ΓΔ: 2613.23 -0.02% Τζίρος: 212.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Οι δυο νέες αεροστροβιλικές μονάδες της ΔΕΗ στη Σαντορίνη

ΔΕΗ: Ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Σαντορίνης με νέες μονάδες ΑΠΕ

Ο όμιλος τρέχει επίσης τέσσερα επιπλέον μεγάλα έργα σε Κρήτη, Ρόδο, Χίο και Λέσβο σχεδιάζεται η αντικατάσταση υφιστάμενων μονάδων από σύγχρονες, αεριοστροβιλικές.

Ξεκίνησε η εμπορική λειτουργία δύο νέων αεριοστροβιλικών μονάδων στον Σταθμό παραγωγής ενέργειας του ομίλου ΔΕΗ στη Σαντορίνη - περιοχή Μονόλιθος Θήρας. Με συνολική ονομαστική ισχύ 30MW και βαθμό απόδοσης 33%, οι νέες μονάδες θα συμβάλλουν στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού εν όψει της θερινής περιόδου.

Οι δύο νέες, τελευταίας τεχνολογίας, αεριοστροβιλικές μονάδες, σε συνδυασμό με τις δύο υφιστάμενες, θα καλύπτουν έως και το 50% των ενεργειακών αναγκών της Σαντορίνης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που καταγράφεται αιχμή της ζήτησης.

Παράλληλα, οι νέες αεριοστροβιλικές μονάδες διαθέτουν όλα τα σύγχρονα συστήματα μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων και σωματιδίων. Το επίπεδο θορύβου, που δεν ξεπερνά τα 65 db στα όρια του Σταθμού, θα  είναι χαμηλότερο από αυτό των υφιστάμενων μονάδων, κάτι που μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σε εξέλιξη τέσσερα επιπλέον μεγάλα έργα νέας ισχύος στη Νησιωτική Ελλάδα 

Τέσσερα επιπλέον έργα στη Νησιωτική Ελλάδα περιλαμβάνονται στο πλάνο του Ομίλου ΔΕΗ για τους επόμενους 12 μήνες, συνολικής ισχύος άνω των 300MW, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των σταθμών παραγωγής και την ενεργειακή επάρκεια των νησιών. Συγκεκριμένα, σε Ηράκλειο Κρήτης, Σορωνή Ρόδου, Χίο και Λέσβο σχεδιάζεται η αντικατάσταση υφιστάμενων μονάδων από σύγχρονες, αεριοστροβιλικές, οι οποίες συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντολογικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδος.

Οι νέες αεριοστροβιλικές μονάδες αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγική ισχύ των σταθμών στα νησιά, χτίζοντας έτσι την ενεργειακή ανεξαρτησία των περιοχών, ενώ η χρήση τους συμβάλλει στη μείωση των εξόδων ΥΚΩ. Επιπλέον, λόγω της αντικατάστασης του βαρέος πετρελαίου (HFO) από ντίζελ (LFO), αλλά και του χαμηλότερου θορύβου κατά τη λειτουργία τους, οι νέες αεριοστροβιλικές μονάδες συνεισφέρουν στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ως ευέλικτες μονάδες παραγωγής, με γρήγορη απόκριση, οι νέες αεριοστροβιλικές μονάδες λειτουργούν υποστηρικτικά στις ΑΠΕ, που χαρακτηρίζονται από στοχαστικότητα. Πρακτικά, παρέχουν ασφάλεια στο σύστημα παραγωγής ενέργειας, καθώς συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ξαφνικών διακοπών ρεύματος.

Βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου για την τριετία 2025-2027 ο Όμιλος ΔΕΗ θα επενδύσει σημαντικά σε έργα ευέλικτης παραγωγής ενέργειας – μεταξύ των οποίων αεριοστροβιλικές, αντλησιοταμιευτικά κ.α. – με στόχο να προσθέσει μέχρι το 2027 εγκατεστημένη ισχύ 1,8GW.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεώργιος Στάσσης-ΔΕΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Νέο κύμα εξαγορών σε ΑΠΕ, στην τελική ευθεία η πρώτη φάση του data center

Επιλεκτικές εξαγορές στις διεθνείς αγορές ΑΠΕ με στόχο τη διεύρυνση της παρουσίας της ΔΕΗ σε νέες αγορές και επέκταση του καθετοποιημένου μοντέλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προχωρά το data center σε Δ. Μακεδονία.
Γιώργος Στάσσης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ισχυρή ανάπτυξη με προσαρμοσμένο EBITDA στα 1,2 δισ. το πρώτο εξάμηνο

Επενδύσεις 1,4δισ. ευρώ με 86% αυτών σε ΑΠΕ, ευέλικτη παραγωγή και δίκτυα διανομής. Εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ στα 7,3GW και 7,8GW τον Αύγουστο 2026 σε proforma βάση, με επιπλέον7,4GW έργα υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή.
EURELECTRIC
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ώρα αποτελεσμάτων, με το βλέμμα στο data center, πιθανή αναβάθμιση στόχων

Σε τροχιά επίτευξης ετήσιου στόχου για προσαρμοσμένα κέρδη 2,4 δισ. ευρώ με πιθανότητα προς τα πάνω αναθεώρησης. Στο επίκεντρο η πορεία των επενδύσεων και πιθανές νέες ανακοινώσεις για το data center στη Δ. Μακεδονία.