ΓΔ: 2061.32 -0.02% Τζίρος: 135.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:37:37
σταγόνα νερού κοντινό
Φωτογραφία Shutterstock

Ουρουγουάη: Τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας

Πρόσφατες βροχοπτώσεις επέτρεψαν να αυξηθεί η ποσότητα του νερού στους ταμιευτήρες που τροφοδοτούν τη μητροπολιτική περιοχή του Μοντεβιδέο.

Η ουρουγουανή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως προχωρά στην άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε πριν από δυο μήνες εξαιτίας ξηρασίας στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της, προκειμένου να εξασφαλίσει την παροχή πόσιμου νερού στον πληθυσμό.

Πρόσφατες βροχοπτώσεις επέτρεψαν να αυξηθεί η ποσότητα του νερού στους ταμιευτήρες που τροφοδοτούν τη μητροπολιτική περιοχή του Μοντεβιδέο, εξηγείται στο εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Περίπου 1,8 εκατ. άνθρωποι ζουν στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, ο μισός και πλέον από τον πληθυσμό της χώρας (3,5 εκατ.).

«Σήμερα, μπορούμε να διαπιστώσουμε (...) ότι η ποιότητα του νερού είναι πολύ καλή, και προβλέπω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πολύ καλή παροχή νερού», διαβεβαίωσε δημοσιογράφους ο πρόεδρος Λουίς Λακάγιε Που.

Τους τελευταίους μήνες, η χειρότερη λειψυδρία των τελευταίων 70 και πλέον ετών έθεσε σε κίνδυνο την παροχή πόσιμου νερού στην πρωτεύουσα και τα προάστιά της. Ο ταμιευτήρας Πάσο Σεβερίνο, ο κυριότερος για την ύδρευση της πρωτεύουσας, ήταν σχεδόν άδειος.

Για να αυξήσει τα λιγοστά αποθέματα, η Obras Sanitarias del Estado (OSE), η δημόσια επιχείρηση ύδρευσης, αποφάσισε στα τέλη του Απριλίου να αναμίξει νερό από αυτόν ταμιευτήρα με ποσότητες από ποταμό που εκβάλλει στον Ρίο ντε λα Πλάτα και είναι ελαφρά αλμυρό.

Το νερό που τρέχει από τις βρύσες στην πρωτεύουσα περιείχε κατόπιν νάτριο ως και 440 μιλιγκράμ ανά λίτρο και χλωριούχο άλας ως και 720 μιλιγκράμ ανά λίτρο, ποσότητες πολύ υψηλότερες από τις επιτρεπόμενες (αντίστοιχα 200 και 250 μιλιγκράμ ανά λίτρο). Οι πολίτες στράφηκαν μαζικά στο εμφιαλωμένο νερό.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα, την 22η Αυγούστου ο ταμιευτήρας στο Πάσο Σεβερίνο είχε πλέον 36,6 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, ενώ η συνολική χωρητικότητά του είναι 67 εκατομμύρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σταγόνα νερού κοντινό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Hellenic Water Forum 2025: Στο επίκεντρο η υπεύθυνη διαχείριση υδατικών πόρων

Το Hellenic Water Forum 2025 επικεντρώνεται στην υπεύθυνη διαχείριση υδατικών πόρων και τις προκλήσεις λειψυδρίας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων, ειδικών και επιχειρήσεων του κλάδου.
σταγόνα νερού κοντινό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπερχείλιση Αλιάκμονα στο Νεστόριο, ακατάλληλο νερό και ζημιές σε χωριά

Σε επιφυλακή ο δήμος Νεστορίου μετά την υπερχείλιση του Αλιάκμονα, που προκάλεσε ακαταλληλότητα νερού και ζημιές σε Κρανοχώρι, Πτελέα και Γράμμο. Συνεργεία ελέγχουν κατοικίες και δρόμους, ενώ κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν αποκλεισμούς κοπαδιών.
σταγόνα νερού κοντινό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λούτσες ως λύση για υδάτινους πόρους και κτηνοτροφία στο Ζαγόρι

Η ομάδα «Λαλίτσα» προτείνει την αποκατάσταση λουτσών στο Ζαγόρι μέσω του RURACTIVE, ενισχύοντας την υδροδότηση βοσκοτόπων και τη βιώσιμη κτηνοτροφία, με δράσεις χαρτογράφησης και εργαστήρια.
Μουσουλμάνοι σε προσευχή
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Μαζική προσευχή για βροχή λόγω παρατεταμένης ξηρασίας

Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν σε τέμενος στη βόρεια Τεχεράνη για να προσευχηθούν για βροχή, καθώς το Ιράν βιώνει τη χειρότερη ξηρασία δεκαετιών και σε 15 από τις 31 επαρχίες δεν έχει πέσει φέτος βροχή.
Κτίριο Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το ΑΠΘ μέλος του μεγαλύτερου δικτύου καινοτομίας νερού στην ΕΕ

Το ΑΠΘ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία EIT Water για τη βιώσιμη διαχείριση νερού, συμμετέχοντας ως ιδρυτικό μέλος στην κοινοπραξία Allwaters και στο Steering Committee της Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας.