ΓΔ: 2593.57 -0.90% Τζίρος: 244.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Fires, Foties, Pyrkagies
Φωτο: Shutterstock

Εκτοξεύτηκαν οι εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως λόγω των πυρκαγιών

Οι πυρκαγιές σε περιοχές με βλάστηση προκάλεσαν εκπομπές 8,6 δισ. τόνων CO2 σε παγκόσμια κλίμακα την περίοδο από τον Μάρτιο του 2023 ως τον Φεβρουάριο του 2024, ποσότητα 16% υψηλότερη του μέσου όρου.

Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές, τις οποίες κάνει συχνότερες και πιο καταστροφικές η κλιματική αλλαγή, είχαν αποτέλεσμα να εκλυθούν πελώριες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα την περίοδο 2023-2024 υποδεικνύοντας έναν άνευ προηγουμένου παγκόσμιο απολογισμός που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Οι πυρκαγιές σε περιοχές με βλάστηση προκάλεσαν εκπομπές 8,6 δισεκατομμυρίων τόνων CO2 σε παγκόσμια κλίμακα την περίοδο από τον Μάρτιο του 2023 ως τον Φεβρουάριο του 2024, ποσότητα 16% υψηλότερη του μέσου όρου, ίση με περίπου το 15% του συνόλου των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κι εκλύονται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, είχαν αποτέλεσμα 3,9 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα να μετατραπούν σε αποκαΐδια.

Μόνο η συγκριτικά ήρεμη περίοδος στα μέτωπα των πυρκαγιών στην αφρικανική σαβάνα απέτρεψε το ενδεχόμενο το 2023-2024 να γίνει η χρονιά που θα έσπαγε ρεκόρ ως προς τις εκπομπές CO2 σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυτό συγκαταλέγεται στα συμπεράσματα της πρώτης έκδοσης της μελέτης State of Wildfires («Η κατάσταση ως προς τις δασικές πυρκαγιές»), η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Earth Systems Science Data κι εκπονήθηκε από το University of East Anglia και άλλους οργανισμούς με έδρα τη Βρετανία, που εννοούν να την εκδίδουν επικαιροποιημένη σε ετήσια βάση.

Οι εκπομπές που προήλθαν από τις πυρκαγιές στα βόρεια δάση του Καναδά ήταν εννιά φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των δυο τελευταίων δεκαετιών κι αποτελούσαν σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκλύσεων.

«Πάνω από 232.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους μόνο στον Καναδά, κάτι που υπογραμμίζει τη βαρύτητα και τον ανθρώπινο αντίκτυπο», υπενθυμίζεται στο κείμενο. Και άλλες περιοχές του κόσμου υπέφεραν, ιδίως οι χώρες που διαρρέει ο Αμαζόνιος (Βραζιλία, Βολιβία, Περού, Βενεζουέλα), η Χαβάη, η Ελλάδα...

«Την περασμένη χρονιά, πυρκαγιές σκότωσαν κόσμο, κατέστρεψαν σπίτια και υποδομές, προκάλεσαν μαζικές εσπευσμένες απομακρύνσεις, απείλησαν το βιος πολλών και προκάλεσαν ζημιές σε οικοσυστήματα ζωτικής σημασίας», υπογράμμισε ο Μάθιου Τζόουνς του πανεπιστημίου της ανατολικής Αγγλίας, ο βασικός συγγραφέας του κειμένου. «Οι πυρκαγιές αυτές γίνονται συχνότερες και σφοδρότερες με την κλιματική αλλαγή και τόσο η κοινωνία, όσο και το περιβάλλον υφίστανται τις συνέπειες», συνέχισε.

Οι συντάκτες της μελέτης εξηγούν πως η κλιματική αλλαγή αύξησε την πιθανότητα μετεωρολογικών συνθηκών που ευνοούν τις πυρκαγιές. Κατά τους υπολογισμούς τους, η υπερθέρμανση του πλανήτη που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα 20πλασιασε την πιθανότητα μετεωρολογικών συνθηκών που ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών στη δυτική Αμαζονία.

Στο μέλλον, τέτοιες πυρκαγιές θα γίνουν πιο πιθανές αν η ανθρωπότητα συνεχίσει να εκπέμπει τόσο μεγάλες ποσότητες αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου — όμως τίποτα δεν είναι γραφτό. «Ο κίνδυνος μπορεί να ελαχιστοποιηθεί. Δεν είναι πολύ αργά», επέμεινε ο κ. Τζόουνς κατά τη διάρκεια παρουσίασης στον Τύπο.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Ecology & Evolution, ο αριθμός και η ένταση των ακραίων δασικών πυρκαγιών, των πλέον καταστροφικών και ρυπογόνων, υπερδιπλασιάστηκε σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία είκοσι χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΔΙΕΘΝΗ

Μπέρναμ: Η Βρετανία πρέπει να στραφεί σε καθαρές μορφές ενέργειας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να επιταχυνθεί η μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά κοντά στο Μπέρνιγχαμ λόγω ξηρασίας.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Οι σημαντικότερες πυρκαγιές των τελευταίων ετών

Ο Μπάμπης Στεργιάδης θυμάται τις μεγάλες πυρκαγιές σε Άγιον Όρος και Κασσάνδρα, τη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και την ανάγκη υπογειοποίησης καλωδίων για την πρόληψη πυρκαγιών στις δασώδεις περιοχές της Χαλκιδικής.
Θερμόμετρο και ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η ακραία ζέστη αυξάνεται σε συχνότητα και ένταση παγκοσμίως

Η ακραία ζέστη στην Ευρώπη αυξάνεται σε συχνότητα, ένταση και διάρκεια λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, με νέες ξηρασίες, πυρκαγιές και ρεκόρ θερμοκρασιών να πλήττουν την ήπειρο.
Καύσωνας καλοκαίρι ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Άνευ προηγουμένου ζέστη στη δυτική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2026

Η δυτική Ευρώπη βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι με ρεκόρ ζέστης, ξηρασίας και πυρκαγιών Ιούνιο-Ιούλιο, ενώ σημειώθηκαν πρωτοφανείς θερμοκρασίες στους ωκεανούς τον Ιούλιο. «Δεν είχαμε ξαναδεί τέτοιες συνθήκες», δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο.
Φλόγες δάσους πυρκαγιά
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη ανάγκη στη Βρετανική Κολομβία Καναδά λόγω πυρκαγιών

Η Βρετανική Κολομβία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, που ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Εκκενώθηκαν πόλεις στη δυτική Οκανάγκαν, με μεγάλες απώλειες περιουσιών.
Πυροσβεστικό αεροσκάφος πυρκαγιά
ΔΙΕΘΝΗ

Μαίνεται η μάχη των πυροσβεστών με τις φωτιές στα Βαλκάνια

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές στα Βαλκάνια, καθώς το θερμό κύμα φτάνει στο αποκορύφωμά του, ενώ ένας άνδρας στη Σερβία έχασε τη ζωή του ανάβοντας φωτιά κοντά στο σπίτι του.