέτρα και δύο σταθμά, εις βάρος της εγχώριας παραγωγής, απασχόλησης και φορολογικής δικαιοσύνης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

λογαριασμός ρεύματος επιδοτήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΑ: Στήριξη και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα μέτρα ενεργειακού κόστους

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να συμπεριληφθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα μέτρα κατά του αυξημένου ενεργειακού κόστους, τονίζοντας ότι η αύξησή του απειλεί τη βιωσιμότητά τους σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Καινοτομία στον χώρο εργασίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έως 180 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε καινοτόμες εταιρείες της Βουλγαρίας

Έως 180 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν σε βουλγαρικές καινοτόμες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του JEREMIE, μετά την έγκριση αναθεωρημένων συμφωνιών με το EIF, ενισχύοντας το οικοσύστημα καινοτομίας και επαναεπενδύοντας σημαντικά ποσά.
Κτίριο Alpha Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Νέοι παίκτες ενισχύουν την ανάπτυξη ΜμΕ στην Ευρώπη και Ελλάδα

Η ανάπτυξη των ΜμΕ στην ΕΕ μετατοπίζεται σε νέους κλάδους όπως δημιουργικές βιομηχανίες, υγεία και τουρισμός, ενώ παραδοσιακοί τομείς εμφανίζουν μικρότερη δυναμική, σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank.
Μέλη ΕΣΑ και Δημήτρης Μαρκόπουλος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις ΕΣΑ προς ΥΠΟΙΚ για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων

10 προτάσεις υπέβαλε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στο ΥΠΟΙΚ για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εστιάζοντας σε φορολογία, επαγγελματική στέγη σε συνάντηση με τον υφυπουργό Δ. Μαρκόπουλο.
αναμμένο κερί πένθους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζει συλλυπητήρια για τον θάνατο του Hans-Werner Müller

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) αποχαιρετά τον Hans-Werner Müller, πρώην γενικό γραμματέα της UEAPME, τιμώντας το έργο του στη θεσμική εκπροσώπηση και προάσπιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη.