Η πώληση «ώριμων» ακινήτων από το χαρτοφυλάκιο της Prodea Investments εντάσσεται στη στρατηγική της διοίκησης με διττό στόχο: να αλλάξει η σύνθεση και η ποιότητα του χαρτοφυλακίου και παράλληλα να εισρεύσουν έσοδα που θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα, θα μειώσουν το δανεισμό και θα επιτρέψουν μεγαλύτερες διανομές προς τους μετόχους.
Όπως ανάφερε στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων ο CEO της εταιρείας κ. Άρις Καρυτινός, τα έσοδα από την πώληση ακινήτων από το 2019 έως σήμερα έχουν ανέλθει στα 500 εκατ ευρώ, χωρίς να έχουν επηρεάσει την αξία του ενεργητικού της εταιρείας που διαρκώς ενισχύεται.
Τρεις είναι οι τομείς ανάπτυξης για τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία real estate: Τα «πράσινα» γραφεία, όπου η ζήτηση παραμένει μεγάλη, τα logistics λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας, όπου όμως οι μεγάλοι διαθέσιμοι χώροι μειώνονται και ο ξενοδοχειακός κλάδος.
Στον ξενοδοχειακό κλάδο ο όμιλος διαθέτει 13 μονάδες με 1.756 δωμάτια και ετήσια EBITDA 55 εκατ. ευρώ. Το «πετράδι του στέμματος» είναι η Mediterranean Hospitality Venture Plc («MHV») που αποτελεί πλέον το κύριο επενδυτικό όχημα του ομίλου για επενδύσεις σε ξενοδοχειακά ακίνητα.
Η Prodea θέλει και το υπόλοιπο 20% της κυπριακής MHV
Η MHV δραστηριοποιείται με luxury ξενοδοχεία σε Κύπρο και Ελλάδα και σήμερα έχει δυναμικότητα 869 δωματίων. Στο τέλος του 2023 η Prodea ενίσχυσε τη συμμετοχή της στην MHV από το 25% στο 80% αποκτώντας ποσοστό 55% από τον όμιλο του Γιάννη Παπαλέκα, έναντι 250 εκατ. ευρώ. Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, η Prodea επιθυμεί να αποκτήσει και το υπόλοιπο 20% που ανήκει στη Flowpulse.
Πρόκειται για fund, τα κεφάλαια του οποίου διαχειρίζεται ο Κύπριος Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, πρόεδρος της Prodea και ιδρυτής της Invel που ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο της Prodea μετά την εκχώρηση δικαιωμάτων ψήφου από την Castlelake.
Οι μελλοντικές επενδύσεις της Prodea που εκτείνονται έως το 2027 περιλαμβάνουν 17 ακίνητα, συνολικής έκτασης 257.000 τ.μ και αφορούν σε γραφεία, ξενοδοχεία, logistics και κατοικίες. Το ύψος των επενδύσεων θα ανέλθει στα 518 εκατ. ευρώ με την αξία τους κατά την ολοκλήρωση να ξεπερνά τα 650 εκατ. ευρώ.
Από το επενδυτικό πρόγραμμα ξεχωρίζουν δύο projects: Η ανάπλαση στην Κηφισίας 77 (πρώην Αηδονάκια) και η δημιουργία logistic hub στον Ασπρόπυργο με εμβαδό 110.000 τ.μ.. Τα δύο projects θα κοστίσουν από 60 εκατ. ευρώ, έκαστο.
Η Prodea έχει υπό διαχείριση 338 ακίνητα, αξίας 3 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή αξία του χαρτοφυλακίου ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από τα ενοίκια το 2023 ανήλθαν στα 146 εκατ. ευρώ με ετήσια απόδοση 6,4% και τα ετήσια EBITDA στα 230 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων. Ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 1,2 δισ. και η σχέση καθαρού δανεισμού προς αξία ακινήτων βρίσκεται στο 40%.
Όπως ανέφερε η διοίκηση, το 87% του δανεισμού είναι χετζαρισμένο για τον επιτοκιακό κίνδυνο και το μέσο περιθώριο στα επιτόκια δανεισμού ανέρχεται στο 2,4%.
Μέρισμα 63 εκατ. ευρώ
Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,247 ευρώ ανά μετοχή καθαρό (συνολικά 63 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία έχει μοιράσει προμέρισμα 0,110 ευρώ ανά μετοχή και το υπόλοιπο μερίσματος είναι 0,137 ευρώ ανά μετοχή, η αποκοπή του οποίου θα γίνει στις 14 Ιουνίου και η πληρωμή θα αρχίσει από τις 20 Ιουνίου.
Η εταιρεία έχει βελτιώσει τη διασπορά της στο 20% αλλά, ουσιαστικά, οι μετοχές αυτές είναι «κλειδωμένες» στα χαρτοφυλάκια θεσμικών επενδυτών και η συναλλακτική δραστηριότητα είναι σχεδόν μηδενική. Για αυτό το λόγο η μετοχή είναι η εξαίρεση στον κανόνα μεταξύ των ΑΕΕΑΠ και διαπραγματεύεται με premium, καθώς η τρέχουσα τιμή είναι στα 7,8 ευρώ και η εσωτερική αξία της μετοχής στα 5,89 ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Prodea, κ. Παπαχριστοφόρου, ο ίδιος επιθυμεί να διαθέσει επιπλέον μετοχές αλλά οι προσφορές που έχει δεχτεί μέχρι τώρα και έχουν απορριφθεί ήταν για αγορές με discount 30% επί της εσωτερικής αξίας της μετοχής.