Η συγκέντρωση της αγοράς σε λιγότερους παίκτες και ο αρνητικός πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν το 2025, τόνισε χθες ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου METRO ΑΕΒΕ και πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έκθεση HORECA ανέφερε: «φέτος ξέρουμε τι περιμένουμε, υπολογίζουμε ότι δεν θα έχουμε πληθωρισμό και έτσι μπορούμε να είμαστε ρεαλιστές. Ο πληθωρισμός περιορίστηκε απότομα. Δεν περιμέναμε τόσο απότομη μείωση του και αυτό θα το δείτε και σε όλον τον κλάδο».
Ο κ. Παντελιάδης προέβλεψε ανακατατάξεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ καθώς συνεχίζεται ο μετασχηματισμός του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στη χώρα.
Ερωτώμενος για το αν πρόκειται η METRO να προχωρήσει σε κάποια εξαγορά -την ώρα που είναι στα σκαριά το deal ανάμεσα στα σούπερ μάρκετ Μασούτης και την Κρητικός- για να μη μείνει πίσω, ο κ. Παντελιάδης τόνισε ότι «κοιτάμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σωστά και όσο πιο γρήγορα αλλά με τις δικές μας κατευθύνσεις και αρχές. Το τι κάνει ο ανταγωνισμός το κοιτάμε, αλλά τέτοιου είδους κινήσεις δεν μπορούν να επηρεάσουν και δεν θεωρούμε ότι πρέπει να επηρεάζουν τη δική μας πολιτική».
Και συμπλήρωσε ότι «η ελληνική αγορά είναι ακόμα μη συγκεντρωμένη και είναι αναπόφευκτο ότι θα συγκεντρωθεί και άλλο. Σε σχέση με τα δεδομένα που έχουμε στην Ευρώπη η αγορά μας ακόμη είναι διασπαρμένη».
Τι θα γίνει με την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας
Αναφερόμενος στο θέμα του Κώδικα Δεοντολογίας για ανακοινώσεις μείωσης τιμής που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1η Μαρτίου, όπως τόνισε ο κ. Παντελιάδης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα είναι σε πλήρη εφαρμογή από τις επιχειρήσεις. «Οι προσφορές θα γίνουν πιο σπάνιες αλλά πιο πραγματικές. Όταν ένα προϊόν κυκλοφορεί όλο τον χρόνο με στίκερ ή έκπτωση είναι στρέβλωση και δεν προσφέρουν τίποτα στον καταναλωτή», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η μέση τιμή του προϊόντος της χρονιάς, η οποία όπως εκτιμά δεν θα αλλάξει.
«Θα αναπροσαρμοστεί η πολιτική κάποιων προμηθευτών αλλά η τιμή τελικά πιστεύω ότι θα μείνει ίδια. Όφελος είναι η μεγαλύτερη καθαρότητα τιμών για τον καταναλωτή. Θα ξέρει ότι αυτό που βλέπει είναι μια πραγματική προσφορά», υπογράμμισε.
Όσον αφορά την κατάργηση του νόμου για το πλαφόν στα κέρδη, όπως τόνισε, για την κατάργηση των μέτρων δεν υπάρχει συμφωνία. «Εφόσον ο πληθωρισμός των τροφίμων πάει καλά δίνει την ευελιξία στην κυβέρνηση να επανεξετάσει τα μέτρα. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης, εμείς πιέζουμε», υπογράμμισε. Και έδωσε το παράδειγμα με την τιμή αναφοράς 30 ημερών που, όπως είπε, είναι αντιφατικό με το περιθώριο του κέρδους, καθώς έρχεται σε σύγκρουση. «Ελπίζουμε να μην ανανεωθεί το μέτρο μετά το τέλος Απριλίου. Νομίζουμε ότι το έχει καταλάβει η πολιτική ηγεσία».
Οι πωλήσεις το 2024
Όσον αφορά την πορεία των πωλήσεων του ομίλου METRO το 2024, όπως τόνισε ο κ. Παντελιάδης, ο όμιλος κινήθηκε λίγο χαμηλότερα από την πρόβλεψη που είχε δοθεί αρχικά και αυτό γιατί οι εκτιμήσεις έγιναν με βάση πληθωρισμό στα επίπεδα του 3%. «Λέγαμε για μια άνοδο 5% και είμαστε λίγο πιο κάτω», σημείωσε.
Αναφορικά με την κίνηση του 2024, όπως τόνισε ο πρόεδρος και CEO της METRO ΑΒΕΕ, τόσο τα cash and carry όσο και η αγορά Horeca δεν πήγαν όσο καλά περιμέναν, καθώς οι εκατομμύρια τουρίστες που ήρθαν στη χώρα μας ειδικά το καλοκαίρι δεν ξόδεψαν πολλά. Οι πελάτες της χονδρικής δούλεψαν χειρότερα από το 2023, ενώ η λιανική σε όγκους πήγε καλύτερα.
Με οδηγό το franchise
Συνεχίζει σταθερά την ανάπτυξη του franchise ο όμιλος METRO και το 2024 λειτούργησαν δύο εταιρικά καταστήματα το ένα σούπερ μάρκετ στο Άργος και ένα Cash & Carry στη Δράμα και 25 franchise, ενώ όπως τόνισε ο κ. Παντελιάδης είναι εντός του πλάνου στον προγραμματισμό που έχει γίνει για τα μικρά καταστήματα My Market local που λειτουργούν με αυτή τη μέθοδο. Όσον αφορά το 2025 σχεδιάζονται τέσσερα με πέντε εταιρικά καταστήματα και περίπου 35 franchise.
Παράλληλα το concept για μικρά Cash & Carry όπως αυτά που λειτουργούν σε Ζάκυνθο και Φιλιατρά είναι εν τέλει πολύ μικρά. Επίσης η εταιρεία θέλει να ανοίξει μελλοντικά σε Λέσβο, Κω, Χίο.
Τέλος ετοιμάζεται ένα νέο My Market στο Ηράκλειο το οποίο είναι σε φάση οικοδόμησης, ενώ υπάρχει οικόπεδο κλεισμένο για άλλο ένα, και τα δύο όμως καταστήματα μάλλον πάνε για λειτουργία μέσα στο 2026.