ΓΔ: 2451.62 -0.78% Τζίρος: 278.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βασιλιάς Μαρόκου πορτρέτο
Ο βασιλιάς του Μαρόκου Μωάμεθ ΣΤ' σε επίσημη εμφάνιση.

Προσπάθεια να γεφυρωθεί το διπλωματικό χάσμα μεταξύ Μαρόκου και Αλγερίας

Η ένταση στις σχέσεις των δύο γειτόνων τροφοδοτείται από τη διαμάχη γύρω από τη διαφιλονικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας, με το Μαρόκο να υποστηρίζει ένα σχέδιο αυτονομίας.

Ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ΄ του Μαρόκου εξέφρασε χθες Σάββατο την επιθυμία του να αποκατασταθούν οι σχέσεις της χώρας του με τη γειτονική Αλγερία και να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ των δύο γειτόνων, σε διάγγελμά του με αφορμή τη συμπλήρωση 24 ετών από την ανάρρησή του στον θρόνο.

«Προσευχόμαστε στον Ύψιστο να επιστρέψει η κανονικότητα και να ξανανοίξουν τα σύνορα μεταξύ των γειτονικών χωρών και των αδελφών λαών μας», είπε ο 60χρονος μονάρχης στο διάγγελμα που μεταδόθηκε από τη μαροκινή ραδιοτηλεόραση.

Τα σύνορα παραμένουν κλειστά από το 1994, ενώ τον Αύγουστο του 2021 η Αλγερία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Μαρόκο, κατηγορώντας το Ραμπάτ για «εχθρικές ενέργειες». Μια απόφαση «εντελώς αδικαιολόγητη», σύμφωνα με την μαροκινή πλευρά.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο γειτόνων τροφοδοτείται από τη διαμάχη γύρω από τη διαφιλονικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας. Εδώ και 50 χρόνια το αυτονομιστικό κίνημα Μέτωπο Πολισάριο αγωνίζεται για την αυτοδιάθεση της πρώην ισπανικής αποικίας. Το Μαρόκο υποστηρίζει ένα σχέδιο αυτονομίας, αλλά χωρίς αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας του. Στον αντίποδα, το Πολισάριο – που υποστηρίζεται από την Αλγερία – αξιώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ να «αναγνωρίσει την εθνική κυριαρχία του Μαρόκου» στη Δυτική Σαχάρα επιδείνωσε την ένταση στις σχέσεις του Ραμπάτ με το Αλγέρι, το οποίο καταδίκασε τους «ξένους ελιγμούς».

«Διαβεβαιώνουμε τους αδελφούς μας στην Αλγερία – την ηγεσία και τον λαό της – ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να φοβηθούν για κακόβουλες ενέργειες από το Μαρόκο», είπε ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ΄.

Εν μέσω φημολογίας για την κατάσταση της υγείας, ο 60χρονος μονάρχης του Μαρόκου εξύμνησε τη «σοβαρότητα της μαροκινής νεολαίας» και χαιρέτισε τον «άθλο» της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ του Κατάρ, όπου για πρώτη φορά αφρικανική και αραβική ομάδα έφθασε σε ημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Δεν έκρυψε επίσης την ικανοποίησή του για την απόφαση να διεκδικήσει το Μαρόκο τη συνδιοργάνωση της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ενίσχυση οικονομικών σχέσεων Κίνας-Μαρόκου μέσω πολιτικής μηδενικών δασμών

Η CAETE πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο, ενισχύοντας τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Κίνα. Η πολιτική μηδενικών δασμών και η βαθύτερη συνεργασία δημιουργούν ευκαιρίες για εμπόριο, επενδύσεις και εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ποδοσφαιριστής σε δράση
ΔΙΕΘΝΗ

Το Καμερούν άφησε εκτός τελικής αποστολής τον Ονάνα στο Κύπελλο Αφρικής

Το Καμερούν άφησε εκτός αποστολής τον Ονανά και διόρισε τον Παγκού αντί του Μπρις ενόψει του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Απουσιάζουν και άλλοι βασικοί, όπως ο Αμπουμπακάρ, ενώ θα αγωνιστούν Εμπεουμό και Μπαλέμπα.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πλήθους
ΔΙΕΘΝΗ

Μαρόκο: Η GenZ 212 ζητά παραίτηση κυβέρνησης εν μέσω διαδηλώσεων

Η συλλογικότητα «GenZ 212» με 150.000 μέλη ζητά την παραίτηση της μαροκινής κυβέρνησης λόγω αποτυχίας προστασίας των δικαιωμάτων και κάλυψης κοινωνικών αναγκών, μετά από έξι νύχτες διαδηλώσεων για παιδεία και υγεία.
Καζμπάχ ντου Τουμπκάλ όρος
ΔΙΕΘΝΗ

Το Μαρόκο επιστρέφει στη ζώνη ώρας GMT στις 20 Σεπτεμβρίου

Το Μαρόκο επιστρέφει στη ζώνη ώρας GMT από 20 Σεπτεμβρίου, τερματίζοντας τη μόνιμη θερινή ώρα GMT+1 που ίσχυε τα τελευταία οκτώ χρόνια, μετά από δημόσια συζήτηση για τα οφέλη και τις συνέπειες του μέτρου.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τσισεκέντι επισκέπτεται την εστία της επιδημίας Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό

Ο πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Ιτουρί, επίκεντρο της επιδημίας Έμπολα, εκφράζοντας τη δέσμευσή του για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει ήδη προκαλέσει 267 θανάτους στη χώρα.