ΓΔ: 2586.72 -1.16% Τζίρος: 95.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:12:37
Φώτο: Shutterstock

Περισσότερο νερό από το Σηκουάνα για τα κλιματιστικά του Παρισιού

Εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2024 το Παρίσι θα επενδύσει στη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου ψύξης στην Ευρώπη με στόχο να τριπλασιαστεί και η έκταση του να φτάσει τα 250 χιλιόμετρα μέχρι το 2042.

Η πόλη του Παρισιού σχεδιάζει να επεκτείνει το σύστημα ψύξης που αντλεί νερό από τον Σηκουάνα για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για κλιματισμό περιορίζοντας παράλληλα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανακοίνωσε η γενική γραμματέας Ραφαέλ Νεράλ της δημοτικής εταιρείας Fraîcheur de Paris.

Το μεγαλύτερο δίκτυο ψύξης στην Ευρώπη εξυπηρετεί κτίρια σε ολόκληρη την γαλλική πρωτεύουσα - ανάμεσά τους και κτίρια που θα χρησιμοποιηθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου καλοκαιριού.

Η Fraîcheur de Paris είναι η εταιρεία της πόλης του Παρισιού που ασχολείται με την δημόσια υπηρεσία της παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής ψυκτικής ενέργειας για αειφόρο κλιματισμό που εντάσσεται στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Το σύστημα χρησιμοποιεί το νερό από τον Σηκουάνα αντλώντας νερό από τον ποταμό που διασχίζει το Παρίσι και διοχετεύοντάς το μέσω υπόγειων σωλήνων στα κτίρια που χρησιμοποιούν αυτόν τον μηχανισμό ψύξης αντί ατομικών μονάδων κλιματισμού, εξήγησε η Ραφαέλ Νεράλ περιγράφοντας το δίκτυο που διαχειρίζεται η Fraîcheur de Paris και ανήκει κατά 85% στην γαλλική ενεργειακή εταιρεία Engie και κατά 15% στην εταιρεία συγκοινωνιών RATP.

«Τα κτίρια εκμεταλλεύονται την χαμηλή θερμοκρασία του νερού που διοχετεύουμε και το χρησιμοποιούν για κλιματισμό», είπε προσθέτοντας ότι αυτό θα βοηθήσει στον έλεγχο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω των κλιματιστικών στην πόλη.

Η Fraîcheur de Paris ανταποκρίνεται στις ανάγκες ψύξης ξενοδοχείων, μεγάλων καταστημάτων, γραφείων και μουσείων του Παρισιού.

Σύμφωνα με τα σχέδια, το σύστημα ψύξης θα επεκταθεί για να περιλάβει τις νότιες περιοχές της πόλης, καθώς και νοσοκομεία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας και οίκους ευγηρίας. Στόχος είναι ο τριπλασιασμός της έκτασης του δικτύου στα 250 χιλιόμετρα μέχρι το 2042.

Όπως πολλές πόλεις στην Ευρώπη, το Παρίσι είχε τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά θερμά καλοκαίρια, με θερμοκρασίες που έφθασαν τους 43°C τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ελληνογαλλικός άξονας για θάλασσες και ενεργειακή μετάβαση

Στο Παρίσι, Ελλάδα και Γαλλία ενίσχυσαν τη συνεργασία τους σε περιβάλλον, θάλασσες και ενεργειακή μετάβαση. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην απανθρακοποίηση και εξηλεκτρισμό, στο πλαίσιο της πρόσφατης εταιρικής συμφωνίας των δύο χωρών.
Ηλιακή ενέργεια πάνελ
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Η ηλιακή ενέργεια μειώνει τα προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο

Σύμφωνα με μελέτη της Ember, η ηλιακή ενέργεια σε ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκε έως 17% κατά τους θερινούς καύσωνες Ιουνίου-Ιουλίου, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση ρεύματος σε Ουγγαρία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.
Θερμόμετρο και ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας άνω των 35°C για 90 εκατ. Ευρωπαίους σήμερα, λέει το AFP

Περισσότεροι από 92 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, κυρίως σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, αναμένεται σήμερα να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 35°C, ενώ πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους προβλέπεται να δουν θερμοκρασίες άνω των 30°C, σύμφωνα με το AFP.
Πυροσβεστικό αεροσκάφος φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Νέες εκκενώσεις λόγω πυρκαγιών, ανησυχία για υψηλές θερμοκρασίες

Απομακρύνονται άλλοι 4.000 κάτοικοι από Λακανό κοντά στο Μπορντό λόγω φόβου για αναζωπύρωση πυρκαγιάς, παρότι το μέτωπο παραμένει σταθεροποιημένο. Συνολικά, 22.000 άτομα έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή από τις 22 Ιουλίου.
Πυρηνικός σταθμός ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια, δίνοντας αμερικανικές εταιρείες πρόσβαση στα σαουδαραβικά προγράμματα και ενισχύοντας τη συνεργασία στην ειρηνική χρήση πυρηνικής τεχνολογίας.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Καύσωνας τουλάχιστον έως 14 Ιουλίου, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία

Το κύμα καύσωνα στη Γαλλία θα συνεχιστεί ως τις 14 Ιουλίου, με θερμοκρασίες έως 40°C σε πόλεις όπως Νάντη και Μπορντό. Αντιδραστήρας κοντά στην Τουλούζη έκλεισε λόγω ζέστης, ενώ ζητούνται μέτρα για το κλίμα από τη γαλλική Γερουσία.