ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Θεόδωρος Τζούρος πορτραίτο
Φώτο: Τράπεζα Πειραιώς

Τζούρος (Πειραιώς): Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ στον ξενοδοχειακό κλάδο το 2023

Ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε στις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2023 και τις προοπτικές του ξενοδοχειακού κλάδου.

Σημαντικές επενδύσεις που εκτιμώνται στα 3 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στον ξενοδοχειακό κλάδο το 2023, έτος κατά το οποίο συνεχίστηκε η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα, όπως και η ανοδική πορεία των μεγεθών του κλάδου. Αυτό τόνισε ο Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας 2024 που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναλάβει το μεγάλο μέρος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων του τουρισμού, έχοντας χαρτοφυλάκιο της τάξης των 10 δισ. ευρώ που προσεγγίζει το 14% των συνολικών χορηγήσεων τους. Έχουν δε, στηρίξει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του κλάδου, ακόμη και σε περιόδους πλήρους έλλειψης εναλλακτικών λύσεων, σημείωσε ο κ. Τζούρος, επισημαίνοντας ότι σήμερα όλο και περισσότερα από τα μεγάλα ξενοδοχειακά έργα χρηματοδοτούνται με δομές project finance, απαιτώντας σημαντική τεχνογνωσία και προετοιμασία αναλυτικών business plans από την πλευρά των πελατών. Ταυτόχρονα, το τραπεζικό σύστημα αξιοποιεί στην παρούσα συγκυρία των υψηλών επιτοκίων, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμβάσεις άνω του 1 δισ. ευρώ να κατευθύνονται σε ξενοδοχειακά projects, εξασφαλίζοντας χαμηλότοκα δάνεια.

Εξαιρετικά θετικό κρίνεται ότι τα τελευταία έτη όλο και περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προχωρούν στην ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης τους, ενώ βλέπουμε ακόμα και μικρομεσαίες εταιρείες του χώρου να ενισχύουν το στελεχιακό τους δυναμικό με εξειδικευμένα στελέχη στο χώρο της οικονομικής διεύθυνσης, των πωλήσεων, του marketing και του ανθρώπινου δυναμικού.  Ο κ. Τζούρος ανέδειξε στην ομιλία του το ρόλο των χρηματοδοτήσεων με κριτήρια ESG, οι οποίες, παρά την έλλειψη ενός τυποποιημένου πλαισίου για τις πρακτικές ESG στον ξενοδοχειακό τομέα, θα ενισχύονται συνεχώς και θα οδηγούν σε προσαρμογή της λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδες σε πρακτικές βιωσιμότητας, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση, ο σεβασμός και η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης στο περιβάλλον και η ανάδειξη της τοπικής κληρονομιάς και προϊόντων.

Παρά τις θετικές προοπτικές του κλάδου, σημαντικές προκλήσεις παραμένουν η εύρεση και διατήρηση εξειδικευμένου προσωπικού, το ιδιαίτερα χρονοβόρο και περίπλοκο αδειοδοτικό σύστημα για νέες επενδύσεις, αλλά και η έλλειψη κατάλληλων υποδομών, όπως συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης και λιμενικές εγκαταστάσεις σε μια σειρά από τουριστικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, τόνισε ο κ. Τζούρος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προ των πυλών μεγάλη συμφωνία μεταβίβασης πέντε ξενοδοχείων

Κατ' αρχήν συμφωνία ανάμεσα στο αμερικανικό fund H.I.G. Capital και τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της οικογένειας Κυπριώτη.
Δωμάτιο ξενοδοχείου εσωτερικά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας από την Ένωση Ξενοδόχων

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής & Αργοσαρωνικού έγινε με παρουσία μελών και τουριστικών φορέων. Ο πρόεδρος Ευγένιος Βασιλικός τόνισε τη θετική πορεία της Αθήνας στον τουρισμό και την ανάγκη στρατηγικής ανάπτυξης.
Βάχα Ροδόπη τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος σχεδόν 10% στους ξένους τουρίστες στο Παμπόροβο φέτος

Αύξηση 8-10% σημείωσαν οι ξένοι τουρίστες φέτος στο Παμπόροβο, με υψηλή πληρότητα στα ξενοδοχεία και καλές προοπτικές για τον Μάρτιο. Ξεχωρίζει η επιστροφή Ισραηλινών τουριστών και οι πρώτες κρατήσεις για τον επόμενο χειμώνα.
Δωμάτιο ξενοδοχείου πολυτελείας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 1,7% στις αφίξεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα τον Δεκέμβριο

Τον Δεκέμβριο 2023 οι αφίξεις σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια έφτασαν τις 966.703, ενώ οι διανυκτερεύσεις στις 2.261.248, σημειώνοντας αύξηση 1,7% και 1,2% αντίστοιχα. Οι ημεδαποί είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή.
Δωμάτιο ξενοδοχείου εσωτερικά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθήνα: Οριακά θετικό το 2025 για τα ξενοδοχεία με επιβράδυνση στους ρυθμούς

Το 2025 έκλεισε θετικά για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία, με αύξηση σε πληρότητα, μέση τιμή και έσοδα. Υπάρχει ελαφρά επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά ενίσχυση των χαμηλής ζήτησης μηνών, επιβεβαιώνοντας την Αθήνα ως προορισμό όλο το χρόνο.