ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κατεστραμμένο κτίριο σεισμού

Στο σεισμόπληκτο Μαρακές η ετήσια σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας

Η σύνοδος θα διεξαχθεί την εβδομάδα 9-15 Οκτωβρίου στο Μαρακές, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 72 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού της 8ης Σεπτεμβρίου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα επιβεβαίωσαν χθες Δευτέρα πως η ετήσια σύνοδός τους θα φιλοξενηθεί - όπως είχε προγραμματιστεί - τον επόμενο μήνα στο Μαρακές, παρότι η περιοχή επλήγη πρόσφατα από καταστροφικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 2.900 ανθρώπους.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί την εβδομάδα 9-15 Οκτωβρίου στο Μαρακές, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 72 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού της 8ης Σεπτεμβρίου, με ορισμένες τροποποιήσεις για την προσαρμογή του περιεχομένου «στις παρούσες συνθήκες», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος των αρχών του Μαρόκου, που παρότρυναν το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα να προχωρήσουν κανονικά στη διεξαγωγή της ετήσιας συνόδου στο Μαρακές, η οποία εκτιμάται πως θα προσελκύσει έως και 15.000 επισκέπτες στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Σε κοινή ανακοίνωση επισημαίνεται πως είναι «υψίστης σημασίας» η ετήσια σύνοδος ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας να διεξαχθεί «χωρίς να παρεμποδίσει τις προσπάθειες αρωγής που βρίσκονται σε εξέλιξη, με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και στον μαροκινό λαό». «Σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, πιστεύουμε ότι η ετήσια σύνοδος θα παράσχει επίσης στη διεθνή κοινότητα την ευκαιρία να σταθεί στο πλευρό του Μαρόκου και του λαού του, που για ακόμη μια φορά επέδειξε ανθεκτικότητα απέναντι σε μια τραγωδία», υπογραμμίζεται.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είχε αποκαλύψει την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο πρωθυπουργός του Μαρόκου της είπε πως ενδεχόμενη διεξαγωγή της ετήσιας συνόδου σε άλλη τοποθεσία θα ήταν «καταστροφική» για τον τουρισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Πιτσιλής στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Πιτσιλής: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει τη φορολογική διοίκηση

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, παρουσίασε στο διεθνές εργαστήριο του ΔΝΤ τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις στη Φορολογική Διοίκηση, δίνοντας έμφαση στη θεσμική ανεξαρτησία, την ψηφιοποίηση και την εμπιστοσύνη των φορολογουμένων.
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Σε εγρήγορση για κινδύνους από μη τραπεζικά ιδρύματα καλεί η Γκεοργκίεβα

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι σε κινδύνους από μη τραπεζικά ιδρύματα, κυβερνοεπιθέσεις και απάτες. Παρά την αισιοδοξία, εκφράζονται ανησυχίες για τη σταθερότητα και τα αποθέματα ασφαλείας.
ΔΝΤ λογότυπο τοίχου
ΔΙΕΘΝΗ

Αποχώρησαν αντιπρόσωποι στο ΔΝΤ κατά την ομιλία Ρώσου αξιωματούχου

Ένταση σημειώθηκε στη συνεδρίαση της IMFC του ΔΝΤ, καθώς αρκετοί αντιπρόσωποι –κυρίως από την ΕΕ και σκανδιναβικές χώρες– αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι τη στιγμή που ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ ξεκίνησε την ομιλία του.