ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:35:57
biden-usa
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Απογοήτευση Μπάιντεν που ο πρόεδρος της Κίνας δεν θα πάει στην G20

Τους τελευταίους μήνες, Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν ξαναρχίσει διάλογο, με σειρά επισκέψεων κορυφαίων Aμερικανών αξιωματούχων στην Κίνα, με πρώτο τον Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε απογοήτευση χθες Κυριακή για την απουσία του Kινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ από τη σύνοδο κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί στην Ινδία αυτή την εβδομάδα, διαβεβαιώνοντας πάντως πως «θα μπορέσει να τον δει».

Ερωτηθείς για την απουσία του κ. Σι από τη σύνοδο στο Νέο Δελχί, ο κ. Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους «είμαι απογοητευμένος, αλλά θα μπορέσω να τον δω», αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Τους τελευταίους μήνες, Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν ξαναρχίσει διάλογο, με σειρά επισκέψεων κορυφαίων Aμερικανών αξιωματούχων στην Κίνα, με πρώτο τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Όμως οι διμερείς σχέσεις παραμένουν τεταμένες, με τις διενέξεις για το εμπόριο, την υπόθεση της Ταϊβάν και αυτόν που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν επεκτατισμό της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα να παραμένουν αγκάθια.

Την Πέμπτη, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο κ. Σι δεν θα συμμετάσχει στην G20, ότι την Κίνα θα αντιπροσωπεύσει ο Kινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ.

Ο Kινέζος πρόεδρος και ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός της Ινδίας, ο Ναρέντρα Μόντι, είχαν σπάνια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη διάρκεια της συνόδου της BRICS στη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα, ωστόσο οι εντάσεις παραμένουν επίσης υψηλές στη σχέση των δυο ασιατικών γιγάντων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biden-usa
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Θα συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ και θα θέσει το θέμα της Β. Κορέας

Στην ατζέντα των επαφών που θα έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο περιθώριο της συνόδου της G20 δεν περιλαμβάνεται μια συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Σημαίες Κίνας και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα στηρίζει την αντίσταση της Κούβας στις πιέσεις των ΗΠΑ

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι επαίνεσε την αντίσταση της Κούβας στις αμερικανικές πιέσεις, τονίζοντας τον διεθνή σεβασμό που απολαμβάνει η Κούβα και επιβεβαιώνοντας τη στήριξη της Κίνας σε ένα σύστημα με επίκεντρο τον ΟΗΕ.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο καλεί ΗΠΑ και Ιράν σε συμβιβασμό για τη Μέση Ανατολή

Ο Ουάνγκ Γι επανέλαβε την έκκληση της Κίνας για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή και ελπίζει σε συμβιβασμό μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, υπογραμμίζοντας τη βούληση του Πεκίνου για ειρηνική λύση μέσω συνεννόησης.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο ζητά κατάπαυση πυρός από τις εμπλεκόμενες χώρες

Η Κίνα κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν την κατάπαυση πυρός και να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους, μετά τα αμερικανικά πλήγματα σε πυραυλικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, ενώ οι διαπραγματεύσεις για μόνιμη συμφωνία συνεχίζονται.