ΓΔ: 2127.2 0.70% Τζίρος: 224.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κάψουλες φαρμακευτικά σκευάσματα
Φωτο: Shutterstock

Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί στη φαρμακευτική έρευνα τονίζει ο ΣΦΕΕ

Το 2ο ΣΦΕΕ Summit ανέδειξε τις δυνατότητες της Ελλάδας να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κόμβο φαρμακευτικής έρευνας, με έμφαση στην καινοτομία, τη χρηματοδότηση και τις υποδομές.

Ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες της Ελλάδας να εξελιχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της φαρμακευτικής έρευνας και καινοτομίας δόθηκε στο 2ο ΣΦΕΕ Summit με τίτλο «Delivering Value in an Evolving Landscape», που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου 2025 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Το συνέδριο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), υπογραμμίζοντας πως οι επενδύσεις στις κλινικές μελέτες στην Ευρώπη φτάνουν τα 50 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο Στέφανος Κόλλιας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.) τόνισε τη σημασία της τεχνολογικής προόδου, της τεχνητής νοημοσύνης και των ψηφιακών δεδομένων για τη στήριξη της φαρμακευτικής καινοτομίας. 

Την ανάγκη για στρατηγική προσέγγιση και ενίσχυση του οικοσυστήματος βιοεπιστημών ανέδειξαν επίσης οι Ιωάννα Κούκλη (HBio) και Κωνσταντίνος Παναγούλιας (ΣΦΕΕ & ΒΙΑΝΕΞ), ο οποίος πρότεινε επιδοτήσεις μέσω του clawback, κίνητρα για πολυεθνικές και ενίσχυση της τοπικής φαρμακευτικής παραγωγής.

Η Kavita Patel (Roche Hellas) χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ιδανικό τόπο για νέες κλινικές μελέτες, διαθέτοντας πολιτική βούληση, υψηλό επιστημονικό δυναμικό και σύγχρονες υποδομές.

 Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Αλέξης Τζούκας (Kos Biotechnology), καλώντας τους επενδυτές να ρισκάρουν και να επενδύσουν στην καινοτομία.

Ο βουλευτής Ευστράτιος Σιμόπουλος αναφέρθηκε στις δομικές προκλήσεις του χώρου της έρευνας και την ανάγκη ενίσχυσης της συνέργειας και της εξειδίκευσης.

 Ο Χρήστος Σωτηρίου (Winmedica) στάθηκε στη σημασία της βιώσιμης χρηματοδότησης και της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, ζητώντας συνέχιση της στήριξης από προγράμματα όπως το RRF και το ΠΔΕ.

Κοινή πεποίθηση των ομιλητών αποτέλεσε ότι η χώρα διαθέτει τις δυνατότητες να ηγηθεί στον φαρμακευτικό τομέα, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης ενός συνεκτικού σχεδίου που θα προσελκύσει επενδύσεις, θα ενισχύσει το ερευνητικό πεδίο και θα διαμορφώσει ένα βιώσιμο περιβάλλον καινοτομίας.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη (Καθημερινή), θέτοντας καίρια ερωτήματα για τη χάραξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής στον τομέα της υγείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμβόλιο κατά της γρίπης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχία για έξαρση της γρίπης στις γιορτές σε Ελλάδα και άλλες χώρες

Αύξηση κρουσμάτων εποχικής γρίπης παρατηρείται στην Ευρώπη, με αναμενόμενη έξαρση και στην Ελλάδα. Κυριαρχεί το στέλεχος Κ του ιού Α(H3N2), που μεταδίδεται ταχύτερα και επιβαρύνει τα συστήματα υγείας, σημειώνουν ειδικοί.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Η έλλειψη εργαζομένων και η εκπαίδευση στο επίκεντρο

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στη Γ.Σ. του ΣΕΑΜΕ, ανέδειξε την έλλειψη εργαζομένων, τη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης και τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομία.
Χρηματιστήριο Αθηνών κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο επίκεντρο η χρηματιστηριακή μεταρρύθμιση και η Κεφαλαιαγορά 2.0

Τις εξελίξεις και τις προκλήσεις της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ανέδειξε το συνέδριο του ΣΑΕΕ «Κεφαλαιαγορά 2.0», με έμφαση στη μεταρρύθμιση, τη διαφάνεια, την εταιρική διακυβέρνηση και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Δημήτρης Παπαστεργίου χαμογελαστός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παπαστεργίου: Καινοτομία και ψηφιακή τεχνολογία για νέο παραγωγικό μοντέλο

Στον ρόλο της καινοτομίας και της ψηφιακής τεχνολογίας για τη μετάβαση της Ελλάδας σε βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παπαστεργίου σε εκδήλωση των ΕΑΣΕ και ΣΕΑ, με επίκεντρο την παραγωγικότητα, την τεχνητή νοημοσύνη και τη βιομηχανία.
Κεντρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

FoodLink: Πρώτο βραβείο καινοτομίας ΕΚΠΑ για εφαρμογή ιχνηλασιμότητας

Η ομάδα FoodLink κατέκτησε την πρώτη θέση στον 3ο Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας του ΕΚΠΑ με εφαρμογή ιχνηλασιμότητας τροφίμων, κερδίζοντας χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και αναγνώριση για τον κοινωνικό της αντίκτυπο.